Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ανδρ. Κουράκης στην ThessNews: «Ισχυρή συμμαχία για το δήμο Θεσσαλονίκης»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

05/12/2018 7:25 πμ

Ανδρ. Κουράκης στην ThessNews: «Ισχυρή συμμαχία για το δήμο Θεσσαλονίκης»

Ανδρ. Κουράκης στην ThessNews: «Ισχυρή συμμαχία για το δήμο Θεσσαλονίκης»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος πλέον ο συνιδρυτής της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέας Κουράκης, τονίζει ότι η παράταξη έκλεισε τον πολιτικό της κύκλο, θέτει τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας ζητώντας μια ισχυρή συμμαχία με προοδευτικό πρόσημο, ώστε να δημιουργηθεί μια «ομάδα πόλης».

Αποχωρήσατε από την «Πρωτοβουλία» μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Μπουτάρη. Έπαιξε ρόλο στην τελική σας απόφαση;

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ γεννήθηκε το 2004 από τρεις δημοτικούς συμβούλους που ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις, τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και εμένα, όταν τα κόμματα, με τη λογική των καταγραφών και των κομματικών περιχαρακώσεων, έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να αλλάξει η  κατάσταση που επικρατούσε επί 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Εμείς συγκρουστήκαμε με αυτήν την αντίληψη, απευθυνθήκαμε στην κοινωνία των πολιτών και αποδείξαμε ότι μπορούσε να γίνει αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο μέχρι τότε. Ήταν ένα πείραμα που πέτυχε, ήταν μια πολιτική καινοτομία.

Οι ενεργοί πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν, επιβράβευσαν την προσπάθεια το 2006 με ένα 16% και ανέθεσαν στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ τη διοίκηση της Πόλης στις  δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2010 και το 2014 που ακολούθησαν.

Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση αυτής της πορείας, μπορώ να πω ότι στην πρώτη τετραετία, ανοίξαμε τον δρόμο για μια Θεσσαλονίκη των ανοιχτών οριζόντων, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας και να αναδείξουμε έναν νέο κώδικα διασύνδεσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ακολούθησε η περίοδος 2014-2018, στην οποία αποτύχαμε στους τομείς της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ, όπως στην καθαριότητα, στην προστασία του δημόσιου χώρου, στο κυκλοφοριακό, στις οικολογικές πολιτικές.

Μετά τη δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές εκλογές και την αποχώρηση-ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου που προηγήθηκε, η παραμονή μου στην παράταξη που οι τρεις μας ιδρύσαμε δεν είχε νόημα. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έκλεισε τον πολιτικό της κύκλο.

Μήπως αργήσατε; Κάποιοι συνάδελφοί σας στους διαδρόμους του δημαρχείου σάς χαρακτήρισαν «πολιτικάντη». Πώς απαντάτε;

Δεν ξέρω ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Η στάση μου ήταν πάντα διάφανη, χωρίς υστεροβουλία και εξαρτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, εάν είναι συνάδελφοί μου από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη, όταν είναι μόνοι τους.

Η απόφασή σας σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχετε στη διαδικασία διαδοχής στην «Πρωτοβουλία». Αυτό το κοινό όμως δεν διεκδικείτε; Σε αυτό δεν απευθύνεστε;

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Θα μπορούσε να υπάρξει και χωρίς τον Γιάννη Μπουτάρη. Το είχα πει σε συνέντευξή μου σε σας, ήδη από τις 2 Ιουλίου του 2016 και ανέλυσα τους λόγους που έπρεπε να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της παράταξης. Από τότε πέρασαν 2,5 χρόνια, η εσωστρέφεια και η περιχαράκωση ενισχύθηκαν, ο ηγεμονισμός περίσσεψε, οι ενεργοί πολίτες μάς γύρισαν την πλάτη. Η παράταξη έχασε την ψυχή της, δεν έχει μέλλον.

Τι θα γίνει τελικά με την «ομάδα των 5»; Θα μετατραπείτε σε παράταξη;

Αναπτύξαμε κοινό βηματισμό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναλάβαμε κοινές πρωτοβουλίες για την επίλυση ανοιχτών και κρίσιμων προβλημάτων της Πόλης, για τα οποία η Διοίκηση αδιαφορούσε ή έκανε λανθασμένες επιλογές, προτείνοντας και λύσεις. Καταγραφήκαμε ως η «ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 5».

Προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις, αλλά μας ενώνει η αγωνία και η θέληση να μείνουν ανοιχτοί και να διευρυνθούν οι δρόμοι που ανοίχτηκαν το 2011 και να μην ανακοπεί η πορεία για μια Θεσσαλονίκη αντάξια της ιστορίας  και των προσδοκιών των κατοίκων της.

Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την απαίτηση της κοινωνίας που θέλει να εξασφαλίσει ευημερία και αλληλεγγύη για όλους. Διαθέτουμε τη γνώση και την πείρα να το πετύχουμε. Η δημιουργική παρουσία μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα έργα όσων από εμάς ασκήσαμε διοίκηση, το  αποδεικνύουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και οι ενεργοί   πολίτες που έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς επιθυμούν, απαιτούν θα μπορούσα να πω, να κάνουμε τα πάντα, ώστε να  προκύψει μια προοδευτική διοίκηση στις επικείμενες εκλογές. Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση που ευνοούνται από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής,  οδηγούν στη παλινόρθωση του φαύλου καθεστώτος που ανατράπηκε με τις εκλογές του 2010. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Η «ΟΜΑΔΑ των 5» θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί ο αναγκαίος διάλογος που θα οδηγήσει στις συνεργασίες που απαιτούνται για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Δεν ανταγωνιζόμαστε τα κόμματα, επιβάλλεται όμως η υπέρβαση των κομματικών διαχωρισμών και η συνεργασία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.

Η ευθύνη βαραίνει όλους μας και πρέπει να την αναλάβουμε με τα έργα και τις ενέργειές μας και όχι με λόγια και ρητορείες. Οι πολίτες μάς γνωρίζουν και θα μας κρίνουν από τις πράξεις μας.

Σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές;

Κανένας δήμαρχος, όποιες ικανότητες και να διαθέτει, δεν θα μπορέσει να διοικήσει και να υλοποιήσει το όραμά μας για την Πόλη, εάν δεν έχει συγκροτηθεί μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ που θα έχει την ικανότητα, την αφοσίωση και τη γνώση να τον στηρίξει. Αυτή η ΟΜΑΔΑ της ΠΟΛΗΣ πρέπει να συγκροτηθεί στην πορεία προς τις εκλογές, από αυτούς που θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο που προανέφερα, για μια ισχυρή συμμαχία που θα φέρει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με προοδευτικό πρόσημο. Από αυτούς θα επιλεγεί και ο επικεφαλής που θα την εκφράσει και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:30 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου.   Εδώ και δύο χρόνια, παρακολουθεί η πόλη την υποβάθμισή της. Εδώ και δύο χρόνια μέρα με τη μέρα ξαναμπαίνει στο ρόλο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.   Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ ενεργειακό «χειμώνα», καθώς έχουμε μπει για τα καλά σε μια «καταιγίδα» ενεργειακής ακρίβειας η οποία

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15.10.2021 11:28 πμ

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεων μετά τη σημερινή καθίζηση, είναι κλειστή και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του δικτύου της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός. Ο κ. Τραγανός είπε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13.10.2021 11:13 πμ

Στην απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί στάθηκε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Σάκη Μόσχη. Ο κ. Γιάννου μίλησε με αφορμή τη παρουσία σήμερα των κινητών μονάδων εμβολιασμού στην περιοχή. «Το κύμα ίσως είναι πιο ισχυρό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 12:26 μμ

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη παραχώρησε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά την τελετή των εγκαινίων του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πως να μην ειμαι συγκινημένος, όταν ένα

thess

Επικαιρότητα