Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Απ. Πόντας στην ThessNews: Ο Τσίπρας εκμαύλισε ψηφοφόρους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

29/09/2017 1:36 μμ

Απ. Πόντας στην ThessNews: Ο Τσίπρας εκμαύλισε ψηφοφόρους

Απ. Πόντας στην ThessNews: Ο Τσίπρας εκμαύλισε ψηφοφόρους

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης), Απόστολος Πόντας, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα μπαίνοντας στην κούρσα για τη διεκδίκηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

«Όλοι μπορούν και έχουν δικαίωμα στα δημοκρατικά αξιώματα και δεν υπάρχουν αφέντες και υπήκοοι» επισημαίνει στην ThessNews ο κ. Πόντας αναφερόμενος  στους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα. Παράλληλα απαντά υπέρ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και για τα ενδεχόμενα συγκυβέρνησης είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ.

Γιατί υποψήφιος;

Όταν το 2014 λάβαμε την απόφαση να ιδρύσουμε την Ε.Δ.Ε.Μ., αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα εμπρός, να εκθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας και να συνομιλήσουμε με τους πολίτες της χώρας. Η απόφασή μας αυτή δεν ελήφθη εν μέσω αμφιβολιών και ως εκ τούτου θεωρώ πως είναι καθήκον μου η πρότασή μας και η προσπάθειά μας να επικοινωνηθεί στην ελληνική κοινωνία. Πέραν τούτου, είμαι βέβαιος πως η δική μου παρουσία ως υποψηφίου δίνει ένα άλλο χρώμα στη διαδικασία, καθώς ως νέος άνθρωπος και μη επαγγελματίας πολιτικός έως σήμερα, με την παρουσία μου, ενσαρκώνω την απόδειξη της διεύρυνσης του χώρου. Κάποιες καινοφανείς υποψηφιότητες μπορούν να λογιστούν μόνο ως άλλοθι διεύρυνσης και επανάληψης του παλιού.  Η σύγχρονη Δημοκρατία θεμελιώνεται με την ενεργό συμμετοχή όλων. Με την αναγνώριση του δικαιώματος της πολιτικής ανάδειξης και της διαχειριστικής ανάθεσης στον κάθε πολίτη, διαφορετικά η Δημοκρατία ομφαλοσκοπεί και απλά επαναλαμβάνει μία στρέβλωσή της, ρέποντας έτσι στην κοινοβουλευτική αριστοκρατία. Κοινώς, όλοι μπορούν και έχουν δικαίωμα στα δημοκρατικά αξιώματα και δεν υπάρχουν αφέντες και υπήκοοι.

Νέος φορέας ή Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η τοποθέτησή μου είναι ξεκάθαρη εδώ και μήνες, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής Προέδρου. Είμαι και είμαστε ως Ε.Δ.Ε.Μ. υπέρ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ούτως ή άλλως και το επιτυχημένο συνέδριό της στα τέλη Ιουνίου 2017 αποτέλεσαν την αφορμή για την έναρξη της όλης διαδικασίας. Μόνη ένσταση περί αυτού αποτελεί το γεγονός πως στο πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίσαμε πως η ίδια θα αποτελούσε το λίκνο της παράταξης, πως όποιος ήθελε να συμπράξει θα έπρεπε να γίνει μέλος της και πως η όποια διαδικασία ανάδειξης Προέδρου θα αφορούσε αυτήν και μόνο αυτήν. Δυστυχώς και αναπάντεχα η εξέλιξη υπήρξε άλλη. Ξαφνικά αποφασίστηκε πως θα έπρεπε να αναζητήσουμε τον Πρόεδρο ενός νέου σχήματος, ενός νέου κόμματος, παρουσιάζοντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως δήθεν μερικότητα, ως δήθεν ανολοκλήρωτη προσπάθεια. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικότερους λόγους που με υποχρέωσε να δηλώσω υποψηφιότητα για την προεδρία του νέου φορέα, ώστε να προστατεύσω τον δικό μας πολιτικό λόγο και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως εγχείρημα.

Ποια η άποψή σας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Η ηλεκτρονική ψήφος ως διαδικασία είναι μια μέθοδος σύγχρονη, που πιστεύω πως προσφέρει και ευνοεί τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών. Παρά ταύτα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαδικασία και να αποφευχθεί η στρεβλωτική περίπτωση να ψηφίζει ένας στο όνομα πολλών. Η Δημοκρατία διευρύνεται με τη διευκόλυνση της συμμετοχής περισσοτέρων και του καθενός ξεχωριστά, αλλά όχι με την αλά καρτ συμμετοχή και με το γκρουπάρισμα ψήφων υπό το άλλοθι του εκμοντερνισμού. Ένας κωδικός για έναν πολίτη. Αυτή η προϋπόθεση θα πρέπει να διασφαλιστεί και να αποτελέσει κόκκινη γραμμή.

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως η Κεντροαριστερά έχασε εκλογικό κοινό μετά τη συνεργασία της με τη Ν.Δ. Πώς το σχολιάζετε, με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Όπως πολλές φορές έχω πει, θα πρέπει να δραπετεύσουμε από τις ιδεολογικές μας φυλακές. Το καλό της χώρας και των πολιτών δεν προεξοφλείται μέσω ιδεολογικών χρωματισμών και δογματισμών. Από την άλλη, δεν μπορούμε να έχουμε ως επιδίωξη μια συνεργασία για τη συνεργασία. Εφόσον εμείς ως προοδευτικός χώρος θέσουμε τις βάσεις και περιγράψουμε το πολιτικό αφήγημα μιας συνεργασίας, τις οποίες  συμμεριστεί και αποδεχτεί κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα, τότε μόνο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας φλερτάρει διαρκώς με τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Πιστεύετε σε μια μετεκλογική συνεργασία;

Ο κ. Τσίπρας με τον πολιτικό του φαμφαρονισμό εκμαύλισε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Όσο όμως εύκολα τους προσεταιρίστηκε, με την ίδια ευκολία τους έχει πλέον απολέσει. Σχετικά με μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία, απαντώ ό,τι και στην προηγούμενη ερώτηση, που αφορούσε τον κ. Μητσοτάκη.

Από το φύλλο της THESSNEWS #72 (23/09/2017-24/09/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.    Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο, η επόμενη εβδομάδα για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.    Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22.10.2021 5:39 μμ

Από το πρωί διαπιστώνω έναν ακόμη κοινωνικό μικροδιχασμό! Ασφαλώς και θυμάστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τσακωνόμασταν για τις παρελάσεις, την αναγκαιότητα τους αλλά και την ιδεολογία που αναπαράγουν αλλά και περιλαμβάνουν. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.   Φέτος παρατηρώ ότι

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 7:00 πμ