Το «κλεμμένο πρωτάθλημα» μέσα σε 64 σελίδες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 24.5.2018 | 08:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Το «κλεμμένο πρωτάθλημα» μέσα σε 64 σελίδες

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || [email protected]

Ο Σωκράτης Εδίρνελης υπογράφει ένα βιβλίο «μαυρόασπρου» όπως λέει «ενδιαφέροντος για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Της μοναδικής ομάδας στην Ελλάδα ,ίσως και στον κόσμο που πολλαπλασιάζει τους φίλους της.


Η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο που τα παιχνίδια δεν κρίνονται στον αγωνιστικό χώρο και διεκδικούνται οι τίτλοι δικαστικά.

Το βιβλίο «Το κλεμμένο πρωτάθλημα. Νάτοι  Νάτοι οι πρωταθλητές» εκδόσεις Αλδέ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης αύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου στις 20.30 στο χώρο του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Έπρεπε να γράψω όσα έζησα και είδα τα τελευταία 2 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο» αναφέρει ο συγγραφέας μιλώντας στην ThessNews.

Νιώσατε τόση μεγάλη αδικία που μπήκατε στην διαδικασία να γράψετε ένα βιβλίο με τίτλο "το κλεμμένο πρωτάθλημα";

Αυτό ακριβώς κ. Συρμάτση, όπως το λέτε. Αδικία και αγανάκτηση. Με τέτοια συναισθήματα δεν μπορούσα να μείνω απαθής. Έπρεπε να γράψω όσα έζησα και είδα τα τελευταία 2 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειδή όμως ο ΠΑΟΚ δεν έχει ιστορία μόνο 2 χρόνια, όφειλα να γράψω την ιστορία του ΠΑΟΚ όπως μας είναι σε όλους γνωστή. Από την Πόλη και τον Ερμή του 1875 έως και σήμερα! Τα γραπτά μένουν κ.Συρμάτση και μέσα από το βιβλίο αυτό καταγράφεται και η άλλη άποψη και η άποψη μου είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι ο αληθινός Πρωταθλητής. Είναι ο Πρωταθλητής των αγωνιστικών χώρων και όχι των δικαστικών αιθουσών.
 

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο; Ένα αλμανάκ της χρονιάς του ΠΑΟΚ ή μια αποτύπωση της αδικίας που θα την υπενθυμίζει για χρόνια;  
 

Δεν θα μπορούσα να δώσω κάποιο χαρακτηρισμό. Θα μπορούσα να σας πω όμως το εξής: Μιλώντας με  παίκτες της ομάδας  της δεκαετίας του ’50 όπως επίσης και με παίκτες της ομάδας του ’70 έμαθα πολλές λεπτομέρειες που είχαν κατάληξη την στέρηση τίτλων της ομάδας του ΠΑΟΚ. Θα το ήθελα πάρα πολύ να υπήρχε ένα βιβλίο που να είχε αυτές τις λεπτομέρειες, τον τρόπο που ο ΠΟΚ  έκλεβε τίτλους από την ομάδα. Για αυτό και ο τίτλος του βιβλίου “ Το κλεμμένο πρωτάθλημα-Νάτοι Νάτοι οι Πρωταθλητές”, είναι ένας τίτλος διαχρονικός. Είναι ένα τίτλος που η αρχή του ξεκινάει από την ομάδα της δεκαετίας του ΄50, της ομάδας του ’70 και την σημερινή ομάδα.
 

Τι σας "πόνεσε" περισσότερο; Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό που δεν άρχισε ποτέ ή το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα και τα όσα ακολούθησαν;
 

Δυο καθοριστικά παιχνίδια που είχαν αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να μη κριθεί στον αγωνιστικό χώρο αλλά μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό με στεναχώρησε. Ως λάτρης του ποδοσφαίρου αυτό ήρθε ενάντια στην ιδιοσυγκρασία μου. Κατάλαβα πόσο σκληρά και συμφεροντολογικά φέρονται κάποιοι «άνθρωποι του ποδοσφαίρου» μόνο και μόνο για να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες. Για αυτό και αναφέρω στον πρόλογο του βιβλίου τις παθογένειες του ελληνικού κράτους που έχουν αντίκτυπο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.


Το βιβλίο παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Πείτε μας δύο λόγια για την εκδήλωση

Με την έναρξη του Φεστιβάλ βιβλίου θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση-εκδήλωση του βιβλίου την Παρασκευή 1 Ιουνίου 20:30 κοντά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης παρουσία του Γιώργου Κούδα, του Χρήστου Τερζανίδη, του Φιλώτα Πέλλιου, του Γιώργου Τουρσουνίδη και άλλων παλαιμάχων του ΠΑΟΚ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει απονομή τιμητικής πλακέτας παικτών της δεκαετίας του ΄50. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και μετά το πέρας της παρουσίασης θα τελειώσει με Μακεδονικούς χορούς και με μουσική και τραγούδια του ΠΑΟΚ από τον dj  Papa Lunatico. Ένα μικρό πάρτυ κ. Συρμάτση, μια οικογένεια.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω