Οικολόγοι Πράσινοι: Ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί σε ιστορικές τραγωδίες

THESSCITY 11.7.2018 | 16:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οικολόγοι Πράσινοι: Ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί σε ιστορικές τραγωδίες

THESSNEWS-DESK

Ανακοίνωση με αφορμή τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, «η βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ προσβάλλει τη μνήμη των μελών της εβραϊκής κοινότητας και βεβηλώνει την ιστορική μνήμη της πόλης. Μίας πόλης με την πολυπληθέστερη κοινότητα Σεφαραδιτών Εβραίων στον κόσμο, που ονομάστηκε για το λόγο αυτό «Η Μητέρα του Ισραήλ». 

Μίας πόλης πολυπολιτισμικής, της οποίας η σύνθεση άλλαξε βίαια με τη ναζιστική κατοχή, τις διακρίσεις, το στιγματισμό με το κίτρινο αστέρι, την αρπαγή των εβραϊκών περιουσιών, τον περιορισμό των εβραίων σε γκέτο, που κατέληξε στη βίαιη μεταφορά του 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, στο Άουσβιτς.

Πράξεις αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας, που μπορεί να ξεκινούν από τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου και να φθάνουν σε αιματηρές επιθέσεις, όπως αυτή πριν από μερικά χρόνια στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, είναι αποτρόπαιες και απόλυτα καταδικαστέες.

Η ιστορική μνήμη μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την επανάληψη μοιραίων πολιτικών επιλογών όπως ο φασισμός και ο ναζισμός, και γι΄ αυτό και ο ρόλος της αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της βεβήλωσης και του μνημείου Ολοκαυτώματος στην Πλ. Ελευθερίας, καλό είναι να διερωτηθούμε σε ποια κοινωνία θέλουμε να ζούμε: σε μια κοινωνία που η μισαλλοδοξία, η βία και ο φόβος θα είναι κυρίαρχα ή σε μία κοινωνία που θα σέβεται τις αρχές της πολυπολιτισμικότητας, της ισότητας, της ανοχής και της δημοκρατίας; Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη της βεβήλωσης του μνημείου, και υπογραμμίζουμε ότι ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν αποδεδειγμένα ποτέ λύσεις αλλά πολλές φορές οδηγούν σε ιστορικές τραγωδίες».

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω