Σε απόγνωση οι φρουτοπαραγωγοί στην Πέλλα λόγω… ακαρπίας και καρπόπτωσης!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 16.5.2018 | 13:32 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σε απόγνωση οι φρουτοπαραγωγοί στην Πέλλα λόγω… ακαρπίας και καρπόπτωσης!

THESSNEWS-DESK

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στην περιοχή της Βεγορίτιδας κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές ορεινές και πεδινές, όπως Αλμωπία, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση, καθώς για άλλη μια φορά βλέπουν να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.


Ενώ όλα προϊδέαζαν για μια καλή συγκομιδή και ένα καλό εισόδημα  για όλες τις δενδροκαλλιέργειες, η εξέλιξη δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους – το αντίθετο μάλιστα.

Οι κερασοκαλλιέργειες κυρίως που είχαν μια πλήρη ανθοφορία, τελικά εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω της συντελούμενης παγκοσμίως κλιματικής αλλαγής, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, άκαιρων βροχών και κακής γονιμοποίησης, δεν είχαν καλή καρπόδεση, με συνέπεια να παρατηρείται μια εκτεταμένη καρπόπτωση που, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει το 100% της προσδοκώμενης παραγωγής. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες καλλιέργειες, όπως σε βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, κυδώνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια λόγω καρπόπτωσης ή ακαρπίας.

Σύμφωνα με σχετική ερώτηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη προς τον Βαγγέλη Αποστόλου, οι καλλιεργητές και οι οικογένειές τους, κινδυνεύουν να βρεθούν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

«Έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους σε λιπάσματα, φάρμακα, κλαδέματα… Συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, πετρέλαια, ρεύματα, φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ… Και περίμεναν πώς και πώς την ¨καλή σοδειά¨ για ένα καλό εισόδημα που, δυστυχώς, δεν πρόκειται να έχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής και πρώην υπουργός καλεί την ηγεσία του Υπουργείου μεταξύ άλλων  να εφαρμόσει άμεσα το άρθρο 71 του Ν 4235 που με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με τροπολογία Καρασμάνη ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και να δώσει εντολή για άμεση πληρωμή του οφειλόμενου υπολοίπου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω