Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

ΥΓΕΙΑ 10.7.2018 | 15:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η αντικατάσταση πατάτας ή ρυζιού με φακές μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό, σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη του Πανεπιστημίου Guelph.


Ο καθηγητής Alison Duncan από το τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφικών Επιστημών και ο Dan Ramdath της Γεωργίας και της Agri-Food Canada διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισού μέρους αυτών των αμυλούχων πιάτων με φακές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανταπόκριση του σώματός σας στους υδατάνθρακες.

Η αντικατάσταση μισής μερίδας ρυζιού με φακές προκάλεσε πτώση της γλυκόζης στο αίμα κατά 20%. Αντικατάσταση πατάτας με φακές οδήγησε σε πτώση 35%.

"Τα όσπρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με κακοδιατηρημένα επίπεδα γλυκόζης", δήλωσε ο Duncan, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη με τη διδακτορική φοιτήτρια Dita Moravek.

Ωστόσο, πολύ λίγοι Καναδοί τρώνε φακές, πρόσθεσε.

«Ο Καναδάς έχει μια τεράστια παραγωγή φακής, αλλά εξάγουμε το μεγαλύτερο μέρος και κάθε μέρα μόνο το 13% των Καναδών τρώει φακές», δήλωσε ο Duncan. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση».

Η μελέτη περιελάμβανε 24 υγιείς ενήλικες που έτρωγαν τέσσερα πιάτα - μόνο άσπρο ρύζι, μισό άσπρο ρύζι και μισές μεγάλες πράσινες φακές, μισό λευκό ρύζι και μισές μικρές πράσινες φακές και μισό άσπρο ρύζι και μισό κόκκινες φακές.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων πριν φάνε και δύο ώρες μετά. Επανέλαβαν τη διαδικασία μόνο για τις λευκές πατάτες και για τους ίδιους συνδυασμούς πατάτας και φακής.

"Αναμείξαμε τις φακές με τις πατάτες και το ρύζι, γιατί οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν συνήθως φακές από μόνες τους, αλλά συχνά τις καταναλώνουν σε συνδυασμό με άλλα άμυλα ως μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος, οπότε θέλαμε τα αποτελέσματα να το αντανακλούν". Η γλυκόζη του αίματος έπεσε κατά παρόμοιες ποσότητες όταν το ήμισυ του αμύλου αντικαταστάθηκε με καθέναν από τους τρεις τύπους φακής.

Η γλυκόζη του αίματος περιλαμβάνει τη ζάχαρη που βρίσκεται στο αίμα κατά την πέψη στο άνω πεπτικό σύστημα και εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε άμυλο των τροφίμων που καταναλώνονται. Τα όσπρια, όπως οι φακές, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απελευθέρωση των σακχάρων που βρίσκονται στο άμυλο, στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τελικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δήλωσε ο Duncan.

"Αυτή η βραδύτερη απορρόφηση σημαίνει ότι δεν βιώνετε μια αιχμή γλυκόζης (υπεργλυκαιμία). Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων σε μια χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε κακή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2. Ουσιαστικά οι φακές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Οι φακές περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν τα ένζυμα που εμπλέκονται στην απορρόφηση της γλυκόζης και οι ίνες που περιέχονται σε αυτές μπορούν να ενθαρρύνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πρόσθεσε ο Duncan.

Τελικά το φακόρυζο ίσως να είναι μια πολύ καλή λύση για τους διαβητικούς, και όχι μόνο, που θα ήθελαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή χωρίς να στερηθούν τίποτα.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #112 (30/06/2018-01/07/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω