Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Ποιοι «παίζουν» για δήμο Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 8.8.2018 | 09:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Ποιοι «παίζουν» για δήμο Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Με την ψήφιση του «Κλεισθένη» οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση μεταφέρονται… εκεί που ήταν αρχικά να γίνουν: τον Μάιο του 2019.

Αυτό το πηγαινέλα των εκλογών που αποφάσισε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη να μιλά συνεχώς επί μήνες για Οκτώβριο αλλά τελικά να δέχεται βουλευτική τροπολογία ώστε κατ’ εξαίρεση οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, δημιουργεί αναστάτωση στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, με τους υποψήφιους δημάρχους και Περιφερειάρχες να ετοιμάζονται μετά τη ΔΕΘ να ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Βάσει του νόμου οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν μπορούν να προσλαμβάνουν κόσμο είτε να διενεργούν διαγωνισμούς το τελευταίο εξάμηνο πριν τις εκλογές, που σημαίνει πρακτικά ότι από τον Νοέμβριο ξεκινά και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία. Στην πράξη όμως θα φανεί ότι από τις μέρες της ΔΕΘ οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα ξεκινήσουν την καμπάνια τους, ώστε να προσελκύσουν την ψήφο των πολιτών.

 

Τι θα κάνει ο Μπουτάρης;

Στον δήμο Θεσσαλονίκης το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος θα διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στον δημαρχιακό θώκο παραβλέποντας τα πιστεύω του; Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Μπουτάρης ήταν υπέρμαχος του να θεσπιστεί ως ανώτατο όριο οι δύο θητείες, κατακρίνοντας όσους δημάρχους είχαν παραπάνω χρόνια στις θέσεις τους.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ειδικά μετά τη στήριξη από Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, φαίνεται πως ο Γ. Μπουτάρης δεν μπορεί να κάνει πίσω. Από τη μία υπάρχει η πρόκληση της δημιουργίας νέας «Πρωτοβουλίας» χωρίς τα «βαρίδια» του παρελθόντος, όπως ονομάζει τους συνιδρυτές της παράταξης Π. Αβραμόπουλο και Ανδ. Κουράκη, με νέο αίμα, ενώ ο δήμαρχος θα είναι ο μέντορας της νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι προτροπές που δέχεται από το στενό του περιβάλλον να αποχωρήσει κλείνοντας τον κύκλο της αυτοδιοίκησης στα 76 του χρόνια.  Πάντως για την ώρα δηλώνει δημόσια ότι δεν τίθεται θέμα μη υποψηφιότητας, όπως πρέπει να κάνει ένας εν ενεργεία δήμαρχος που θέλει να συνεχίσει να παράγει έργο η διοίκησή του.

 

Σε θολά νερά η ΝΔ

Τρανταχτό παράδειγμα γιατί – ακόμα και να θέλει – δεν πρέπει να δηλώσει ο Γ. Μπουτάρης ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος είναι η περίπτωση του Στ. Καλαφάτη και των «Εντάξει». Από τη μέρα που ανακοίνωσε ο βουλευτής της ΝΔ ότι δεν θα ηγηθεί εκ νέου της «γαλάζιας» προσπάθειας για τον δήμο Θεσσαλονίκης, η παράταξη μοιάζει με «σκορποχώρι». Ήδη υπάρχει μια ανεξαρτητοποίηση, του Μάκη Κυριζίδη, ο οποίος ανακοίνωσε την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά», ελπίζοντας να είναι αυτός ο εκλεκτός της ΝΔ.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι προέχει η κεντρική πολιτική σκηνή και οι εξελίξεις μετά τη ΔΕΘ θα οδηγήσουν τον Οκτώβριο στην επιλογή του «εκλεκτού» για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ονόματα που έχουν ακουστεί είναι του Θ. Ζαγοράκη, Γ. Ορφανού, Αθ. Σαββάκη, Π. Μπίλια, ενώ κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει η Μ. Σπυράκη, που για πολλούς είναι το «κρυφό χαρτί» του κόμματος.

Πάντως, αρκετοί γαλάζιοι στην πόλη, που είναι στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης στη διοίκηση Μπουτάρη από το 2011 και «πληγώθηκαν» από τη στάση του Αντ. Σαμαρά το 2014, βλέπουν μπροστά τους το ίδιο σενάριο. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι ο πολιτικός αρχηγός που βρίσκεται απέναντι από τον Γ. Μπουτάρη είτε ως φιλοσοφία είτε ως ιδιοσυγκρασία. Αν ήταν, θα είχε στο μυαλό του να «καταστρώσει» ένα σχέδιο που θα επιδίωκε τη νίκη στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τώρα όμως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, κάπως υπερβολικά, ότι με τις επιλογές της τελευταίας στιγμής, «η ΝΔ κάνει δώρο τον δήμο στον Μπουτάρη».

 

Βίοι παράλληλοι

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι τον Μάιο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, υποστηρίζοντας τα ίδια σχήματα. Η προσπάθεια του κυβερνητικού εταίρου να «εισβάλει» στην Κεντροαριστερά ξεκινά από τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει ενδιαφέρον η συνύπαρξη στο ίδιο ψηφοδέλτιο ανθρώπων από την Εγνατία και τη Βασιλέως Ηρακλείου.

Παράλληλα, όταν έρθει η ώρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τηρηθούν οι ισορροπίες. Ποιοι θα είναι παραπάνω στο ψηφοδέλτιο; Οι πασοκογενείς ή οι προερχόμενοι από την «Ανοιχτή Πόλη» του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ;

 

Παρέλαση

Από την υπάρχουσα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, σίγουρη θεωρείται η κάθοδος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που πρόσκειται στο ΚΚΕ καθώς και της «Ελληνικής Αυγής», εκτός εάν προηγηθεί καταδίκη στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ενδιαφέρουσα είναι η «Κίνηση των έξι» (Αβραμόπουλος, Κουράκης, Ζέρβας, Αβαρλής, Αρβανίτης, Αϊβάζογλου), όμως ερωτηματικό αποτελεί αν μπορεί να μετεξελιχθεί σε παράταξη.

Οι Οικολόγοι –Πράσινοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν θα κατεβούν αυτόνομα στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ και οι «Μένουμε Θεσσαλονίκη» δεν έχουν ανακοινώσει τις αποφάσεις τους. Από εκεί και έπειτα και λόγω απλής αναλογικής θα περιμένουμε «παρέλαση» υποψηφίων δημάρχων που ενδιαφέρον θα έχει το αν θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Χάρης Αηδονόπουλος, Βασίλης Μωυσίδης, Μ. Ιωαννίδου και Ι. Νασιούλας έχουν ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα. Σπ. Βούγιας και Στ. Καλόγηρος θα αποφασίσουν από Σεπτέμβριο, ενώ και ο Π. Ψωμιάδης θέλει να κάνει το comeback στην αυτοδιοίκηση με τους κεντρικούς δήμους. Σε αυτά τα ονόματα προσθέστε τους υποψήφιους των ΑΝΕΛ, της Λαϊκής Ενότητας, της Ένωσης Κεντρώων, του ΑΝΤΑΡΣΙΑ και ο αριθμός φτάνει τους 18(!).

 

ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Κυριαρχία Τζιτζικώστα

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναμένονται τόσο πολλοί υποψήφιοι όπως στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της μεγάλης έκτασης και των αναγκών, οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες δεν καρποφορούν.

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να θεωρείται ξανά το φαβορί και χωρίς αντάρτικο στη ΝΔ, εκτιμάται ότι η μάχη που θα δοθεί θα έχει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο νυν περιφερειάρχης κατάφερε να αποφύγει τις «Σειρήνες» που τον ήθελαν αντίπαλο του Γιάννη Μπουτάρη και ήδη ετοιμάζει το σχήμα που θα του δώσει τη νέα θητεία στο κτήριο της Β. Όλγας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ThessNews, το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αλληλεγγύη» θα είναι ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό σε σχέση με το 2014, με αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα,  καθώς ο Απ. Τζιτζικώστας φέρεται να προσεγγίζει ονόματα «έκπληξη» που θα κάνουν αίσθηση. Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει περιοδεία στους νομούς, ενώ το σχήμα θα ανακοινωθεί πριν τις γιορτές, ώστε να δοθεί χρόνος στους νέους υποψήφιους να «τρέξουν» για τον σταυρό.

Πάντως ενδιαφέρον έχει τι στάση θα κρατήσουν αυτή τη φορά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το 2014 στήριξαν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, όμως πλέον με το διχαστικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν μια φωτογραφία του Περιφερειάρχη με τον Π. Καμμένο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία.

 

Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Νέους υποψήφιους περιφερειάρχες ψάχνουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, με τις πιθανότητες για κοινή στήριξη στο ίδιο πρόσωπο να είναι ελάχιστες. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα χρειάζεται τον Μάιο μια στιβαρή υποψηφιότητα που θα έχει σαφώς καλύτερες επιδόσεις από τη Δ. Χαραλαμπίδου το 2014. Το όνομα που έχει ακουστεί περισσότερο είναι αυτό του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος είναι από τα πιο δημοφιλή ονόματα υπουργών, με προσβάσεις σε διαφορετικά ιδεολογικά ακροατήρια, ενώ προέρχεται και από την αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος αρνείται τα σενάρια και εφόσον επιμείνει στο «όχι», τότε πολύ πιθανή είναι η περίπτωση του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει δοκιμαστεί και γνωρίζει τι εστί προεκλογική μάχη στην Κεντρική Μακεδονία. Ερωτηματικό σε αυτή την περίπτωση είναι αν ο κ. Μπόλαρης θα συνεχίσει να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία πριν τον Μάιο του 2018.

 

Ψάχνεται το ΚΙΝΑΛ

Στο Κίνημα Αλλαγής ψάχνονται για το ποιον θα υποστηρίξουν στις εκλογές του Μαΐου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αν και πολλοί δείχνουν προς την κατεύθυνση του Γιάννη Μαγκριώτη, που εδώ και χρόνια «χτίζει» την υποψηφιότητά του, τα μηνύματα από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου. Μια ενδεχόμενη επιστροφή της Εύας Καϊλή στην εγχώρια πολιτική σκηνή θα ήταν «θείο δώρο» για μερικούς.

Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγεται πως υπάρχει πολιτικό πρόσωπο με ειδικό βάρος από το παρελθόν, που ξέρει την περιοχή και μπορεί να εξελιχθεί σε «λίρα εκατό».

Τέλος, όσον αφορά τους υπόλοιπους σχηματισμούς στη Λαϊκή Ενότητα, θα προσπαθήσουν να έχουν αυτόνομη παρουσία με δικά τους ψηφοδέλτια σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, σίγουρη είναι η κάθοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, το ίδιο και η Χρυσή Αυγή καθώς και της Ανταρσία, ενώ πολύ κοντά σε αυτόνομο ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια είναι και οι Οικολόγοι – Πράσινοι. 
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #116 (28/07/2018-29/07/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω