Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Α. Τεμεκενίδης: «Οι έξι πυλώνες για την Καλαμαριά»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

02/01/2019 7:51 πμ

Α. Τεμεκενίδης: «Οι έξι πυλώνες για την Καλαμαριά»

Α. Τεμεκενίδης: «Οι έξι πυλώνες για την Καλαμαριά»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Δημιουργούμε μια παράταξη χωρίς κομματικές ταυτότητες, χωρίς κομματικά χρίσματα» σημειώνει μιλώντας στην ThessNews ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, Άρης Τεμεκενίδης.

Επιτίθεται στη διοίκηση Μπακογλίδη χαρακτηρίζοντάς την «κουρασμένη», «άτολμη», «φθαρμένη» και «ανεπαρκή» που «αφήνει τα προβλήματα στην Καλαμαριά να λιμνάζουν άλυτα και διοικεί μόνο προς όφελος ημετέρων, με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια».

Παράλληλα, παρουσιάζει τους έξι πυλώνες του προγράμματός του για την επόμενη μέρα, ενώ μιλά και για το σχέδιό του για τον εμπορικό κόσμο του πεζόδρομου της Καλαμαριάς. Τέλος, δηλώνει ανοιχτός «σε κάθε προγραμματική συμφωνία στο πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων» με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς. Ποιες είναι οι βασικές αρχές της υποψηφιότητάς σας;

Θεωρώ, κε Συρμάτση, ότι ερχόμαστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό στον Δήμο Καλαμαριάς: απέναντι σε μια κουρασμένη, άτολμη, φθαρμένη και ανεπαρκή Διοίκηση, που αφήνει τα προβλήματα στην Καλαμαριά να λιμνάζουν άλυτα και διοικεί μόνο προς όφελος ημετέρων, με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια, εμείς προτάσσουμε τον στόχο να φέρουμε την Καλαμαριά Πρώτη Ξανά.

Γνωρίζετε ότι η Καλαμαριά επί σειρά ετών υπήρξε ένας Δήμος – πρότυπο, μια περιοχή κατοικίας που αποτελούσε όνειρο ζωής για πολλούς Θεσσαλονικείς. Σήμερα έχει περιέλθει σε τέλμα: το εξαιρετικό παραλιακό μέτωπο μένει παρατημένο και αναξιοποίητο, οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν εστίες βρομιάς και παραβατικότητας, χωρίς ο Δήμος να έχει κανένα επεξεργασμένο σχέδιο διεκδίκησης και αξιοποίησής τους, είτε αυτοί ανήκουν στον Δήμο (π.χ. Στρατόπεδο Κόδρα) ή ακόμα και σε άλλους φορείς (Στρατόπεδο Νταλίπη, Κυβερνείο κ.ο.κ).

Oι βρεφικοί σταθμοί δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών, οι υποδομές πρόσβασης και φιλοξενίας για άτομα με αναπηρία είναι σε τριτοκοσμικό επίπεδο και θα μπορούσα να απαριθμώ συνεχώς τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες της διοίκησης.

Επίλεξαμε να βγούμε μπροστά. Η Καλαμαριά χρειάζεται σχέδιο, όρεξη για δουλειά, συνεργατική λογική και, πάνω από όλα, όραμα για το μέλλον. Ένα μέλλον που αφορά όλους και θα δημιουργείται για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, χωρίς ιδεοληψίες και δόγματα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμάτε ότι άδικα έγινε η αναστολή ιδιότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανακοινώσατε υποψηφιότητα;

Σας ανέφερα και παραπάνω ότι δημιουργούμε μια παράταξη χωρίς κομματικές ταυτότητες, χωρίς κομματικά χρίσματα. Όχι γιατί θεωρούμε ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν λόγο για την αυτοδιοίκηση και τα τοπικά θέματα. Θεωρούμε όμως ότι τα κόμματα σε τοπικό επίπεδο πρέπει να αφήνουν χώρο σε ευρύτερες δυνάμεις και ομάδες πολιτών να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και να δραστηριοποιούνται για να βελτιώνουν την καθημερινότητα και τον τρόπο της ζωής τους.

Αυτό εξηγήσαμε και στους φίλους μας στον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω πως οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτή την οπτική. Ελπίζω τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε άλλα κόμματα του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου να αντιληφθούν σωστά τον ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλουν θετικά.

Πώς εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις με τις υπάρχουσες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου; Θα υπάρξει συμπόρευση με κάποιους;

Είναι προφανές ότι η παράταξή μας επιδιώκει τη μεγάλη αλλαγή στη Διοίκηση του Δήμου που έχει ανάγκη η Καλαμαριά. Η σημερινή Διοίκηση και ο Δήμαρχος είναι στο τιμόνι επί σχεδόν μια δεκαετία και είναι υπεύθυνοι για τη στασιμότητα και την παρακμή που σας περιέγραψα πριν.

Επί μια τετραετία, από το 2014 μέχρι πρότινος, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σταθήκαμε απέναντι στην αναχρονιστική λογική της Διοίκησης και ασκήσαμε σκληρή κριτική στην ανεπάρκειά της. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι καμία παράταξη της αντιπολίτευσης δεν θα συμπορευτεί εκλογικά με τη σημερινή Διοίκηση και τον Δήμαρχο, παρά τις προσπάθειές του να εμφανιστεί με νέο φιλοκυβερνητικό πολιτικό μανδύα και να «μοιράσει» πόστα σε όσους ξεχάσουν όσα έλεγαν εναντίον του στο παρελθόν. Συζητάμε με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τη θέση τους εν όψει των εκλογών και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε προγραμματική συμφωνία στο πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων που σας περιέγραψα. Η δυναμική που αναπτύσσει η προσπάθειά μας με κάνει πολύ αισιόδοξο για την επιτυχή κατάληξη των συζητήσεών μας με φορείς και προσωπικότητες της πόλης μας.

Τι χρειάζεται η Καλαμαριά την επόμενη τετραετία;

Πρόσφατα παρουσιάσαμε σε συνέντευξη Τύπου τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Είναι έξι πυλώνες, στους οποίους θα στηριχθεί η Καλαμαριά της επόμενης δεκαετίας:

  • Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του μοναδικού παραλιακού μας μετώπου, με εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων αλλά και ανάπτυξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Η πλήρης απόδοση στον Δήμο των λίγων ελεύθερων χώρων που απέμειναν, με κορυφαία παραδείγματα τα στρατόπεδα Κόδρα και Νταλίπη. Ειδικά για το στρατόπεδο Νταλίπη θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη διεκδίκηση και την αξιοποίησή του για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στην Καλαμαριά σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης μας, το Αριστοτέλειο και το Μακεδονίας.
  • Την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, που σήμερα βρίσκονται σε απαράδεκτο επίπεδο.
  • Την υλοποίηση εκτεταμμένου προγράμματος συντηρήσεων και αναβαθμίσεων δρόμων και πεζοδρόμων, με έμφαση στις υποδομές για άτομα με αναπηρία.
  • Την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, με προτεραιότητα στην υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων και των συνδημοτών μας τρίτης ηλικίας.
  • Τη δημιουργία αντιδημαρχίας Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού με στόχο την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων στους τομείς αυτούς, με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, που σήμερα μένουν αναξιοποίητα.

Οι έμποροι του πεζόδρομου της Καλαμαριάς διαμαρτύρονται ότι χρόνο με τον χρόνο χάνουν την αγοραστική τους δύναμη. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Κι έχουν απόλυτο δίκιο, κ. Συρμάτση. Η δημιουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων στα ανατολικά έφερε ένα σκληρό χτύπημα στις εμπορικές επιχειρήσεις της Καλαμαριάς και η πλήρης απουσία σχεδιασμού και δράσεων από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου, άφησαν τον εμπορικό κόσμο ανοχύρωτο μπροστά στις προκλήσεις.

Από τη μία, ο Δήμος απέτυχε να αξιοποιήσει προς όφελος των εμπορικών επιχειρήσεων τα υπόγεια πάρκινγκ του κέντρου της πόλης (αυτό της πλατείας Δημαρχείου υπολειτουργεί, εκείνο της οδού Μουρουζιδών δεν άνοιξε ποτέ και καταστρέφεται άδειο κι έρημο), ενώ παράλληλα ο σχεδιασμός και η αναδιαμόρφωση του πεζόδρομου κατέληξε σε φιάσκο, καθώς αποτρέπει κάθε εμπορική δραστηριότητα, τιμωρώντας τους περιπατητές με τεχνητά εμπόδια και άκομψους όγκους.

Από την άλλη, η επικείμενη λειτουργία του μετρό αντί να γίνει η ταφόπλακα της εμπορικής κίνησης στην Καλαμαριά, επιβάλλεται να μετατραπεί σε μοναδική ευκαιρία για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, με ένα πολύπλευρο σχέδιο σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τις επιχειρήσεις της Καλαμαριάς.

Από το φύλλο της THESSNEWS #138 (29/12/2018-30/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

thess

Επικαιρότητα