Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Χρ. Βερναρδάκης στη ThessNews: Oι δήμοι δεν είναι «ξεχωριστό κράτος»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20/11/2016 8:10 μμ

Χρ. Βερναρδάκης στη ThessNews: Oι δήμοι δεν είναι «ξεχωριστό κράτος»

Χρ. Βερναρδάκης στη ThessNews: Oι δήμοι δεν είναι «ξεχωριστό κράτος»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ THESSNEWS

«Το σχήμα δεν είναι προεκλογικό» τονίζει για τον ανασχηματισμό και τη νέα κυβέρνηση

Απαντήσεις στους δημάρχους που κατηγορούν την κυβέρνηση για χιλιάδες μονιμοποιήσεις και δημιουργία εκλογικής πελατείας δίνει μέσω της ThessNews ο νέος υπουργός Επικρατείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι δήμαρχοι είχαν καταγγείλει στην ThessNews την κυβέρνηση, ότι η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τρίτη συνεχή χρονιά δημιουργεί προϋποθέσεις μονιμοποίησης «από το παράθυρο». Παράλληλα, χαρακτήριζαν μη έντιμες και μη ηθικές τις αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και δήλωναν πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δημιουργεί νέα εκλογική πελατεία.

Ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται με όρους σεβασμού των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζοντας ότι αποκρύβουν μια σειρά από δεδομένα. Παράλληλα διαμηνύει πως οι δήμοι δεν είναι «ξεχωριστό κράτος» κατηγορώντας τους δημάρχους για «στρατιές ανακυκλωμένων απασχολήσιμων» στο παρελθόν.

Ο κ. Βερναρδάκης παράλληλα αποκλείει εκλογές, εμφανίζεται βέβαιος για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν βλέπει εφαρμογή του «κόφτη», ενώ μιλά για κινήσεις βαθιάς ανανέωσης στην κυβέρνηση σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε ειδικότητες, σε κοινωνικές αναφορές.

Νέος ρόλος στο υπουργείο Επικρατείας. Πόσο κατορθωτός τελικά είναι ένας συντονισμός των υπουργείων;

Δική μου αρμοδιότητα είναι ο καλύτερος σχεδιασμός των πολιτικών της Κυβέρνησης σε σχέση με τις κεντρικές προτεραιότητες που θέτει ο Πρωθυπουργός και το γραφείο του. Η δουλειά αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα και, βέβαια, πρέπει να  διαχειρίζεται στη βάση μιας πολιτικής στρατηγικής. Δεν μου φαίνεται τόσο δύσκολο στην οργάνωση, είναι δύσκολο ως προς τον όγκο της πολιτικής και διοικητικής ύλης που πρέπει να ομαδοποιηθεί, για τον λόγο αυτό η πρώτη μου προτεραιότητα αυτές τις μέρες είναι η οργάνωση ενός δομημένου και συνεκτικού επιτελείου.

Το κυβερνητικό σχήμα μοιάζει προεκλογικό. Στην κυβέρνηση «βέβαια» ξορκίζετε τις εκλογές. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να πάμε νωρίτερα από το 2019 στις κάλπες; Μετά από μια αποτυχημένη αξιολόγηση που θα φέρει τον κόφτη ίσως;

Το σχήμα δεν είναι προεκλογικό. Το αντίθετο μάλιστα, αν έπρεπε να σταθεί κανείς στο σχήμα καθαυτό, θα έλεγε ότι είναι περισσότερο «τεχνοκρατικό». Ο λόγος είναι ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα, δηλαδή τις επόμενες δύο εβδομάδες, η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να μπούμε από τον άλλο μήνα στη συστηματική συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Ο σχεδιασμός αυτός λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και αφού έχουν εκτυλιχθεί όλες οι πολιτικές για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί κανένας «κόφτης». Αντίθετα, όλα τα δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση και ανάκαμψη, η οποία θα εξελιχθεί ραγδαία την επόμενη χρονιά. Αν ταυτόχρονα και οι εξελίξεις για το χρέος είναι θετικές, κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε θα είμαστε πλέον πολύ σίγουροι ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Τι σηματοδοτεί η ανάδειξη 35αρηδων στον ανασχηματισμό; Είναι το νέο ύφος και ήθος της Αριστεράς; Πιστεύετε ότι έπρεπε να «τολμήσει» νωρίτερα ο Αλ.Τσίπρας να χρησιμοποιήσει τη νέα γενιά;

Νομίζω ότι είναι ώριμο πλέον το αίτημα για μια βαθιά τομή στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Άλλωστε, τι νόημα έχει να μιλάει κανείς για το ισχυρό ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό της χώρας, χωρίς να εκφράζεται αυτό στο πολιτικό προσωπικό; Υπό την έννοια αυτή, όλες οι κινήσεις της Κυβέρνησης από εδώ και εμπρός θα είναι κινήσεις βαθιάς ανανέωσης σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε ειδικότητες, σε κοινωνικές αναφορές.

Θέλω να κλείσουμε τη συνέντευξή μας με δύο ερωτήματα που μένουν ανοικτά από τη θητεία σας στο ΥΠΕΣ. Σχετικά με την παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα, είναι εφικτό να γίνει δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ να καλυφθεί η μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό; Πολλοί δήμαρχοι διαμηνύουν ότι θα μετακυλήσουν το κόστος στους δημότες μέσω των τελών.

Οι δήμαρχοι που αναφέρετε θα πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται με όρους σεβασμού των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποκρύβουν το γεγονός ότι το κόστος αυτό, κατά συντριπτικό μέρος, προέρχεται από τα ανταποδοτικά τους τέλη. Αποκρύβουν το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές είναι σταθερές, δηλαδή οι θέσεις εργασίας αυτές είναι πάγιες και συγκεκριμένες, δεν τους προσθέτουμε θέσεις και κόστος. Αποκρύβουν το γεγονός ότι και πέρυσι, αν υπήρχε κάποια οικονομική επιβάρυνση, τους δώσαμε το δικαίωμα να την καλύψουν από τον τακτικό τους προϋπολογισμό. Αποκρύβουν τη βαθύτερη φιλοδοξία τους να «παίζουν» με το προσωπικό των συμβασιούχων των δήμων, για να ανακυκλώνουν τις πελατειακές τους σχέσεις. Και το κυριότερο, αποκρύβουν τη βαθύτερη προτίμησή τους σε εργολαβικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση δεν θα νομιμοποιήσει τις εργασιακές γαλέρες που προτιμούν διάφοροι «πονηροί».

Για το ίδιο θέμα, δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ThessNews έκαναν λόγο για «διαδικασία μονιμοποίησης» από την κυβέρνηση και για «δημιουργία εκλογικής πελατείας». Πώς απαντάτε;

Απαντώ λέγοντας ότι οι δήμοι δεν είναι «ξεχωριστό κράτος». Πρέπει να μάθουν να σέβονται τα δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους πολίτες και τη νομοθεσία. Και σε ό,τι αφορά τα περί «εκλογικής πελατείας», στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι «πελατεία». Και μάλιστα των πιο χαμηλόμισθων στρωμάτων εργαζομένων. Η εποχή που έφτιαχναν «στρατιές ανακυκλωμένων απασχολήσιμων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Από το φύλλο της THESSNEWS #27 (12-13/11/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.    Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο, η επόμενη εβδομάδα για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.    Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22.10.2021 5:39 μμ

Από το πρωί διαπιστώνω έναν ακόμη κοινωνικό μικροδιχασμό! Ασφαλώς και θυμάστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τσακωνόμασταν για τις παρελάσεις, την αναγκαιότητα τους αλλά και την ιδεολογία που αναπαράγουν αλλά και περιλαμβάνουν. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.   Φέτος παρατηρώ ότι

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

thess

Επικαιρότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 8:10 μμ