Μ. Γεράνης στην ThessNews: Aντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 29.5.2018 | 12:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μ. Γεράνης στην ThessNews: Aντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία

Αποστολή στο Παρίσι: Στέφανος Διαμαντόπουλος

Σκουπίδια, απορρίμματα, απόβλητα. Από τον κάδο της γειτονιάς στο νεκροταφείο του ΧΥΤΑ. Ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας μιλάει με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο


 

Το σκουπίδι κοστίζει. Όσο λιγότερο, τόσο περισσότερο όφελος. Τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι θησαυρός, αλλά η ανάκτηση κοστίζει, μια και η αξία των ανακτήσιμων υλικών χρηματιστηριακά είναι μικρότερη του κόστους διαχείρισης της ανακύκλωσης…

Όμως το περιβάλλον δεν αντέχει… 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι βουλιάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας με... απόβλητα και σκουπίδια.

Η χώρα πρέπει να δει την ευρωπαϊκή εμπειρία και να προχωρήσει τώρα. Ιδεοληψίες και λοιπά πράσινα άλογα μπορεί να συνεχίσουν να βόσκουν στον λαϊκισμό και στην υποκρισία.

 

ΣΗΜΕΡΑ

Τι κάνει ένα μέσο νοικοκυριό;

Σε ό,τι παράγει έχει δύο επιλογές: τον πράσινο κάδο και τον μπλε. Στον μπλε κάδο απορρίπτει γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και στον πράσινο τα λοιπά. Το περιεχόμενο του πράσινου κάδου πηγαίνει για υγειονομική ταφή, δηλαδή θάβεται στον ΧΥΤΑ. Το 60% από τον μπλε κάδο αξιοποιείται με ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο 40% πηγαίνει για θάψιμο στον ΧΥΤΑ.

 

ΜΕΛΛΟΝ

Τι πρέπει να γίνει επειγόντως;

Μέχρι το 2020 προβλέπεται, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, στο σπίτι να πετύχουμε 40% διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Μέχρι 6 διαφορετικούς κάδους θα πρέπει να έχει κάθε υπάρχον σημείο αποκομιδής στον δρόμο, ανάλογα με τη δυνατότητα χωροθέτησης.

Βασικοί διαχωρισμοί στους κάδους θα είναι γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, καθαρό οργανικό (τρόφιμα, χόρτα κλπ βιοαπόβλητα). Στον έκτο και τελευταίο κάδο βάζουμε ό,τι δεν μπαίνει στους προηγούμενους.

«Ο εθνικός σχεδιασμός είναι υπεραισιόδοξος και μόνο με μαγικό τρόπο θα μπορούσαμε να αγγίξουμε τις προσδοκίες, καθώς στη Γαλλία, που εφαρμόζεται ήδη από το 1970, έχουν αγγίξει μόνο το 40% του ευρωπαϊκού στόχου και όχι με χωριστή συλλογή έξι υλικών», αναφέρει ο κ. Γεράνης.

 

ΚΟΣΤΟΣ

Το βάρος πέφτει στους πολίτες;

Η προσπάθεια είναι να γίνει το σύστημα ανταποδοτικό προς τους πολίτες στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.

«Στο χέρι μας είναι δηλαδή να μειώσουμε τα τέλη, αν αποφασίσουμε να βάλουμε στη ζωή μας την ανακύκλωση. Το καλύτερο σκουπίδι είναι αυτό που δεν παράχθηκε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α.

 

ΚΑΥΣΗ και ΑΝΑΚΤΗΣΗ

Η σημασία της κυκλικής οικονομίας

Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο λιγότερα σκουπίδια, τόσο καλύτερα.
Στόχος είναι ο μέγιστος βαθμός ανάκτησης πολύτιμων υλικών, όπως αλουμίνιο, μέταλλα, γυαλί και χαρτί.

Τα αποθέματα της φύσης είναι εξαντλήσιμα, και για αυτό είναι προτιμότερο να επαναχρησιμοποιούνται.  Το υπόλοιπο της ανακύκλωσης ανάκτησης δεν πρέπει να θάβεται, καθώς μπορεί να παράγει ενέργεια.

«Ήρθε η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε την αξιοποίηση των υπολειμμάτων μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης. Οι λύσεις έχουν δοκιμαστεί στην Ευρώπη και “επιβάλλονται” από τα νέα δεδομένα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία. Νομίζουμε ότι θάβοντάς το είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Μια χώρα μπορεί να απολέσει εδάφη μόνο με πόλεμο, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να χάνουμε εδάφη με το θάψιμο σκουπιδιών, ζητώντας κάθε τόσο χωροτέθηση ΧΥΤΑ. Εύχομαι ολόψυχα ο καθένας από εμάς να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον και σε αυτό που θα παραδώσει στα παιδιά του», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας - Χορτιάτη.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #106 (19/05/2018-20/05/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω