Οι νέοι της Θεσσαλονίκης γίνονται ενεργοί πολίτες-Γεννιέται το συμβούλιο νέων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.7.2018 | 16:31 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης γίνονται ενεργοί πολίτες-Γεννιέται το συμβούλιο νέων

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ || [email protected]

Την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στα τοπικά κοινά της Θεσσαλονίκης ως δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν σε λίγους μήνες οι νέοι της πόλης, ηλικίας από 15-30 ετών, έπειτα από την πρωτοβουλία του ΚΕΔΗΘ σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Κατερίνης.


Στη σημερινή συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τις δράσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, δύο φοιτητές της Νομικής, Γρηγόρης Καραδαϊδης και Βασίλης Βούρας, μέλη και εκπρόσωποι του Δικτύου Νέων Κατερίνης -όπως και οι Ζαφείρης Σιδηρόπουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στην ομάδα-, εξήγησαν τη λειτουργία του Συμβουλίου Νέων στο δήμο Θεσσαλονίκης. Μία δράση, που ήδη έχει βρει το δρόμο της και τους επόμενους μήνες αναμένεται να πάρει ολοκληρωτικά «σάρκα και οστά». 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, είναι η δομή της ενεργητικής συμμετοχής νέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Επιτρέπει στους νέους της Θεσσαλονίκης να γίνουν ενεργοί πολίτες από νωρίς, κάτι που επικρότησε και μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Όση περισσότερη πρωτοβουλία δίνουμε στα στους νέους, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα. Η Ελλάδα γεροντοκρατείται. Για να βελτιωθεί η κοινωνία, είναι σημαντικό να υπάρχει η συμμετοχή των νέων στα κοινά. Διότι οι νέοι, κάπου ξεσπούν, άλλοι στο γήπεδο ας πούμε. Οι νέοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που δεν είναι βίαιες» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Φέτος μιας και είναι η πρεμιέρα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Καραδαϊδη, οι αιτήσεις των συμμετεχόντων έχουν ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, θα είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τρία workshop, στα οποία οι νέοι θα έρθουν, θα μάθουν τις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου και από εκεί πέρα η πρώτη συνεδρίαση, κατόπιν των workshop και τις επιλογές των δημοτικών συμβούλων με τη διαδικασία της κλήρωσης, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη στα μέσα Μαρτίου με Απρίλη», είπε ο  Γρηγόρης Καραδαϊδης, με τον Βασίλη Βούρα, να προσθέτει πως τα θέματα θα κατατίθενται από τους ίδιους τους νέους δημοτικούς συμβούλους, στους οποίους θα στέλνετε μία πρόσκληση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εισηγούνται τα θέματα τα οποία έχουν προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθούν. Τα θέματα αυτά, μπορούν να προταθούν και από την ίδια την οργανωτική επιτροπή», πρόσθεσε ο Βασίλης Βούρας.

Σχετικά με τις αποφάσεις των προτάσεων, οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας αναφέρουν πως θα προωθούνται για υλοποίηση μέσω του προέδρου του Συμβουλίου Νέων στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων της ΚΕΔΗΘ και θα παρουσιάζονται στο δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία:

Για να λάβει κάποιος μέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, πρέπει να κάνει τα παρακάτω βήματα:

Μητρώο Ενδιαφερομένων

Δημιουργείται Μητρώο στο οποίο υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης. Το μητρώο τηρείται υπό την ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Στο μητρώο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης μπορούν να εγγραφούν νέοι και νέες ηλικίας 15 - 30 ετών δημότες στο Δήμο Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων και φοιτητών/σπουδαστών στα : Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Πότε ανοίγει

Το μητρώο ανοίγει την 1η Ιουλίου κάθε χρόνου για εγγραφές και ανανεώσεις ενδιαφερομένων και κλείνει την 31η Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής.

Στους ήδη εγγεγραμμένους θα αποστέλλεται ειδοποίηση για το αν επιθυμούν να παραμείνουν στη λίστα. Σε περίπτωση αρνητικής απαντήσεως ή παράλειψης αποκρίσεως διαγράφονται και για να συμμετέχουν στη διαδικασία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από την αρχή.

Άτομο που κληρώθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα δύο χρόνων να συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, παραμένει εγγεγραμμένος στο μητρώο, εκτός αν αποφασίσει να διαγραφεί, δεν έχει όμως δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία της κλήρωσης, που αναφέρεται στη συνέχεια. Κατ’ εξαίρεση, για την πρώτη, πιλοτική εφαρμογή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, το μητρώο θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 και θα παραμείνει ανοιχτό έως τη 15η Οκτωβρίου 2018.

Workshops

Κατόπιν της ολοκλήρωσης των εγγραφών στο μητρώο, ακολουθεί η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων (Workshops). Η συμμετοχή στα σεμινάρια προετοιμασίας έχει ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ρόλο και τις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Η συμμετοχή στα σεμινάρια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ενδιαφερομένων στο τελικό μητρώο, δηλαδή το δείγμα της κλήρωσης, από το οποίο θα αναδειχθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι επιλαχόντες αυτών. 1 Εάν οι εγγραφές στο μητρώο δε ξεπερνούν τις 500, αποστέλλεται πρόσκληση συμμετοχής στα σεμινάρια σε όλους τους ενδιαφερόμενους και ακολουθείται η διαδικασία όπως παραπάνω. Εάν οι εγγραφές στο μητρώο ξεπερνούν τις 500 επιλέγονται τυχαία 200 - 300 άτομα στα οποία απευθύνεται πρόσκληση συμμετοχής στα σεμινάρια προετοιμασίας.

Διεξαγωγή Σεμιναρίων

Η διεξαγωγή των σεμιναρίων προετοιμασίας πραγματοποιείται την περίοδο του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου κάθε έτους. Τα σεμινάρια διοργανώνονται σε τρεις εναλλακτικές, κοντινές ημερομηνίες με σκοπό την ελεύθερη επιλογή της καταλληλότερης από τους συμμετέχοντες ανάλογα με το πρόγραμμα τους. Η θεματική και ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων θα είναι κοινοί. Κατ’ εξαίρεση, για την πρώτη, πιλοτική εφαρμογή τα σεμινάρια προετοιμασίας θα διεξαχθούν την περίοδο ανάμεσα στην 15η Οκτωβρίου - 15η Νοεμβρίου. Πριν την έναρξη της δεύτερης σύνθεσης μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ νέου Workshops για αποτελεσματικότερη προετοιμασία των συμμετεχόντων.

Κλήρωση

Μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου Workshop πραγματοποιείται δημόσια κλήρωση μεταξύ του δείγματος όσων παρευρέθησαν σε τουλάχιστον ένα workshop, και αναδεικνύονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και οι επιλαχόντες της 1ης και 2ης Σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης για κάθε έτος. Άτομο που κληρώθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα δύο χρόνων να συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία της κλήρωσης.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΚΕΔΗΘ, παρουσιάστηκαν επίσης και οι δράσεις, καθώς και οι στόχοι.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωφελής Επιχείρησης δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Πασχαλίδου, σκοπός της ΚΕΔΗΘ είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση και πραγματοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων νεολαίας, η προβολή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ο διάλογος μεταξύ των νέων της Ευρώπης και η δημιουργία δομών και δράσεων για παιδιά και νέους.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά και στο νέο σάιτ της ΚΕΔΗΘ, στο http://www.kedith.gr.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω