Βρέθηκε συμπλήρωμα διατροφής που βελτιώνει δραματικά την ποιότητα των αγγείων μας!

ΥΓΕΙΑ 24.5.2018 | 00:13 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Βρέθηκε συμπλήρωμα διατροφής που βελτιώνει δραματικά την ποιότητα των αγγείων μας!

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν ένα νέο αντιοξειδωτικό που στοχεύει ειδικά στα μιτοχόνδρια, βλέπουν τις αγγειακές βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία να αντιστρέφονται κατά 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είχε ευρήματα τα οποία υποδηλώνουν ότι συμπληρώματα διατροφής φαρμακευτικής ποιότητας ή συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επαναφέρει επίσης την ιδέα ότι, τα από του στόματος αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό ως αναποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να προσφέρουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία εάν έχουν στοχευθεί σωστά, λένε οι συγγραφείς.

"Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος ενός μιτοχονδριακού ειδικού αντιοξειδωτικού στην αγγειακή λειτουργία στους ανθρώπους", δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Matthew Rossman, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα της Φυσιολογίας. "Υποδεικνύει ότι τέτοιες θεραπείες μπορεί να έχουν πραγματική δράση για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την ηλικία".

Για τη μελέτη, ο Rossman και ο ανώτερος συγγραφέας Doug Seals, διευθυντής της Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας του Εργαστηρίου Γήρανσης, χρησιμοποίησαν 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 79 ετών από την περιοχή Boulder.

Οι μισοί έπαιρναν 20 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα ενός συμπληρώματος που ονομάζεται MitoQ, το οποίο έγινε με χημική μεταβολή του φυσικά απαντώμενου αντιοξειδωτικού Coenzyme Q10, για να μπορεί αυτό να προσκολληθεί στα μιτοχόνδρια μέσα στα κύτταρα.

Οι άλλοι μισοί έπαιρναν ένα ανενεργό χάπι (placebo).

Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο καλά λειτουργούσε το ενδοθήλιο, μετρώντας πώς οι αρτηρίες των ασθενών διαστέλλονταν κατά την αυξημένη ροή αίματος.

Στη συνέχεια, μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων "έκπλυσης" χωρίς λήψη, οι δύο ομάδες άλλαξαν, με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου να πάρει το συμπλήρωμα, και αντίστροφα. Οι δοκιμές επαναλήφθηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη λήψη του συμπληρώματος, η διαστολή των αρτηριών των υποκειμένων βελτιώθηκε κατά 42%, καθιστώντας τα αιμοφόρα αγγεία τους, τουλάχιστον με το μέτρο αυτό, να μοιάζουν με αυτά ενός νεότερου 15 έως 20 ετών. Μια βελτίωση αυτού του μεγέθους, εάν διατηρηθεί, σχετίζεται με περίπου 13% μείωση της καρδιακής νόσου, δήλωσε ο Rossman. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η βελτίωση της διαστολής οφειλόταν σε μείωση του οξειδωτικού στρες.

Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται άκαμπτα με την ηλικία, κυρίως ως αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες. Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα από το στόμα, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, απέτυχαν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά του.

"Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η συμπλήρωση της δίαιτας με αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσει την υγεία", δήλωσε ο Seals. "Υποδεικνύει ότι η στόχευση των μιτοχονδρίων μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας με τη γήρανση".

"Η άσκηση και η κατανάλωση υγιεινής διατροφής είναι οι πιο καταξιωμένες προσεγγίσεις για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας", δήλωσε ο Seals. "Αλλά στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, δεν είναι αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Αναζητούμε  λοιπόν συμπληρωματικές επιλογές που βασίζονται σε στοιχεία για να αποτρέψουμε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που προκαλούν ασθένειες.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #105 (12/05/2018-13/05/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω