Πρόταση για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα σε 17 νομούς- Δείτε ποιοι είναι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9.8.2018 | 17:35 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πρόταση για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα σε 17 νομούς- Δείτε ποιοι είναι

THESSNEWS-DESK

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε 17 νομούς της χώρας.

Πρόκειται για τους νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος, Ρεθύμνης, Κέρκυρας, Λευκάδος, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Το πλαφόν στις τιμές θα ισχύει ως και την επόμενη Κυριακή και η ανώτατη τιμή θα επαναϋπολογίζεται κάθε Παρασκευή με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της και θα ισχύει από την αμέσως επόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Επίσης, με βάση τον συγκεκριμένο τύπο, θα εξετάζονται οι επικρατούσες τιμές και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας εάν πληρούν το κριτήριο ένταξης στο καθεστώς επιβολής ανώτατης τιμής καυσίμου και φυσικά όσοι νομοί το πληρούν θα προστίθενται στη σχετική λίστα.

Όπως προαναφέρθηκε  η εισήγηση της ΡΑΕ  δεν αφορά μόνο τη νησιωτική χώρα αλλά και νομούς στη Β. Ελλάδας, όπως το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Ροδόπη και η Καστοριά.

Στο 1,68 η μέση τιμή αμόλυβδης στο Κιλκίς. Τα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων είναι χαμηλά σε σχέση με το κόστος επιβίωσης, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Θέμις Κιουρτζής  από τους βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης.


Σύσκεψη όλων των παραγόντων της αγοράς ζητά ο ΣΕΕΠΕ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), με φόντο τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ υπέρ της επιβολής πλαφόν στα υγρά καύσιμα.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η ΣΕΕΠΕ, «μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για επιβολή ανωτάτης τιμής (πλαφόν) στα καύσιμα, παρακαλούμε όπως επειγόντως, σε ώρα και ημέρα της επιλογής σας, μας δεχθείτε σε συνάντηση, προκειμένου να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος».

«Θεωρούμε φυσικά αυτονόητο και απαραίτητο να παρευρεθούν στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών καθώς και της ΡΑΕ, προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση να έχει πληρέστερη ενημέρωση και τις απόψεις όλων των μερών», προσθέτει η ΣΕΕΠΕ.

Σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της αγοράς προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις για τις υψηλές τιμές των καυσίμων ζήτησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), λέγοντας κατηγορηματικά «όχι» στην προοπτική επιβολής πλαφόν στα νησιά ή άλλες περιοχές.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω