«Νόμισμα με δύο όψεις» για τον Έβρο η κρίση με την Τουρκία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 16.5.2018 | 15:01 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Νόμισμα με δύο όψεις» για τον Έβρο η κρίση με την Τουρκία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Οι οδικές αφίξεις του πρώτου τριμήνου δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας λίρας και ευρώ


Διττή και με πολλαπλές ερμηνείες είναι η εμπορική δραστηριότητα και η τουριστική κίνηση στον νομό Έβρου το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπό το πρίσμα τόσο της κατρακύλας της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, έναντι του ευρώ, όσο και με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις διακοπές των Τούρκων στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τόσο πολύ τη διάθεση των γειτόνων να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Αντίθετα η επίδραση στο ψυχολογικό πεδίο, εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, φαίνεται ότι είναι σημαντικότερη και σίγουρα έχει επηρεάσει την εμπορική και τουριστική κίνηση στην Αδριανούπολη (από την πλευρά της Τουρκίας) και στην Ορεστιάδα.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει μείνει σχεδόν ανεπηρέαστη, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Όπως επισήμανε στην ThessΝews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Θράκης, κ. Κώστας Χατζημιχαήλ, οι ροές του πρώτου τριμήνου από Τουρκία, δηλαδή οι οδικές αφίξεις, δεν εκτιμάται ότι έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ λίρας και ευρώ.

 

Φοβικά σύνδρομα στα σύνορα

Όμως στο βόρειο τμήμα του νομού, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στα σύνορα και στο οποίο περιλαμβάνεται η Ορεστιάδα από τη μία μεριά και η Αδριανούπολη από την άλλη, η κατάσταση δεν είναι καλή.

«Τον Μάρτιο στην Ορεστιάδα οι αφίξεις Τούρκων υποχώρησαν κατά 50% και έχει πέσει κατακόρυφα η αγοραστική κίνηση. Είναι σαφές ότι το κλίμα σε εκείνη την περιοχή έχει επηρεαστεί αρνητικά και από τα τελευταία γεγονότα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά πιθανότατα και από την υποχώρηση της λίρας» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως «έχουν συρρικνωθεί πολύ οι αυθόρμητες καθημερινές επισκέψεις εκατέρωθεν των συνόρων για φαγητό και ψώνια».

Ωστόσο συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι οδικές αφίξεις Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα ήταν ενισχυμένες κατά 14%, σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα και με τις σχετικές καταγραφές από τα συνοριακά σημεία διέλευσης Κήπων και Καστανιών.

Οι Τούρκοι επισκέπτες έφτασαν τους 126.500 , 15.787 περισσότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Καστανιές και Κήποι έχουν όμως εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά.
Έτσι, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία οι οδικές αφίξεις των Τούρκων στις Καστανιές, το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ήταν μειωμένες κατά 12,50% και τον Μάρτιο, δηλαδή τον μήνα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το ποσοστό της συρρίκνωσης διαμορφώθηκε στο 50%.

Την ίδια στιγμή, στους Κήπους, από τους οποίους διέρχονται κυρίως αστοί από την Κωνσταντινούπολη, η κίνηση το πρώτο τρίμηνο ήταν αυξημένη και κατέγραψε διεύρυνση μεγαλύτερη του 25%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Μάλιστα, ακόμη και τον Μάρτιο η αύξηση ξεπέρασε το 21%, με περισσότερους από 36.000 Τούρκους να επισκέπτονται τη χώρα μας τον συγκεκριμένο μήνα.

Επί της ουσίας και επειδή από τις Καστανιές διέρχονται Τούρκοι που κατοικούν σχετικά κοντά στα σύνορα, το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες τούς επηρέασε και μείωσαν τις επισκέψεις τους σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο.
Σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο για τις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα σε Κήπους και Καστανιές, τον Ιανουάριο του 2018 διήλθαν από τον συνοριακό σταθμό των Κήπων 32.861 άτομα, έναντι 21.811 τον αντίστοιχο μήνα του ΄17, τον Φεβρουάριο 29.117 έναντι 26.592 και τον Μάρτιο 36.138 έναντι 29.839 ατόμων.

Όσον αφορά στον συνοριακό σταθμό Καστανιών, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι οδικές αφίξεις ανήλθαν στις 11.568, έναντι 8.415 τον Ιανουάριο του ΄17, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 10.485 αφίξεις έναντι 11.788 το προηγούμενο έτος και τον Μάρτιο 6.328 έναντι 12.253 τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

 

Προβληματισμός για την τουρκική οικονομία

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2017 η συνολική κατανάλωση των Τούρκων στη Θράκη ήταν ελαφρά μειωμένη, έναντι του 2016, σημάδι που μπορεί να φανερώνει μία γενικότερη κόπωση στις αγορές τους.

Τέλος, κατά τον κ. Χατζημιχαήλ, ανησυχητικό για το μέλλον είναι το ότι προκύπτουν διάφορα προβλήματα περί την τουρκική οικονομία, η οποία αρχίζει να στροβιλίζεται επικίνδυνα εξαιτίας των υποβαθμίσεών της από τους διεθνείς οίκους.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #104 (05/05/2018-06/05/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω