Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650 MW στo Ιράκ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

16/03/2023 10:01 πμ

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650 MW στo Ιράκ

Tο μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.
Φωτ. Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.

Γράφει thessnews

 

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή επάρκεια απασχολεί όλη την παγκόσμια κοινότητα, εταιρείες όπως ο Όμιλος ΑΒΑΞ, συμβάλλουν ουσιαστικά στο στόχο των χωρών να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες.

Κορυφαίο επίτευγμα του ομίλου ΑΒΑξ είναι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ που ολοκληρώθηκε το 2022 με τη συνολική ισχύ του σταθμού να είναι 4.650 MW, εκ των οποίων τα 3.150 MW εγκαταστάθηκαν από την ΑΒΑΞ.

 

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ

Πιο αναλυτικά, το 2022 ο όμιλος ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding στην Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ, την 3η φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου.

Το στάδιο αυτό του έργου αφορούσε στον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.650 MW, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Για την ολοκλήρωσή του, χρειάστηκαν συνολικά 30 μήνες από την ανάληψή του – χρόνος ρεκόρ για ένα έργο τέτοιου μεγέθους.

 

Ανάδειξη τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ομίλου

Το έργο εκτελέστηκε υπό τη διεύθυνση του τμήματος ενεργειακών και βιομηχανικών έργων του ομίλου ΑΒΑΞ. Ο λεπτομερής σχεδιασμός καθώς και η πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου, διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία από τους Έλληνες μηχανικούς της εταιρείας.

Η ασφαλής κι έγκαιρη μεταφορά στην Βαγδάτη όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επίσης από την ΑΒΑΞ όπως και οι εργασίες ανέγερσης/κατασκευής, καθώς κι οι απαραίτητες δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του Σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σημεία αιχμής του, το έργο έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες που συνεργάστηκαν αρμονικά για την επίτευξη του στόχου σε ένα πολυεθνικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Μάλιστα όλοι οι εργαζόμενοι διέμεναν σε camp εντός του εργοταξίου που είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν η ΑΒΑΞ.

 

Το μεγαλύτερο, ελληνικό ενεργειακό έργο

Το Bismayah phase 3 αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η ισχύς των 1.650MW ξεπερνάει κάθε σταθμό παραγωγής στην Ελλάδα, και σε συνδυασμό με τη δίδυμη μονάδα Bismayah phase 2 που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ στον ίδιο σταθμό λίγα χρόνια πριν, συμβάλει δυναμικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ.

 

energia_2
Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ- Φάση 3.

Οι προκλήσεις

Το έργο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης υλοποίησης από την ΑΒΑΞ παρά τις αναρίθμητες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει. Οι μεγαλύτερες από αυτές αφορούν στην εκτέλεση ενός τεχνολογικά εξελιγμένου έργου σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του Ιράκ, στην υλοποίηση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος εν μέσω ανατιμήσεων των υλικών εξαιτίας της γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, αλλά και στη δημιουργία και διατήρηση ενός παγκοσμιοποιημένου κλίματος εργασίας.

 

H πρόκληση της πανδημίας του COVID- 19

Με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Η ΑΒΑΞκατάφερε να ξεπεράσει το πρωτοφανές εμπόδιο της πανδημίας και να ολοκληρώσει το έργο επιτυχώς.

Η εγκατάσταση στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού ειδικών μονάδων απολύμανσης, υγειονομικού ελέγχου COVID-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης, η δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμών εντός
του εργοταξίου, η πρόσληψη επιπλέον υγειονομικού προσωπικού αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου, η εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων υγιεινής, διαμονής και σίτισης, η συνεχής επικοινωνία και υποστήριξη στο ανθρώπινο προσωπικό, είναι μερικά από τα μέτρα που συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή διεκπεραίωση του έργου.

 

Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στους τομείς δραστηριοποίησής του

Η ΑΒΑΞ συνεχίζει να αναλαμβάνει κομβικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αναπτύσσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες των εργαζομένων του στους σχετικούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε έναν κλάδο που ταλανίζεται και βάζοντας τη δική του σφραγίδα στην παγκόσμια προσπάθεια της ενεργειακής ανάκαμψης.

Παράλληλα, συνεχίζει να ακολουθεί τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες, και να πρωτοπορεί με την ανάληψη σύνθετων έργων που καταδεικνύουν το βαθμό τεχνογνωσίας και άρτιας κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων, επιβεβαιώνοντας με σαφήνεια πως δικαίως διεκδικεί σταθερά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

29.3.2023 10:01 πμ

  Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο περιβάλλον του σήμερα, η υιοθέτηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση κριτηρίων (ESG) από τις επιχειρήσεις είναι θεμελιώδης, τόσο για την ανθεκτικότητα, όσο και για την μακροπρόθεσμη επιχειρηματική τους επιτυχία. Αντιλαμβανόμενη αυτή

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

28.3.2023 3:30 μμ

    Mαθητές και μαθήτριες, 15 έως και 18 ετών, από τη Bόρεια Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τις έξυπνες «επιχειρήσεις» τους που δημιούργησαν στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα διαγωνιστούν, στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023, που θα πραγματοποιηθεί την

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

27.3.2023 9:45 μμ

  Έληξαν οι εργασίες και του 17ου Συνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη που διοργανώνει κάθε χρόνο το ka-business.gr με αμείωτη επιτυχία. Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming περισσότεροι από 2.000 αναγνώστες του ka-business.gr σε όλο τον κόσμο. Φέτος, στόχος ήταν

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

24.3.2023 11:17 πμ

  Η πολύχρονη εμπειρία της Auto Service Κατσιόλας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για όσους επιζητούν οικονομικές, γρήγορες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη φροντίδα του οχήματός τους. Το συνεργείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι πλήρως εξοπλισμένο και οι εξειδικευμένοι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

22.3.2023 12:41 μμ

Η Thessautoservice.gr από το 2002 βρίσκεται κοντά σας αναλαμβάνοντας κάθε είδους εργασία που αφορά το όχημα σας. Με την εμπειρία 20 χρόνων και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, σας παρέχουν ποιοτικές και με αξιοπιστία υπηρεσίες με γρήγορη παράδοση και τη δυνατότητα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

21.3.2023 12:46 μμ

  Ανανεώστε τώρα το αυτοκίνητό σας και κάντε το να μοιάζει με καινούριο! Το κατάστημα Wheels Master σας παρέχει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ανανέωσης χρώματος που υπόσχεται ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα.   Ανανέωση χρώματος με έκπτωση GoodDeals πατώντας εδώ   Μια νέα

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

31.3.2023 1:10 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή