Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την Παρευξείνια Τράπεζα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 9.7.2018 | 16:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την Παρευξείνια Τράπεζα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

«Απογειώθηκε» η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και η χορήγηση δανείων από την Παρευξείνια Τράπεζα προς την Ελλάδα (χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), καθώς πλέον ξεπέρασε τα 530 εκατ. δολάρια, έναντι 252 εκατ. δολαρίων παλαιότερα.


Η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται 2η στην λίστα των χωρών με τον μεγαλύτερο όγκο χρηματοδότησης από την Παρευξείνια Τράπεζα, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει το 17% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, έναντι 4% πριν 4 χρόνια.

Η Παρευξείνια έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαιτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.

Μάλιστα, θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξαντλώντας τα σχετικά χρηματοδοτικά όρια, που διαθέτει για ανάλογα project.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν από λίγο στα γραφεία της Παρευξείνιας Τράπεζας, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην τράπεζα και στο Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης του ΟΠΕΚ.

Η μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτήσεων της Παρευξείνιας προς την Ελλάδα συμπίπτει με την θητεία στην Προεδρία της τράπεζας του Τούρκου κ. Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί, ο οποίος την επόμενη Παρασκευή ολοκληρώνει την παραμονή του στο “τιμόνι” του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Τα τελευταία 4 χρόνια η Παρευξείνια συνολικά ενέκρινε σε όλη την γεωγραφική περιοχή της δραστηριοποίησής της 70 project με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ και εκταμιεύσεις πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (+40% υψηλότερα σε σχέση με τους στόχους).

Τέλος η τράπεζα έχει την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από όλα τα
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω