Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Αλ. Θάνος στην ThessNews: Πρώτοι στον τουρισμό και το 2017

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

05/09/2017 6:09 μμ

Αλ. Θάνος στην ThessNews: Πρώτοι στον τουρισμό και το 2017

Αλ. Θάνος στην ThessNews: Πρώτοι στον τουρισμό και το 2017

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

«Το 2017, όπως και το 2016, πιστεύω ότι θα είναι και πάλι η Περιφέρειά μας πρώτη σε επισκεψιμότητα τουριστών ανάμεσα στις Περιφέρειες της Ελλάδας» δηλώνει στη συνέντευξή του στην ThessNews ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος.

Τονίζει ότι η στρατηγική τουριστικής προβολής της ΠΚΜ δεν αναφέρεται στον μαζικό – ευκαιριακό τουρισμό, ζητώντας παράλληλα ολοκληρωμένο χωροταξικό πλαίσιο για τις τουριστικές υποδομές.

Τέλος αναλύει τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για δωδεκάμηνο τουρισμό, ενώ μιλά και για το «παγκοσμίως γνωστό εθνικό τοπόσημο», τον Όλυμπο.

Τουριστική περίοδος 2017! Ποια είναι η μέχρι τώρα εικόνα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Μιλάμε για χρονιά ρεκόρ;

Όντως, η σεζόν δείχνει προς το παρόν να τρέχει με μια αύξηση, σε σχέση με την περσινή, της τάξεως του 10% και φαίνεται πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η μεθοδευμένη δουλειά που γίνεται από τους φορείς της Περιφέρειας και τους δήμους καθώς και το ότι η περιοχή μας αποτελεί έναν από τους ανταγωνιστικότερους τουριστικά προορισμούς, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η προοπτική της τουριστικής μας ανάπτυξης θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη λελογικευμένη αποφορολόγηση του κλάδου, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία της οικονομικής ανάπτυξης, την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, το σαφές νομοθετικό πλαίσιο, τις απαραίτητες υποδομές και βεβαίως τα οικονομικά κίνητρα για νέες επενδύσεις. Το 2017, όπως και το 2016, πιστεύω ότι θα είναι και πάλι η Περιφέρειά μας πρώτη σε επισκεψιμότητα τουριστών ανάμεσα στις περιφέρειες της Ελλάδας.

Ρεκόρ στις αφίξεις, αλλά στους τζίρους πώς είναι η κατάσταση; Μήπως είναι αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου, με έμφαση στην κατανάλωση και στον υψηλής ποιότητας παρεχόμενο τουρισμό;

Πέρσι είχαμε 6.500.000 επισκέπτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι άφησαν πάνω από 1.7 δις στην τοπική μας οικονομία.

Είναι γεγονός ότι η πολιτική μας στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να αναφέρεται στους «πόσους» αλλά στους «ποιους», όταν αναφερόμαστε στους δυνητικούς πελάτες του τουριστικού μας προϊόντος.

Η στρατηγική της τουριστικής μας προβολής δεν αναφέρεται στον μαζικό, ευκαιριακό θα τολμούσα να πω, τουρισμό, του σε όλους μας γνωστού πελάτη του μοντέλου «ήλιος – θάλασσα», αλλά  στον  περιηγητή της πατρίδας μας που θα έρθει να γνωρίσει τον πολιτισμό μας, να γευτεί τη γαστρονομία μας και να χαρεί τις ομορφιές της φύσης μας σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, η οποία προϋποθέτει από εμάς τη δημιουργία ενός σαφούς τουριστικά προϊόντος, θεματικά προσανατολισμένου στη φύση της κάθε αγοράς, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύγχρονες υποδομές , ασφάλεια και φυσικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της πατρίδας μας, το οποίο είναι και το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Αντέχουν οι υποδομές της Χαλκιδικής; Αυτό το καλοκαίρι αποδείχθηκε ότι όλα λειτουργούν οριακά! Τι μπορείτε να κάνετε από την πλευρά σας;

Είναι γεγονός ότι από εδώ και πέρα θα βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα στους μήνες της μεγάλης ζήτησης. Είναι αδιανόητο το 2017 να θέλουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χωρίς να υπάρχει στη χώρα μας, από την κεντρική διοίκηση, ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό πλαίσιο για τις τουριστικές υποδομές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία  που έχει στη διάθεσή της. Έχει προϋπολογίσει ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στο νέο ΕΣΠΑ επενδύσεις για την ολοκληρωμένη χωρική αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών και δήμων σύμφωνα με τα χωρικά και δημογραφικά δεδομένα που έχουμε και τις αναπτυξιακές «πιέσεις» που δέχεται κάθε περιοχή. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να διαμορφώσουν το αναπτυξιακό πλαίσιο της Περιφέρειάς μας, ένα πρόσφατο παράδειγμα  ο καινούργιος δρόμος Ποτίδαιας-Κασσανδρείας που παρέδωσε πέρσι η Περιφέρεια και αποσυμφόρησε κάπως την περιοχή.

Πώς εξελίσσεται το σχέδιο της Περιφέρειας για τουρισμό όλο τον χρόνο;

Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό μας, τον Σεπτέμβρη, για να παρουσιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε στοχευμένες θεματικές αγορές. Η έκθεση της birdfair στην αγορά της Βρετανίας για την προώθηση του αγροτουρισμού, η έκθεση της tour natour στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού φύσης και στη Σιένα της Ιταλίας η έκθεση για τον πολιτιστικό τουρισμό υπό την αιγίδα της UNESCO είναι μερικές από τις αγορές που προσεγγίζουμε. Εκτός όμως από τις εκθέσεις, δημιουργούμε τα απαραίτητα εργαλεία για την τουριστική μας προβολή, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Ήδη είναι στη διάθεση του κοινού η εφαρμογή Thessaloniki_360_Edition, με την οποία ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά σε όλα τα μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμα έχουμε προς διάθεση 38.000 καινούργιους χάρτες για κάθε μια περιφερειακή ενότητα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα κάθε περιοχής, απαραίτητο εργαλείο για κάθε περιηγητή. Σκοπός μας να στοχεύσουμε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τα ισχυρά μας Brand names. Ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Απόστολος Παύλος, ο Όλυμπος, οι αμέτρητοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μας, η ανεξάντλητη φυσική ομορφιά όλων των εποχών του έτους, η μακεδονική κουζίνα μας και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αποτελούν τα εχέγγυα για την επιτυχία μας, αρκεί να εργαστούμε  ομαδικά και μεθοδευμένα όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε με τον τουρισμό. Για να αναπτύξουμε όμως νέες αγορές, χρειάζεται και νέες αεροπορικές συνδέσεις. Για τούτο τον λόγο έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική συμφωνία με την AEGEAN και με την jet2 της μεγάλης Βρετανίας φέτος για την προβολή μας σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Στόχος της διοίκησης και του ίδιου του  Περιφερειάρχη είναι να καταστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παγκοσμίως γνωστή ως τουριστικός προορισμός 365 μέρες τον χρόνο.

Τι να περιμένουμε τον χειμώνα σχετικά με το πρότζεκτ για τον Όλυμπο; Πότε θα «αναβιώσει« το «βουνό των θεών»;

Ο Όλυμπος είναι ένα εθνικό τοπόσημο παγκοσμίως γνωστό και θέλουμε να στήσουμε πάνω του όλη την προβολή του εναλλακτικού και όχι μόνο τουρισμού. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αναδείξουμε τις αμέτρητες δραστηριότητες που μπορεί να ζήσει κάποιος που θα το επισκεφτεί, τη βιωματική προσέγγιση δηλαδή, καθώς ο μύθος είναι ήδη γνωστός. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία για να ταξιδέψει στο εξωτερικό το «βουνό των θεών»,  ώστε να γίνει και το «βουνό των ανθρώπων». Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για να το αναδείξουμε έτσι όπως του αξίζει. Ο στόχος μας είναι στην προκειμένη περίπτωση διττός, καθώς δεν αρκεί μόνο η προβολή αλλά είναι και απαραίτητη η ίδια η δημιουργία του τουριστικού προϊόντος, κάτι που σημαίνει υποδομές και υπηρεσίες που δεν θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τόπου.

Από το φύλλο της THESSNEWS #68 (26/08/2017-27/08/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:30 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ και Γραμματέας της Βουλής, Απόστολος Πάνας.    Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων επέλεξε τη στιγμή που σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει τα άσχημα της Κλιματικής Αλλαγής (Παγετούς, Χιόνια, Καύσωνες, Φωτιές, Πλημμύρες), τις

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.10.2021 5:30 πμ