Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / Ελληνικός Χρυσός: ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021 – 2024 και η Νέα Επενδυτική Συμφωνία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

08/11/2021 1:34 μμ

Ελληνικός Χρυσός: ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021 – 2024 και η Νέα Επενδυτική Συμφωνία

«Δρομολογούνται εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην έναρξη της παραγωγής στις Σκουριές»

Ελληνικός Χρυσός:  ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021 – 2024 και η Νέα Επενδυτική Συμφωνία

Γράφει thessnews

 

Η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021 – 2024 με σειρά λειτουργικών αλλά και οικονομικών ορόσημων, τα οποία αντίστοιχα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη εμπορικής παραγωγής στο παγκοσμίου κλάσεως μεταλλείο των Σκουριών.

Έργο_Σκουριών
Έργο Σκουριών

 

Αναλυτικότερα, ο Oδικός Xάρτης αποτελεί σημαντική πτυχή της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία δημιούργησε τις βάσεις και έθεσε το πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και όπου αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

 

Ένα από τα ορόσημα του Οδικού Χάρτη είναι και η έναρξη των προπαρασκευαστικών κατασκευαστικών εργασιών στο εργαστήριο των Σκουριών, όπως αντίστοιχα και η ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Σαν αποτέλεσμα, αναμένεται ότι η τοπική απασχόληση και ανάπτυξη θα λάβουν θετικά πρόσημα ήδη από τις αρχές του 2022.

 

Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά στο εργαστήριο των Σκουριών, στην πλήρη ανάπτυξή του αυτό θα αποτελεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό μεταλλείο, με την ύπαρξη νέων τεχνολογιών, ειδικά σχεδιασμένων για τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT + Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Συμπεραίνεται λοιπόν ότι, μέσω αυτού, όχι μόνο οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών σε ύστερο χρόνο, θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας, καθώς όμως και στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο των Σκουριών.

 

Φυτώριο_Ολυμπιάδας
Φυτώριο Ολυμπιάδας

 

Ταυτόχρονα, το όλο εγχείρημα πρόκειται να έχει και θετική επίδραση στην οικονομία, καθώς η εκκίνηση των εργασιών θα είναι άμεση και με μία επένδυση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ που θα αφορούν στην κατασκευή κτιρίων και τα οποία θα στεγάσουν τον εξοπλισμό του εργοστασίου κατεργασίας.

 

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι οι Σκουριές είναι ένα κοίτασμα χρυσού και χαλκού παγκόσμιου βεληνεκούς με μεγάλες προοπτικές, όπου μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μεταμορφώσουν συνολικά την Ελληνικός Χρυσός και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Περιβαλλοντική_Προστασία
Περιβαλλοντική Προστασία

 

Επιπρόσθετα, στο Μεταλλείο των Σκουριών θα επενδυθούν συνολικά €1,2 δις για την κατασκευή και την λειτουργία του, το οποίο θα δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για την ύπαρξη 1300 θέσεων εργασίας, για την κάλυψη των οποίων θα δοθεί προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία.

 

Αναφορικά με τις προπαρασκευαστικές κατασκευές, αυτές αναμένεται να προχωρήσουν  με ίδια κεφάλαια της Eldorado Gold, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσονται οι διαδικασίες για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στο έργο. Υπάρχει ήδη ενεργό ενδιαφέρον από τράπεζες & επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη και παράλληλα, η Eldorado Gold έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ και το οποίο αφορά στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και φυσικά για την ενίσχυση της ρευστότητας.

 

Όντας δεσμευμένη στην πλήρη ανάπτυξη του έργου που έχει θέσει, η EldoradoGold παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη ανάπτυξη του έργου και για το λόγο αυτό αναζητά στρατηγικό συνεργάτη που θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα με την Eldorado να διατηρεί το management.

 

Έργο_Ολυμπιάδας_2021
Έργο Ολυμπιάδας 2021

 

Βέβαια, αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα προς την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών οι οποίες στο σύνολό τους θα δημιουργήσουν 900 θέσεις εργασίας στις κατασκευές. Παράλληλα προχωράει ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποιήση του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας με εγκατάσταση συστήματος 4G στα μεταλλεία  και εξελιγμένων εφαρμογών που θα αυξήσουν την ασφάλεια και ταυτόχρονα θα μειώσουν τη διαχείριση νερού και ενέργειας στα υπόγεια.

 

Ο Στρατηγικός Χάρτης ως φορέας σημαντικής αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη

Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό ότι ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης προβλέπει σημαντικές  κεφαλαιακές   επενδύσεις  οι   οποίες   θατροφοδοτήσουν τον λειτουργικό  μετασχηματισμό  καθώς και την επιτυχή υλοποίηση των κρίσιμωνορόσημων για το άνοιγμα του μεταλλείου στις Σκουριές. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πλήρη ανάπτυξητης επένδυσης, 70 εκατομμύρια ευρώθα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις με άμεση προτεραιότητα την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ιδιαίτερης εμβληματικής αξίας αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

 

Έτσι λοιπόν, ηαποτελεσματική υλοποίηση  του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη  θα  οδηγήσει στην δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίαςμόνο κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, με την εκτίμηση ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Τέλος, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί το γεγονός ότι το πλάνο θα οδηγήσει επίσης στην  καταβολή   αυξημένων   μεταλλευτικών   τελών, φόρων  και   κοινωνικών   εισφορών   στο ελληνικό δημόσιο, ύψους 2 δις ευρώ, καθώς και σε αυξημένα έσοδα για τους τοπικούς προμηθευτές

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

18.11.2021 4:11 μμ

  Στα σούπερ μάρκετ Μασούτης, μέχρι 27 Νοεμβρίου, με αγορές άνω των 60€ με τη mascard, σε μία απόδειξη, οι καταναλωτές έχουν το μεγάλο προνόμιο να κερδίζουν 10% επιστροφή της αξίας των αγορών τους σε δωροεπιταγές για τις επόμενες αγορές τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

16.11.2021 7:20 πμ

Πανελλαδικό «λουκέτο» βάζει η εστίαση σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης.  Όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, ο τζίρος τους κατέγραψε αισθητή μείωση την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων. Οι ίδιοι ζητούν μέτρα στήριξης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

14.10.2021 5:06 μμ

  Μέσα από μια καινοτόμα συνεργασία της εταιρείας Μασούτης με την Fraport δημιουργήθηκε για πρώτη φορά  ένα σούπερ μάρκετ μέσα σε χώρο αεροδρομίου. Βρίσκεται στον χώρο αφίξεων, στην έξοδο 2.   Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου παρουσία του

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

14.10.2021 3:45 μμ

“Χτύπα Το” Τα καταστήματα “Χτυπά Το” στην Θεσσαλονίκη, έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα με επιλεγμένα προϊόντα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Προϊόντα που ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες μικρών και μεγάλων.   Που βρίσκονται;   Το 1ο Megastore κατάστημα βρίσκεται στο 7ο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1.10.2021 4:15 μμ

  Στο Marketplace του e-shop Μασούτης λειτουργεί τώρα και το ηλεκτρονικό φαρμακείο vita4you.gr!     H Ηλεκτρονική αγορά – Marketplace του e-shop Μασούτης υποδέχτηκε ακόμα έναν σημαντικό συνεργάτη. Στην ενότητα «Οι συνεργάτες μας» προστέθηκε το ηλεκτρονικό φαρμακείο vita4you.gr! Περισσότερες από

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1.10.2021 12:05 μμ

  Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, όλος ο πλανήτης, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, του δημοφιλέστερου ροφήματος σε ολόκληρο τον κόσμο, που μπορείς να βρεις σε διάφορες παραλλαγές .   Η ημέρα, καθιερώθηκε -το όχι και τόσο

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή