Σέιχ Σου σε κίνδυνο

ΑΠΟΨΕΙΣ 10.8.2018 | 00:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σέιχ Σου σε κίνδυνο

Γράφει ο Ιωάννης Σαρίδης*

Δεν είχα κλείσει ούτε 100 μέρες στο βουλευτικό έδρανο, όταν ξεκίνησα να ενοχλώ για πρώτη φορά τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με τα ζητήματα οργάνωσης της πολιτικής προστασίας και του έγκαιρου στρατηγικού σχεδιασμού με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αποκορύφωμα της πρώτης αυτής πολύμηνης "κοινοβουλευτικής εκστρατείας" μου ήταν η απάντηση που έλαβα δια στόματος κυρίου Τόσκα, με κάθε επισημότητα στην αίθουσα της Ολομέλειας, στις 05 Αυγούστου 2016.

"...Ξέρετε, όταν πρωτοκάνατε την ερώτηση σκέφτηκα -θα σας εξομολογηθώ κάτι- σκέφτηκα ότι είναι μια πολύ παλιά ιστορία και επομένως τι ψάχνουμε να βρούμε... Όμως καλά κάνατε, κύριε Σαρίδη, και την κάνατε την ερώτηση. Ψάχνοντας τα πράγματα βλέπω ότι η ερώτησή σας μας αναγκάζει να βγάλουμε διδάγματα από το πώς γίνονταν οι δημόσιες δαπάνες, από το πώς γίνονταν τα διάφορα έργα πυροπροστασίας, έτσι ώστε τουλάχιστον να αποφύγουμε τα ίδια λάθη!..."

Ρώταγα να μάθω για να ενημερωθούν οι Θεσσαλονικείς γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα δασοπροστασίας του Σέιχ Σου. Προειδοποιούσα τότε πως δεν είναι καθόλου καλό σημάδι το γεγονός πως σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα δεν λειτούργησε ποτέ το σύστημα που εγκαταστάθηκε με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά του 1997. 

Όπως και το ευρωπαϊκό σύστημα 112 που θα μπορούσε να είχε στείλει ομαδικά sms με οδηγίες εκκένωσης στους πολίτες που βρίσκονταν σε ζώνες κινδύνου, έτσι και το πανάκριβο σύστημα δασοπυρόσβεσης του Σέιχ Σου έπρεπε να βρίσκονται σε λειτουργία ήδη από το 2010.

Δύο χρόνια πέρασαν από τα συγχαρητήρια του κυρίου Τόσκα, τις εξομολογήσεις και τις σκέψεις του. Τρεις ακόμα εκστρατείες μου κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ευθύνες διά πράξεων ή παραλείψεων έχουν εντοπισθεί αλλά όχι καταλογιστεί. Λύση όμως δεν βρέθηκε. Το σύστημα πυροπροστασίας του Σέιχ Σου συνεχίζει να μη λειτουργεί. Το Σέιχ Σου συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως και οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών. Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το ότι δεν λειτουργεί το σύστημα πυροπροστασίας του Σέιχ Σου αν η ερώτηση αυτή τεθεί στον δημόσιο διάλογο στο μέλλον κατά την εφιαλτική περίπτωση που ξαναζήσουμε στη Θεσσαλονίκη την τραγωδία του 1997, με συνέπειες φονικές όπως αυτές στο Μάτι στην Ανατολική Αττική;

*Ο Ιωάννης Σαρίδης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την  Ένωση Κεντρώων
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #117 (04/08/2018-05/08/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω