Τι σημαίνει «προσεύχομαι»;

ΑΠΟΨΕΙΣ 16.4.2018 | 13:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τι σημαίνει «προσεύχομαι»;

γράφει ο Ιωάννης Σαρίδης*

Στεκόμουν με σεβασμό δίπλα στους εκατοντάδες συμπολίτες μου που θέλησαν όπως και εγώ να προσκυνήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα την εικόνα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην πανέμορφη εκκλησία των Μετεώρων Πολίχνης, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης, όταν έλαβα επείγον μήνυμα να επικοινωνήσω με το γραφείο μου και τους συνεργάτες μου.

γράφει ο Ιωάννης Σαρίδης*

 

"Ο ντε Μοστούρα έκανε εσκεμμένη παύση -για να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα όπως είπε- κατά την δεκαπεντάλεπτη ενημέρωση που παρείχε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξήγησε πως είναι η πρώτη φορά στα 4 χρόνια που ενημερώνει αρμοδίως τον ΟΗΕ για την κατάσταση στην Συρία που έφτασε στο σημείο να εκφράζει επισήμως ανησυχία για την Διεθνή Ασφάλεια και όχι για την Περιφερειακή ή την Εθνική ή εκείνη της Συρίας". 

Ο κύριος Στεφάν ντε Μοστούρα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Συρία, από την αρχή του πολέμου, με κύριο καθήκον να ενημερώνει τακτικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιτόπου κατάσταση. Αυτός ο άνθρωπος αναγκάστηκε να επικαλεστεί το όνομα του Θεού (for God's sake) εκλιπαρώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνήσουν έστω στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα εξετάσει τις αναφορές για χρήση χημικών στη Συρία και θα εντοπίσει τους ενόχους.

Η παράκλησή του αυτή είναι αποκαλυπτική και καταδεικνύει το πραγματικό μέγεθος της αποτυχίας της Διεθνούς Κοινότητας να μείνει πιστή στις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες ο σκοπός τους είναι η διασφάλιση της Παγκόσμιας Ειρήνης και Ασφάλειας, καθώς και η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε καν αν έγινε η επίθεση με τα χημικά, πόσο μάλλον να υποδείξει τον ένοχο ή... να εμποδίσει τις εξελίξεις! Τσακώνεται για το αν πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος "αξιόπιστος και ανεξάρτητος μηχανισμός που να ελέγχει το αν έγινε ή όχι χρήση χημικών και να υποδεικνύει τους ενόχους."

Την ίδια ώρα που το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και η διαφύλαξη της Παγκόσμιας Ειρήνης κρίνονται από μία κλωστή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν "πρόβες προβοκάτσιας" σε όλη τη γραμμή Θράκη - Αιγαίο – Κύπρος, σε μια προσπάθεια αφενός να πληροφορηθούν τις εντολές που μπορεί να έχει δώσει η πολιτική ηγεσία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αφετέρου να συντηρήσουν καθεστώς αυξημένης έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι τα κάνουν αυτά περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να "απλώσουν το χέρι τους και να αρπάξουν ό,τι μπορέσουν". Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταλήξει σε ομόφωνο ψήφισμα για τα χημικά στη Συρία φέρνει τη Διεθνή Κοινότητα μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο, δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς διεθνούς αστάθειας και αν αυτή η μοιραία αδυναμία ακολουθηθεί από την άμεση απαξίωση των διεθνών θεσμικών οργάνων μέσω της καταστρατήγησης των ιδρυτικών τους αρχών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τότε είναι βέβαιο πως η Τουρκία του Ερντογάν θα θελήσει πάραυτα να εκμεταλλευτεί την χαοτική αυτή κατάσταση ανομίας και κενού εξουσίας και θα προχωρήσει σε ταυτόχρονες επιθέσεις προς όλα της τα "μέτωπα".

Με λίγα λόγια η αναμπουμπούλα εξυπηρετεί τα σχέδια της Τουρκίας και για αυτό συνυπέγραψε το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο οποίο έθεσε βέτο η Ρωσία. Αν τυχόν εξαπολύσουν οι σύμμαχοί μας Αμερικάνοι, Άγγλοι και Γάλλοι, επίθεση κατά του Άσαντ, τότε ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να αντλήσει νομιμοποίηση από αυτή την απόφασή τους και να προχωρήσει και αυτός σε "μονομερείς κινήσεις", όπου κρίνει αυτός, κατά μήκος των συνόρων του.

Αυτά σκεφτόμουν ακούγοντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα να μας προτρέπει όλους τους πιστούς να ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη και κατάλαβα πως δεν σκεφτόμουν τόση ώρα αλλά προσευχόμουν να μας δώσει δύναμη ο Θεός να σταθούμε ως Έθνος για μια ακόμα φορά στο ύψος όχι των περιστάσεων και των συγκυριών αλλά της Ιστορίας μας.

*Ο Ιωάννης Σαρίδης είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με την Ένωση Κεντρώων
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #101 (14/04/2018-15/04/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω