ΠΟΤΑΜΟΣ: H must παραλία - Χιλιάδες κόσμου κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και ελλείψεις σε υποδομές (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.8.2018 | 14:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΠΟΤΑΜΟΣ: H must παραλία - Χιλιάδες κόσμου κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και ελλείψεις σε υποδομές (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Η παραλία Ποταμός στην Επανομή αποτελεί τη must παραλία για τη φετινή σεζόν.

Η κίνηση είναι ζωηρή τις καθημερινές, αλλά τα Σαββατοκύριακα σημειώνεται στην κυριολεξία το αδιαχώρητο από τον κόσμο που συρρέει για να απολαύσει την καθαρή θάλασσα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα 7 beach bar που λειτουργούν κατά μήκος της ακτής.

Είναι ένας κοντινός προορισμός, η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη με φυσιολογική κίνηση είναι περίπου στα 30 λεπτά, αλλά και φθηνός, ειδικά σε εποχές κρίσης, καθώς τα παραθαλάσσια καταστήματα δεν χρεώνουν τις ξαπλώστρες παρά μόνο ό,τι θα καταναλώσει ο πελάτης.

 

Οργανωμένα beach bar

Τα beach bar λειτουργούν οργανωμένα προσφέροντας μια σειρά υπηρεσιών στους πελάτες τους, ξαπλώστρες, ροφήματα, φαγητό, μουσική, χώρους άθλησης και αναψυχής. Τα περισσότερα έχουν 3-5 σειρές από ξαπλώστρες κατά πλάτος της παραλίας, ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που φθάνουν μέχρι την αρχή της θάλασσας αφήνοντας ελάχιστο χώρο για να περπατήσουν οι λουόμενοι. 

 

Τα ελεύθερα κομμάτια

Δεξιά και αριστερά υπάρχουν τα ελεύθερα κομμάτια της παραλίας, ενώ υπάρχουν κενά διαστήματα περίπου 40 μέτρων ανάμεσα από τα beach bar για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή απλά δεν θέλουν να μπουν σε κάποιο από αυτά.
Είναι αρκετοί αυτοί που προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως ομπρέλες, πετσέτες, ψυγεία με πάγο για τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

 

Πρόβλημα με το πάρκινγκ

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα beach bar και ο κόσμος που έρχεται να κάνει το μπάνιο του στον Ποταμό είναι το πάρκινγκ. Ο χώρος που υπάρχει δεν επαρκεί για τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που συσσωρεύονται ειδικά το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να παρκάρουν άναρχα και όπου βρουν. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων προσπαθούν να διαχειριστούν με όποιον τρόπο μπορούν την κατάσταση.

 

Αποκομιδή απορριμμάτων

Σύμφωνα με τους λουόμενους και τους υπευθύνους των καταστημάτων, η κατάσταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων έχει βελτιωθεί. Κάδοι υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου, πράσινοι για τα οργανικά και μπλε για ανακύκλωση και για τα γυάλινα είδη. Επίσης κάδοι ανακύκλωσης με ειδική σήμανση υπάρχουν και στα τα beach bar.

 

Οι ελλείψεις και οι υποτυπώδεις υποδομές

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται ο στενός δρόμος που συνδέει την Επανομή με τον Ποταμό, που σε αρκετά σημεία με μεγάλη δυσκολία χωράνε δύο αυτοκίνητα ανά κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν και σημεία καρμανιόλες, όπως η στροφή λίγο πριν την παραλία, όπου η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική. Σε περίπτωση ατυχήματος, φωτιάς ή άλλης καταστροφής, η πρόσβαση των σωστικών μέσων θα πάρει ώρες, ειδικά σε περίπτωση που ο δρόμος είναι γεμάτος από αυτοκίνητα,.

 

 

Δεν υπάρχει ναυαγοσώστης

Στην παραλία υπάρχουν οι ειδικές θέσεις για ναυαγοσώστες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ναυαγοσώστες. Απουσία αυτών, η ξύλινη κατασκευή μετατρέπεται σε παιχνίδι από τα παιδιά που μιμούνται τους ήρωες της γνωστής αμερικανικής σειράς.

 

Μια στάση για δεκάδες κόσμο

Στα αρνητικά της παραλίας η μία και μοναδική στάση του ΟΑΣΘ. Η μικρή στάση δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες πολίτες που χρησιμοποιούν τη γραμμή για να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα και αναγκάζονται να περιμένουν το λεωφορείο κάτω από τον καυτό ήλιο.

Ανύπαρκτες στάσεις στον δρόμο Επανομής – Ποταμός

Όσοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία στον επαρχιακό δρόμο από την Επανομή μέχρι τον Ποταμό και αντίστροφα κινδυνεύουν τόσο από τη ζέστη αλλά και από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, καθώς δεν υπάρχει στάση. Ο πολίτης καταλαβαίνει το σημείο από έναν στύλο στα όρια του δρόμου.

Τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Το παράπονο των επαγγελματιών αλλά και όσων χρησιμοποιούν τον ΟΑΣΘ για να μετακινηθούν στον Ποταμό είναι τα μόλις 8 δρομολόγια αλλά και το γεγονός ότι το τελευταίο λεωφορείο αναχωρεί από την παραλία νωρίς το απόγευμα, στις 4.50.

 

 

Το περίπτερο….

Στην παραλία υπάρχει ένα περίπτερο για να εξυπηρετεί τον κόσμο. Η Μάγδα σημειώνει ότι όλοι οι επαγγελματίες χαίρονται για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να παρέχουν σωστές υπηρεσίες. Σημειώνει ότι έχουν καλές τιμές και ενισχύουν την τοπική οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην περιοχή.

 

Η ζώνη απέναντι από την παραλία είναι υγροβιότοπος και προστατευόμενη περιοχή Natura, με συνέπεια να απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση όσο γίνεται καλύτερα για τους πελάτες τους.

 

Ο Δήμος διαθέτει έναν χώρο αρκετών τετραγωνικών, όμως ούτε αυτός επαρκεί για να εξυπηρετηθούν τα εκατοντάδες ΙΧ και δίκυκλα.

 

Στα αξιοσημείωτα, το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με ξένες πινακίδες που στάθμευσε στην παραλία, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν απλώσει και τον ανάλογο εξοπλισμό. 

 

Η κ. Σταυρούλα έρχεται συχνά  μαζί με τα εγγόνια της για να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα. Προτιμά τις καθημερινές, που έχει λιγότερο κόσμο, αποφεύγοντας τα Σαββατοκύριακα που όπως λέει γίνεται ένας χαμός. «Δεν έχεις πού να παρκάρεις, ενώ δεν ξέρεις τι ώρα θα επιστρέψεις από την κίνηση που υπάρχει» σημειώνει χαρακτηριστικά.


 

Από το φύλλο της THESSNEWS #116 (28/07/2018-29/07/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω