Στην αντεπίθεση οι φιλόζωοι - Κίνδυνος για έκρηξη εγκατάλειψης κατοικίδιων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15.4.2018 | 20:48 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στην αντεπίθεση οι φιλόζωοι - Κίνδυνος για έκρηξη εγκατάλειψης κατοικίδιων

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || [email protected]

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από τις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας αλλά και από ιδιοκτήτες κατοικίδιων, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει προς ανοιχτή διαβούλευση, ενώ αναμένεται, όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, να επανέλθει όταν αναδιαμορφωθούν οι σχετικές επίμαχες διατάξεις.

 

Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με όσους αφορά άμεσα η ψήφιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, πρόκειται για έναν νόμο που προστατεύει τους ανθρώπους και όχι τα ζώα, έχοντας έναν οφθαλμοφανή φοροεισπρακτικό στόχο αλλά και «τιμωρώντας» τους φιλόζωους.

Κοινώς, επέβαλε φορολόγηση των κατοικίδιων με ειδικό τέλος αλλά και μέσω της υποχρεωτικής στείρωσης επεδίωκε να έρθουν στα ταμεία του κράτους 100 ευρώ ετήσιο τέλος για κάθε αστείρωτο ζώο.

Δικαίωμα για γέννες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είχαν μόνο οι επαγγελματίες εκτροφείς και όχι οι ερασιτέχνες, επιτρέποντας έτσι τη μαζική παραγωγή «κουταβιών» και το μαζικό «κουταβεμπόριο», επαναφέροντας ταυτόχρονα την πώληση κατοικίδιων στα γνωστά “petshop”.

Επίσης, καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργούσε κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις που θα δικαιολογούν αυτή την απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, το αποσυρθέν σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς ποινικοποιούσε τη φιλοζωική δράση, απαγόρευε σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, ενώ αντίθετα ευνοούσε και προωθούσε το μαζικό εμπόριο.

Εκείνο που ήταν επίσης οξύμωρο ήταν η δραστική μείωση των προστίμων για κακοποίηση ζώων, κυνομαχίες και παράνομη εκτροφή.

Μάλιστα σύμφωνα με αρμόδιους συλλόγους, από την επιβολή πολλαπλών τελών και οικονομικών επιβαρύνσεων στους κατόχους ζώων συντροφιάς συντρέχει σοβαρός κίνδυνος έκρηξης εγκατάλειψης κατοικίδιων στους δρόμους ή στους δήμους, ενώ προέβλεπε η διαχείριση των αδέσποτων να πραγματοποιείται πλέον και αποκλειστικά από τους δήμους.

Αν δηλαδή κάποιος από την Αθήνα ήθελε να υιοθετήσει ένα ζώο από τη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να προσέλθει στον Δήμο ώρες και μέρες εργάσιμες, δηλαδή να αφήσει τη δουλειά του και να έρθει αυτοπροσώπως…

Προβλεπόταν εν ολίγοις οι δήμοι να κρατούν μητρώα γεννών, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, ο οποίος κρατάει το μητρώο των καθαρόαιμων, ενώ την ίδια στιγμή έβαζε σε ρόλο αστυνομικού τους κτηνιάτρους, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τον έλεγχο όλων αυτών.

 

Λ. Κυρίζογλου: Προσφιλής αλλά αντισυνταγματική πρακτική

Στην αναμονή και οι Δήμαρχοι της χώρας για το νομοσχέδιο που τους δίνει επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς να αποσαφηνίζει αν ταυτόχρονα τους δίνει προσωπικό και κονδύλια για να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα, καθώς μέχρι στιγμής μπορεί να είχαν τυπικά την ευθύνη της στείρωσης, ουσιαστικά όμως την υλοποίηση την είχαν αναλάβει φιλοζωικές οργανώσεις.

«Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος, για κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι, το προσωπικό και τα μέσα για την άσκηση αυτής. Είναι γνωστή η προσφιλής αλλά αντισυνταγματική πρακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και ειδικότερα της σημερινής να μη λειτουργούν σύμφωνα με τον ανωτέρω κανόνα.  Δεν αρνούμαστε ποτέ να αναλάβουμε αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά θεωρούμε απαράδεκτο το φαινόμενο της αναζήτησης ευθυνών από την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να της μεταφέρουνε πόρους, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία λόγω των μνημονιακών πολιτικών τα τελευταία 8 χρόνια οι δήμοι έχουν υποστεί κατά μέσο όρο περικοπές μεγαλύτερες του 65%, όταν κανένας άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης δεν έχει υποστεί ανάλογες μειώσεις. Όπως και αν έχει το πράγμα, ένα είναι βέβαιο, ότι θα πρέπει τον όποιο νόμο ψηφιστεί να τον σέβονται όλοι, κράτος, αυτοδιοίκηση, πολίτες και ιδιαίτερα οι ζωόφιλοι», αναφέρει στην ThessNews ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.


Το Υπουργείο βάζει τοίχους

Λεοντιάδου Σοφία, Πρόεδρος του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Σωματείου «ΦΡΟΝΤΙΖΩ»

«Το σχέδιο νόμου που αποσύρθηκε προσωρινά ήταν πρόχειρο, απαίδευτο και σαφέστατα δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νόμος για την “προστασία” των ζώων. Η άρνηση του αναπληρωτή Υπουργού, κ. Τσιρώνη, να συναντηθεί, να αφουγκραστεί και να ανταλλάξει απόψεις με το σύνολο των Φιλοζωικών Ομοσπονδιών, δείχνει αδιαφορία και προκατάληψη.Σε μια εποχή που ο οργανωμένος εθελοντισμός μάχεται καθημερινά, το αρμόδιο Υπουργείο βάζει τοίχους και απαξιώνει το ανιδιοτελές έργο μας. Ζητούμε την εξέταση του νομοσχεδίου σε νέα βάση, με τη συμμετοχή και όλων των Φιλοζωικών Οργανώσεων της χώρας.»


Ζητάμε να συνομιλήσουμε με τον αρμόδιο Υπουργό

Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

«Η απόσυρση του νομοσχεδίου, εκτός των άλλων, φανέρωσε τη δύναμη του φιλοζωικού κινήματος στη χώρα μας. Ζητάμε να συνομιλήσουμε με τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Αποστόλου.Ζητάμε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο νόμου που θα λαμβάνει υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα, σύγχρονο με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, θα προχωρά σε διατάξεις που θα περιορίσουν και θα εξαλείψουν τη θλιβερή εικόνα των εκατομμυρίων αδέσποτων, πάντα με σεβασμό στα ζώα και την κοινωνία.Το περίγραμμα αυτών των θέσεων θα αναφέρεται σε ουσιαστικά μέτρα. Συστηματική και συνεχή ενημέρωση του πολίτη, πέρασμα του σεβασμού του περιβάλλοντος και των ζώων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, εκπαίδευση του κηδεμόνα ζώου συντροφιάς, στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς, δραστική μείωση της εισαγωγής και εκτροφής τους, γενναία κρατική ενίσχυση των Δήμων κ.ά. Ένας νόμος για την προστασία των ζώων δεν μπορεί να αναφέρεται μόνο στα ζώα συντροφιάς, αλλά να θέτει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας όλων των ζώων.»


Η ταφόπλακα της ελληνικής κυνοφιλίας

Σάββας Τζέγκας, Πρόεδρος ΣΕΕΣΕ

«Με έκπληξη διαβάσαμε το σχέδιο νόμου και την πλήρη εξάλειψη του όρου του ερασιτέχνη εκτροφέα, ο οποίος υφίσταται και προστατεύεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η πιθανή υλοποίηση αυτού του σχεδίου νόμου θα αποτελούσε την ταφόπλακα της ελληνικής κυνοφιλίας, τον μαρασμό της ελληνικής εκτροφής και την θανατική καταδίκη για τις γηγενείς αρχαίες ελληνικές φυλές. Επίσης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στο θέμα των αδέσποτων, αφού θα ευνοούσε το να παρεμποδίσει τις εισαγωγές από puppymills, την εγκατάλειψη, αλλά ακόμα και την θανάτωση ζώων.  Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΕΣΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Τσιρώνη, σε θετικό και φιλικό κλίμα. Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά για την ερασιτεχνική εκτροφή, τις διαφορές μεταξύ επαγγελματία, ερασιτέχνη εκτροφέα και ιδιοκτήτη και την κυνοφιλία γενικότερα. Επίσης παρέλαβε τις προτάσεις του Συλλόγου για την Άδεια Ερασιτέχνη Εκτροφέα, τη μελέτη μας σχετικά με την εκτροφή και κυνοφιλία και τις θέσεις μας σχετικά με την ανάγκη θεσμοθέτησης του ρόλου του ερασιτέχνη εκτροφέα. Ο αγώνας για τη νόμιμη και αδειοδοτημένη ερασιτεχνική εκτροφή συνεχίζεται. Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική με γνώμονα πάντα την ευζωία των αγαπημένων μας φίλων, καθαρόαιμων και μη».

 

Ο ΚΟΕ, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, θα φέρει στο κράτος σεβαστό χρηματικό ποσό

Ιωάννα Γαλανού, Πρόεδρος Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το πρόσφατο νομοσχέδιο που ήρθε στην ελληνική Βουλή; Τι πρέπει να αλλάξει;
 

Είναι ένα σχέδιο που ενώ έδειχνε από την προεργασία που είχε γίνει και την διάθεση του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Γιάννη Τσιρώνη (την οποία η ίδια διαπίστωσα, σε επανειλημμένες συναντήσεις μας και μετά από αναλυτικές επεξηγήσεις των προτάσεών μας) να δώσει λύση σε προβλήματα για τα ζώα που χρονίζουν, εν τούτοις η τελική του μορφή ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη σε αρκετά  Άρθρα, γεγονός που ξεσήκωσε όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς αυτό να πρέπει να απαξιώνει τα πάντα, γιατί υπάρχουν σε αυτό το Σχέδιο προτεινόμενες τροποποιήσεις που σαφώς σκοπό έχουν την ευζωία των ζώων και την πάταξη του φαινομένου της εγκατάλειψης.  Ο ΚΟΕ ως θεσμικός φορέας στην Ελλάδα για την διατήρηση και ανάπτυξη όλων των Φυλών των σκύλων -γηγενών και μη- θεωρεί ότι το Άρθρο 6 αναρτήθηκε στη διαβούλευση αναχρονιστικότερο ακόμα και από το ασαφές προηγούμενο, αφού δεν προβλέπει καν την ερασιτεχνική εκτροφή, που είναι ο πυρήνας της Κυνοφιλίας διεθνώς, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό και τις Ελληνικές ακόμα Φυλές από τη διατήρηση, βελτίωση και διεθνή τους αναγνώριση. Κύριο αίτημά μας είναι να περιληφθεί η Ερασιτεχνική Εκτροφή στο σχέδιο νόμου με την θέσπιση του όρου «Ερασιτέχνης Εκτροφέας», Εξατομίκευση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων με χορήγηση ενός, μοναδικού, αριθμού σε καθέναν, ετήσιο τέλος αδείας, φορολόγηση των κουταβιών που δηλώνονται στον ΚΟΕ και δυνατότητα δύο γεννών (τοκετών) ανά έτος, από δύο θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του ίδιου προσώπου, εφόσον οι γέννες (τοκετοί) έχουν δηλωθεί στον ΚΟΕ. Το υπέρογκο ετήσιο τέλος των 100€ και το εναλλακτικό μέτρο της στείρωσης, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους, αφού κατά την γνώμη μας αυτά θα αυξήσουν απροσμέτρητα τον αριθμό των αδέσποτων σε όλη την Ελλάδα. Το ποσοστό των σκύλων με ηλεκτρονική ταυτοποίηση στην επαρχία είναι μηδαμινό και όσοι έχουν τη δυνατότητα και την διάθεση να ταΐζουν ένα αδέσποτο ζώο, με το υπέρογκο ποσό για την σημερινή ελληνική οικονομική πραγματικότητα, απλά θα το «πετάξουν» στον δρόμο, για να μην πω τι λύση θα δώσουν αν είναι τσιπαρισμένο. Οι κτηνίατροι θα γίνουν οι «καταδότες» των φιλόζωων που θα πάνε με ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο που βρήκαν στον δρόμο, το οποίο χρειάζεται ιατρική περίθαλψη αλλά δεν είναι τσιπαρισμένο και έτσι αυτοί (ΑΝ ισχύσει το σχετικό Άρθρο όπως εισήχθη) θα πρέπει να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα για τη φιλοζωία τους. Η δε «έμμεσα» υποχρεωτική στείρωση είναι εξωπραγματική για κάθε φιλοζωική έννοια, αναλογιζόμενοι μάλιστα όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό ακόμα και για την ζωή του ζώου (νάρκωση, τυχόν άγνωστη μέχρι τότε αλλεργία σε αναισθητικά φάρμακα, επικίνδυνη ηλικία) αλλά και κόστος το οποίο σήμερα μπορεί να είναι απόλυτα δυσβάστακτο για πολλούς. Η στείρωση είναι μέτρο μόνο για τα αδέσποτα.

Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν όμιλοι, οργανώσεις ή φορείς σαν τον δικό σας;
Θα πρέπει αναμφίβολα να κατατεθούν Υπομνήματα εκ νέου, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν πλέον και την βούληση του νομοθέτη, όπως αυτή εκφράστηκε στο Νομοσχέδιο που είδαμε, με την ελπίδα αυτή την φορά –αν και ο χρόνος «παράτασης» των 30 ημερών, εν μέσω Πάσχα μάλιστα, είναι νομίζω εξωπραγματικός-  να πρυτανεύσει η λογική και οι Σύμβουλοι του Αναπληρωτή Υπουργού ή να αλλάξουν τις προτάσεις ή να εναρμονιστούν με τη διεθνή κυνολογική (τουλάχιστον) πραγματικότητα.
 

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα;
Αναμφίβολα τα αδέσποτα γεννούν αδέσποτα! Αστείρωτα αδέσποτα στους δρόμους όλης της χώρας αναπαράγονται σωρηδόν και είναι η κύρια πηγή αδέσποτων. Γενικά χρειάζεται παιδεία, όχι στειρώσεις ή δυσβάστακτο τέλος. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας στον ΚΟΕ που κάνει επιλεκτική αναπαραγωγή, ζευγαρώνει όχι απλά για να κρατήσει ένα απόγονο του σκύλου του και να βρει στη συνέχεια κάπου να δώσει τα υπόλοιπα κουτάβια που προέκυψαν. Ζευγαρώνει επιλεκτικά τον σκύλο εκείνο που έχει ελεγχθεί μορφολογικά, εργασιακά (αν είναι φυλή εργασίας), έχει κάνει προηγουμένως ελέγχους υγείας ΚΑΙ έχει από πριν βρει τους ιδιοκτήτες των κουταβιών του. Ο συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης (εν προκειμένω ενός καθαρόαιμου), έχει προαποφασίσει να αποκτήσει οικόσιτο ζώο, καταβάλλει χρήματα για αυτό, ο σκύλος του είναι ηλεκτρονικά ταυτοποιημένος και κατά συνέπεια και ως ιδιοκτήτης είναι καταγεγραμμένος,  οπότε  ΔΕΝ το εγκαταλείπει ποτέ. Αν για κάποιον λόγο δεν μπορεί να συνεχίσει να το έχει στην ιδιοκτησία του, φροντίζει να βρει άλλη οικογένεια να το δώσει. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι δεν καταλήγουν αδέσποτοι.
 

Πώς θα μπορούσε να συνδράμει ο Κ.Ο.Ε. στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα;
Ο ΚΟΕ, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, θα φέρει στο κράτος σεβαστό χρηματικό ποσό ετησίως, το οποίο ΑΝ χρησιμοποιηθεί για στειρώσεις αδέσποτων, θα έχει μεγάλη συνδρομή στην πάταξη του λυπηρού αυτού φαινομένου.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #100 (06/04/2018-08/04/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω