Χαοτική η κατάσταση με τα αδέσποτα στο Σέιχ Σου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 2.5.2018 | 12:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χαοτική η κατάσταση με τα αδέσποτα στο Σέιχ Σου

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Ανεξέλεγκτο τείνει να γίνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα που συγκεντρώνονται στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Τα ζώα έχουν σχηματίσει αγέλες και περιφέρονται στις χωμάτινες διαδρομές που ξεκινούν αμέσως μετά τον Περιφερειακό πάνω από τις Συκιές, όπου υπάρχουν χώροι αναψυχής και γήπεδα μπάσκετ.


Αγέλες επίσης υπάρχουν και στον δρόμο προς Φιλίππειο δεξιά και αριστερά της ασφάλτου και στον λόφο Καρά Τεπέ. Επιπλέον ζήτημα υπάρχει και στην περιοχή κάτω από τη στροφή Φιλύρου αλλά και στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και μάλιστα κοντά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

 

Αυξάνονται τα κρούσματα επιθέσεων

Οι επιθέσεις αυξάνονται, με συνέπεια να έχουμε καταγγελίες από πολίτες κάθε εβδομάδα. Ένα από τα «θύματα» είναι ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Τοσίδης, ο οποίος έκανε τζόκινγκ στο Σέιχ Σου όταν δέχθηκε επίθεση από 30 σκυλιά, τα οποία τον περικύκλωσαν και τον δάγκωσαν στο πόδι. «Έχω ανέβει πολλές φορές στο Σέιχ Σου γα τρέξιμο, τα σκυλιά μάλλον αντέδρασαν λόγω του τρεξίματος και επιτέθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο ίδιος, αποκομίζοντας μια δαγκωματιά στον μηρό, πριν τον βοηθήσει άνθρωπος ο οποίος μάλλον τα ταΐζει και τα απομακρύνει. «Τα σκυλιά δεν είναι επιθετικά, αλλά είναι πάρα πολλά, υπάρχουν τέσσερις με πέντε αγέλες» συμπλήρωσε ο φωτορεπόρτερ.

 

Ασυνείδητοι, δήθεν φιλόζωοι

Για ασυνείδητους και δήθεν φιλόζωους που παίρνουν σκυλιά και μετά από κάποιο διάστημα τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν στην περιοχή του περιαστικού δάσους έκανε λόγο στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν μέσα στην ευρύτερη περιοχή του Φιλίππειου έχουν ξεπεράσει τα 50, καθώς βρίσκουν ευκολότερα τροφή σε εκείνα τα σημεία. «Τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν είναι επιθετικά και άγρια από τη φύση τους, αφού τα περισσότερα είναι ράτσας, όμως, όπως είπε, όταν ένα ζώο στερείται τροφής και είναι επί μέρες πεινασμένο, γίνεται επικίνδυνο».

Ο δήμος Νεάπολης - Συκεών διαθέτει υπηρεσία με συμβεβλημένους κτηνιάτρους, ώστε να είναι σε θέση να εμβολιάσουν ή να θεραπεύσουν τα ζώα, ωστόσο ο Σίμος Δανιηλίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν ούτε να τα μαζέψουν ούτε να τα φυλακίσουν, αφού δεν επιτρέπεται από τον νόμο και υπάρχει απειλή ποινικής δίωξης εάν τα ζώα φυλακισθούν.
 

Συνεχείς οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μικροέργων και Πολεοδομίας του Δήμου Νέαπολης – Συκεών, Στέλιο Γκατζέ, τα περιστατικά επιθέσεων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για δύο επιθέσεις την εβδομάδα. Όπως είπε στην ΤhessΝews, ο Δήμος «τρέχει» εδώ και χρόνια πρόγραμμα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, λέγοντας ότι σε ποσοστό 85% είναι εμβολιασμένα και σχεδόν όλα στειρωμένα. «Το πρόβλημα δημιουργούν οι άνθρωποι που ζευγαρώνουν τον σκύλο τους και από τα 6-7 που θα γεννήσει κρατούν το ένα και τα άλλα τα αφήνουν, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένων εγκαταλείψεων σκύλων που τα έχουν πληρώσει ακριβά, όπως Πιτ-μπουλ και Ροντβάιλερ».

Αποκαλύπτει μάλιστα πως πριν από λίγο καιρό δύο μικρά κορίτσια έδεσαν έξω από κτηνιατρείο ένα μικρό Πιτ-μπουλ και το εγκατέλειψαν, με το περιστατικό να καταγράφεται από κάμερα ασφαλείας του καταστήματος.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το πρόβλημα στη στροφή Φιλύρου κοντά στη βιομηχανία Χούτου βρίσκεται σε ύφεση, καθώς ο δήμος έχει απομακρύνει τα πιο επικίνδυνα ζώα «αρχηγούς της αγέλης» και τοποθέτησε ταΐστρες σε απόσταση από την κατοικημένη περιοχή.

 

Η στρεβλότητα των φιλόζωων

Όπως τονίζει ο κ. Γκατζές, υπάρχει μια στρεβλότητα από πλευράς των εθελοντών – φιλόζωων, οι οποίοι μέσα στον προστατευτισμό τους δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς μαζεύουν ζώα σε χώρους που ξεπερνούν τα όριά τους και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Εμπλοκή τριών δήμων

Ο αντιδήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Γ. Μπαρμαράτσας, σημείωσε στην ThessΝews ότι στο Σέιχ Σου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. «Είναι ένα τριεθνές σημείο που εμπλέκονται 3 δήμοι, όμως τα ζώα δεν  γνωρίζουν από σύνορα και αρμοδιότητες των δήμων». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να κινηθεί βάση του νόμου 4039 και είναι υποχρεωμένος να συλλέξει ένα αδέσποτο, να του παρέχει την απαραίτητη βοήθεια και στη συνέχεια να το αφήσει στο φυσικό του περιβάλλον. Έριξε αιχμές σε «φιλόζωους» ότι με το να ταΐζουν ζώα εκτός σπιτιού δημιουργούν θύλακες επιθετικότητας, καθώς τα αδέσποτα μαθαίνουν τις περιοχές που βρίσκουν φαγητό και τις προστατεύουν.

Σύσκεψη με φορείς

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 11 το πρωί, στο κτίριο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης, θα συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των 3 δήμων, Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, της αστυνομίας, του δασαρχείου και φιλοζωικών οργανώσεων, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι επίλυσης του οξυμένου προβλήματος.

Τι λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις

Μιλώντας στην ΤhessΝews η Ελένη Γραμματοπούλου, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης», αναφέρει ότι η κατάσταση τουλάχιστον στην περιοχή με την οποία είναι επιφορτισμένοι οι εθελοντές του σωματείου, δηλαδή Πυλαία – Χορτιάτη- Έξοχή – Ασβεστοχώρι, είναι χαοτική. Σύμφωνα με την ίδια, πάνω από το Φιλίππειο μέχρι το Ασβεστοχώρι, κοντά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 100 αδέσποτα.

Τονίζει ότι υπάρχουν συνεχώς εγκαταλείψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός τους, καθώς τη μια μέρα είναι 20-30 και σε μικρό διάστημα μπορεί να γίνουν 40-50. Ειδικά για την περιοχή του Σέιχ Σου αναφέρει ότι αν και δεν είναι στην περιοχή ευθύνης τους, βοηθούν στη στείρωση των ζώων που υπάρχουν εκεί, ενώ δίνουν μεγάλο αγώνα για τη φροντίδα των αδέσποτων στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Ρίχνει αιχμές κατά του δήμου λέγοντας ότι αν και παίρνει κονδύλια για προγράμματα στείρωσης, δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο που θα έπρεπε. «Όλη τη δουλειά την κάνουν οι εθελοντές των σωματείων αλλά και μεμονωμένοι με χρήματα που δίνουν από την τσέπη τους, ενώ ο δήμος ανταποκρίνεται στο 1%» τονίζει.

Η ίδια απευθύνει κάλεσμα μέσω της ΤhessΝews στους ιδιοκτήτες να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους και να μην τα χαρίζουν ή να μην τα δίνουν ανεξέλεγκτα και χωρίς τσιπάκι.

Η Σοφία Λεοντιάδου από τη φιλοζωική οργάνωση «Φροντίζω» επισημαίνει στην ΤhessΝews ότι πριν 3-4 χρόνια η κατάσταση ήταν υπό σχετικό έλεγχο, όμως τα τελευταία 2 χρόνια το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Όπως λέει, οι αιτίες μπορεί να είναι από έναν πολίτη που δεν του αρέσει να βλέπει το αδέσποτο έξω το σπίτι του και το μεταφέρει στο σημείο, αλλά και σε αυτούς που αφήνουν για διαφόρους λόγους κατοικίδια και μάλιστα με τσιπ. Η ίδια προσδιορίζει τον αριθμό των ζώων χαμηλά στο Σέιχ Σου στα 100. Προτείνει προς τους 3 εμπλεκόμενους δήμους (Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη) για την άμεση μείωση του πληθυσμού να αναλάβει ο κάθε δήμος από 10 αδέσποτα, τα οποία θα προωθήσει προς υιοθεσία ή επανένταξη σε άλλη περιοχή, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των 5μελών επιτροπών του κάθε δήμου και την αστυνόμευση της περιοχής, προκειμένου να μειωθούν οι εγκαταλείψεις. Τονίζει ότι ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών είναι ο μόνος δήμος που εκπονεί εντατικό πρόγραμμα άμεσης στείρωσης, εμβολιασμού και τσιπαρίσματος και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #103 (28/04/2018-29/04/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω