Το σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση φωτιάς στο Σέιχ Σου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3.8.2018 | 17:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Το σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση φωτιάς στο Σέιχ Σου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Σε ετοιμότητα δηλώνουν ότι βρίσκονται όλοι οι φορείς για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Τρεις δήμοι γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος της πόλης, οι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη. Μαζί με τους εθελοντές, την πυροσβεστική και την αστυνομία, συμμετείχαν τον περασμένο Μάιο στην άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ», δείχνοντας ότι η πόλη έχει σχέδιο σε περίπτωση φωτιάς.

«Υπάρχει επικαιροποιημένο σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών» δηλώνει στην ThessNews o Κώστας Ευδορίδης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για άριστο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων.

«Το Σέιχ Σου περιφρουρείται» επισημαίνει, τονίζοντας πως η δύναμη της πυροσβεστικής είναι ενισχυμένη και κάνει περιπολίες όλο το 24ωρο, το δάσος είναι χωρισμένο σε τομείς με αρμοδιότητες φύλαξης να έχουν δοθεί σε εθελοντικές ομάδες, ενώ αν υπάρξει δείκτης κινδύνου από 3 και πάνω, οι υδροφόρες του δήμου είναι έτοιμες να πάνε στον πυροσβεστικό σταθμό. «Όσοι επισκέπτονται το Σέιχ σου να είναι προσεκτικοί με τις φωτιές, τα πικ-νικ, τα σκουπίδια και τα μπουκάλια» συμβουλεύει ο κ. Ευδορίδης.

 

Πρόληψη

«Εμείς προληπτικά έχουμε κάνει όλες τις κοπές των δέντρων και έχουμε διαθέσει το 100% των κονδυλίων για έργα αντιπυρικής προστασίας» δηλώνει στην ThessNews ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Κάθε χρόνο λειτουργούμε το τοπικό συντονιστικό όργανο δύο φορές τον χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό. Τα προβλήματα είναι δυναμικά και θέλουν συνεχή επιτήρηση και επίλυση» σημειώνει ο Γιώργος Ιωαννίδης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου. «Το κρίσιμο είναι να δράσει η πυροσβεστική άμεσα όταν υπάρχει εστία. Το θέμα είναι να προλάβουμε και όχι να καταστείλουμε» συμβουλεύει.

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εργασίες, αποψιλώσεις στους περιμετρικούς δρόμους σε Πεύκα και Συκιές» δηλώνει ο Αλέξανδρος Σιμητόπουλος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης – Συκεών. «Είναι σε καλή κατάσταση το δάσος. Σαν μηχανισμός δεν υστερούμε, θα φανεί και στην πράξη αν χρειαστεί» σημειώνει.

«Είναι εφικτό το σχέδιο που έχουμε. Έγινε και η άσκηση Διά Πυρός, μια πολύ σοβαρή άσκηση, με στίγμα και όχι επί χάρτου» δηλώνει στην ThessNews o πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ και εθελοντής στο Σέιχ Σου, Στέλιος Βαριλής.

«Όλοι έχουμε τον χάρτη του περιαστικού δάσους με κρουνούς, τοπωνύμια, τι δέντρα έχει η κάθε περιοχή» σημειώνει φέρνοντας το παράδειγμα της τραγωδίας στην Αττική, στην οποία βρέθηκε για να παρέχει βοήθεια όπου δεν υπήρχαν τέτοιοι χάρτες, αλλά και προεργασία και συντονισμός, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη.  «Έχουμε καλό σχεδιασμό, γιατί το επιτηρούμε το δάσος» προσθέτει.

Τόσο ο κ. Βαριλής όσο και ο κ. Σιμητόπουλος επεσήμαναν το πρόβλημα με την εργολαβία από το δασαρχείο για την κοπή των κλαδιών. Σύμφωνα και με τους δύο, οι εργασίες έγιναν το καλοκαίρι γιατί μόνο τώρα υπάρχουν τα χρήματα, ενώ ο εργολάβος φεύγοντας πήρε μόνο τους κορμούς και άφησε τα κλαδιά, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά αν αφεθούν μέσα στο δάσος. Τελικά με τη συμμετοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών και του δήμου Θέρμης υπήρξε απομάκρυνση του «εύφλεκτου υλικού».  

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

Οι τρεις δήμοι έχουν σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση σοβαρής πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, όπως συνέβη και το 2007.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την εκτίμηση για την κατάσταση που υπάρχει κάνει ο Επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον δήμαρχο της περιοχής που πλήττεται. Αμέσως καθορίζεται ένα «αρχηγείο» για τη συγκέντρωση φορέων που κύρια εμπλέκονται (Π.Υ, ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ , ΟΑΣΘ, κ.λ.π.). Αν η απόφαση για εκκένωση περιοχής αφορά μόνο έναν δήμο, τότε τη λήψη αυτής την παίρνει ο δήμαρχος, ενώ αν αφορά δύο και παραπάνω δήμους, τότε την απόφαση παίρνει ο Περιφερειάρχης. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά να εκκενωθούν σπίτια στην Τριανδρία, τότε η απόφαση είναι του Γιάννη Μπουτάρη. Αν όμως πρέπει να εκκενωθούν σπίτια σε Πανόραμα και Μαλακοπή, τότε την απόφαση θα πάρει ο Απ. Τζιτζικώστας.

Πολύ σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους είναι η ενημέρωση του κοινού, όταν έχει ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνσή του. Εκτός των ΜΜΕ που θα κληθούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών «η κύρια δράση της ενημέρωσης του κοινού θα πρέπει να βασίζεται σε μεθόδους και πρακτικές που εξασφαλίζουν περισσότερο τον εντοπισμό και εν συνεχεία την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που διατρέχουν στην περίπτωση που παραμείνουν στην περιοχή. Οι μέθοδοι αυτοί είναι: Ενημέρωση πόρτα – πόρτα, ενημέρωση με διερχόμενο όχημα που παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες, συνδυασμός και των δυο μεθόδων».

«Στην περίπτωση αυτή, τον κύριο λόγο για την υλοποίηση της δράσης έχουν οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, το έργο των οποίων μπορεί να υποστηριχτεί από τη Δημοτική Αστυνομία. Ένα άλλο πλεονέκτημα που παρέχει η ενημέρωση με τις μεθόδους αυτές είναι και η δυνατότητα άμεσης καταγραφής των πολιτών που επιθυμούν να απομακρυνθούν αλλά δε διαθέτουν δικά τους μέσα ή χρειάζονται ειδική φροντίδα για τη μετακίνησή τους (ασθενείς, άτομα με κινητικά προβλήματα κτλ). Οι πληροφορίες αυτές θα οδηγήσουν σε ορθολογικότερη εκτίμηση των μέσων που απαιτούνται για την οργανωμένη απομάκρυνση» αναφέρει ο σχεδιασμός.

 

ΧΩΡΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ

Στην περίπτωση δασικής πυρκαγιάς και απόφασης οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, από τον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν καθορισθεί τρεις χώροι ως χώροι οργανωμένης απομάκρυνσης. Αυτοί είναι:

- Σαράντα Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (Ρ1): Προτεινόμενος τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) το Εθνικό Κολυμβητήριο.
- Τριανδρία (Ρ2): Προτεινόμενος τόπος προορισμού  (σημείο καταφυγής) το Καυτατζόγλειο Στάδιο.
- Τούμπα-Μαλακοπή (Ρ3): Προτεινόμενος τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) το γήπεδο της Τούμπας (γήπεδο ΠΑΟΚ)

Αντίστοιχα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι προβλεπόμενοι χώροι είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε κάθε τοπική ενότητα, όπου υπάρχει σωστό οδικό δίκτυο πρόσβασης, ηλεκτρισμός, ύδρευση, οργανωμένες υποδομές και έκταση για να στηθούν ακόμα και σκηνές ή καταυλισμός. «Τα προβλήματα είναι δυναμικά, ανάλογα με το πού υπάρχει το πύρινο μέτωπο θα εκτιμηθούν ποιοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να είναι ασφαλείς οι πολίτες»αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.

Τριάντα διαφορετικά σημεία για περίπου 2000 άτομα έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ο δήμος Νεάπολης – Συκεών. «Όταν έρθει η φωτιά, ανάλογα με τις εντολές πάντα της Π.Υ. και σε συνεργασία με την αστυνομία, θα κοιτάξουμε πού να μεταφέρουμε τον κόσμο. Οι δήμοι ξέρουν κάθε τρύπα και κάθε δρόμο, ώστε να ενημερωθεί και ο τελευταίος κάτοικος και να διαφύγει με ασφάλεια» σημειώνει ο κ. Σιμητόπουλος.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #116 (28/07/2018-29/07/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω