Αιχμές ΕΣΗΕΜΘ για επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε δημοσιογράφους

THESSCITY 13.6.2018 | 17:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αιχμές ΕΣΗΕΜΘ για επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε δημοσιογράφους

THESSNEWS-DESK

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει με ανακοίνωση του «τις αήθεις», όπως λέει χαρακτηριστικά  επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη δημοσιογράφοι από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.

«Συγκεκριμένα καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά διορισμένων εκπροσώπων οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου σε βάρος συναδέλφων μας επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ και προσθέτει:

«Αποδοκιμάζουμε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις συκοφαντίες σε βάρος τους και καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι δημοσιογράφοι επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και υπηρετούν την αλήθεια. Είναι υποχρεωμένοι να ασκούν έλεγχο στην εκάστοτε εξουσία και έχουν πρώτιστο καθήκον προς την κοινωνία να δημοσιοποιούν όλη την αλήθεια.

Οι εκπρόσωποι της εξουσίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η πολυφωνία είναι οξυγόνο της δημοκρατίας. Πρέπει να βοηθούν στην απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και όχι να καταφεύγουν σε επιθέσεις γιατί δέχονται σκληρές ερωτήσεις. Φυσικά και έχουν δικαίωμα να δώσουν τη δική τους άποψη ή να μην απαντήσουν. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να καταφεύγουν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς ή σε συκοφαντίες επειδή κάποια στοιχεία του ρεπορτάζ δεν τους είναι αρεστά. Εάν ο δημοσιογράφος μεταφέρει ανακριβείς πληροφορίες επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, όπως ορίζουν οι αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους συναδέλφους να υπερασπιστούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να επιδείξουν συναδελφική αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό όπως ορίζει το άρθρο 6 παράγραφος α. Το δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο».

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω