To Ποτάμι σε 2 πράξεις

ΑΠΟΨΕΙΣ 15.4.2018 | 21:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

To Ποτάμι σε 2 πράξεις

Του Παναγιώτη Πιλάτου

Πριν λίγο καιρό  έλαβε τέλος το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως έγιναν με λάθος τρόπο οι διαδικασίες του συνεδρίου, από την εκλογή ηγεσίας μέχρι την διαδικασία για τους συνέδρους και τον τρόπο που ψηφίστηκε το καταστατικό.


Μέχρι να φτάσει Το Ποτάμι να συμμετέχει στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου πέρασε δια πυρός και σιδήρου, ας δούμε τι συνέβη μέχρι την τελική απόφαση.

Πράξη 1η

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο γνωστός τότε δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αποφασίζει μαζί με άλλους ανήσυχους φίλους και συνεργάτες, δημιουργεί Το Ποτάμι.

Με την εμφάνισή του κατάφερε σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του.

Η αρχική δυναμική δεν άφησε το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο αδιάφορο.

Το σύστημα έφτιαξε το δικό του αφήγημα για το νεογέννητο Ποτάμι, ο στόχος; Φυσικά ήταν ο ίδιος ο πρωτεργάτης του Κινήματος. Με μπροστάρηδες τους ΣΥ.ΡΙΖ.Α & τους ΑΝ.ΕΛ κατασκευάστηκε ο κακός λύκος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και Το Ποτάμι ήταν δημιούργημα επιχειρηματικών συμφερόντων και ιδιαίτερα του Μπόμπολα που ήταν μεγαλομέτοχος στο Mega Channel.

Παρόλη την λάσπη και τα ψεύδη που βομβάρδιζαν καθημερινά πληρωμένες αναρτήσεις σε site και στο Twitter Το Ποτάμι κατάφερε στις Ευρωεκλογές του 2014 να αποσπάσει το 6,6% των ψήφων της εκλογικής διαδικασίας – όμως η φθορά ήταν ήδη εκεί για εμάς χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτή από την ηγετική ομάδα του Κινήματος.

Κάποιοι δεν πίστεψαν ποτέ στο όραμά του – Κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία πολιτικής ανέλιξης.

Κάποιοι δεν πίστεψαν στην ουσιαστική αλλαγή που θέλησε να κομίσει στο πολιτικό σύστημα.

Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τους πάντες για την πραγματοποίηση των προσωπικών τους στόχων.

Κάποιοι συμβούλευαν λάθος επι τούτου τον Επικεφαλής, οδηγώντας τον αρκετές φορές σε προσωπικά αδιέξοδα.

Το Ποτάμι για την ροή της ιστορίας εδώ στις πρώτες Εθνικές Εκλογές του 2015 απέσπασε σχεδόν παρόμοιο ποσοστό με τις Ευρωεκλογές μη καταφέρνοντας να σπάσει το φράγμα του 6,6%. Οι μήνες περνούσαν γρήγορα. Φτάνουμε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2015, όπου τα αποτελέσματα για Κίνημα φαινόμενο δεν ήταν τα αναμενόμενα, ¨Το Ποτάμι¨ απέσπασε λίγο πάνω από το 4% χάνοντας παραπάνω του 1/3 των ψηφοφόρων που το εμπιστευτήκαν. Το δεύτερο συνέδριο του Κινήματος ξεκινά – το κλίμα εντός ήταν σχεδόν πολεμικό. Κάποιοι διαχώρισαν τους συνέδρους ως Σταυροφρουρούς ή αυλικούς και αυτοί που έβαλαν την ταμπέλα στους πρώτους παρουσιάστηκαν ως οι σωτήρες των πάντων. Η κριτική που ασκούσαν δεν ήταν τελείως άδικη

Υπήρχαν άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που είχαν την ¨Πολιτική Καύλα¨ να αφιερώσουν χρόνο από τον εαυτό τους για να βρεθούν και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας και να δώσουν το στίγμα του Ποταμιού. Αυτούς τους ανθρώπους ¨Το Ποτάμι¨ ποτέ του ουσιαστικά δεν τους αναζήτησε ή κάποιοι δεν ήθελαν να τους αναζητήσει φοβούμενοι την δική τους πολιτική και οργανωτική ανεπάρκεια.

Πράξη 2η

Το μεγαλύτερο μερίδιο της απαξίωσης της κοινωνίας προς ¨Το Ποτάμι¨, το οποίο αποτυπώνονταν στις δημοσκοπήσεις ήταν οι ηχηρές και συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών μας. Μέσα σε 6 μήνες το Κίνημα έχασε 5 Βουλευτές του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε τίμια στην πολιτική αρένα. Πήρε βουλευτές του Ποταμιού μέσα σε λίγες ώρες, κάτι που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήξερε πως ήταν πολιτικά unfair, όμως όπως λένε κάποιοι που άκουσαν την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ειπώθηκε πως ¨Είναι ό μόνος τρόπος να πιέσουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη και Το Ποτάμι να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συμπορευτούμε¨.

Φυσικά it takes two to tango, - πίεσαν πολύ και κάποιοι από τους εναπομείναντες βουλευτές και Ευρωβουλευτές κουνώντας σχεδόν το μαντήλι της εξόδου.

Καλοκαίρι 2017 – Αύγουστος

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνει το προσωπικό του Leap of Faith. Ένα άλμα πολιτικής πίστης μεγαλύτερο από την φθορά που ταλαιπωρούσε το Κίνημα. Η απόφαση που πήρε δεν ήταν εύκολη και δεν πάρθηκε σε μια νύχτα. Η πρόταση που είχε κάνει για εκλογή αρχηγού από την βάση – τα εχέγγυα που προσέφερε η παρουσία του κ. Νίκου Αλιβιζάτου έγιναν όλα δεκτά από την άλλη πλευρά, η επιλογή ήταν μία ή Τώρα ή Ποτέ.

Κλείνοντας να επισημάνω πως ήμουν κομμάτι της εκστρατείας του Ποταμιού.– Tην ημέρα της διαδικασίας είχα ξεχάσει να φάω και να πιώ νερό. Γυρίζοντας αργά ήμουν απογοητευμένος και συντετριμμένος, όπως και η χούφτα των ανθρώπων που τρέχαμε την υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη – μπήκα σπίτι, άνοιξα τον υπολογιστή μου και λίγες ώρες μετά το συντριπτικό για εμάς αποτέλεσμα είδα συνοδοιπόρους μου, οι οποίοι διαφωνούσαν (και μπράβο και μαγκιά τους που το έκαναν) να αναπαράγουν μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα, πριν καν ξημερώσει το πρώτο φως της ήττας.

Ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική αν όλοι οι βουλευτές και στελέχη, διεμήνυαν πως ό,τι και αν συμβεί εμείς θα δώσουμε την μάχη των ιδεών μας μέχρι τέλους.

Θυσιάσαμε πολλά για να πραγματοποιηθεί το Big Bang στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Το στοίχημα είναι μεγάλο.

Ένας κύκλος κλείνει – για να ανοίξει ένας άλλος…

- ΑΥΛΑΙΑ -

*Το κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας ή και όχι.

 

Ο Παναγιώτης Πιλάτος είναι στέλεχος του Ποταμιού

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω