Hellenic Silverstars - Οδηγίες για έκδοση σύνταξης από τη Γερμανία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.4.2018 | 17:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Hellenic Silverstars - Οδηγίες για έκδοση σύνταξης από τη Γερμανία

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || [email protected]

Με επίκεντρο τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές εξελίξεις στο γερμανικό συνταξιοδοτικό δίκαιο, Έλληνες που είχαν εργαστεί για πολλά χρόνια στη Γερμανία ως μετανάστες ή παλιννοστούντες, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα διεκδίκησης σύνταξης, το 2014  ιδρύσανε το σωματείο «Hellenic Silverstars» στην Ασπροβάλτα του Δήμου Βόλβης.

Δεν είναι ίσως γνωστό, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος ότι για να έχει αξιώσεις επί του συνταξιοδοτικού στη Γερμανία, χρειάζεται να έχει εργαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια με ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο στις δύο χώρες, ενώ αν τα χρήματα αυτά δεν πάνε στους δικαιούχους, χάνονται.

Έτσι, το Hellenic Silverstars απευθύνεται σε Έλληνες που παλιννόστησαν από τη Γερμανία, καθώς και σε Γερμανούς που κατοικούν στην Ελλάδα, με το γραφείο να φροντίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών επί τόπου.

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τουλάχιστον τρείς με πέντε Έλληνες επισκέπτονται τα γραφεία των «Hellenic Silverstars» για να ενημερωθούν σχετικά με το εάν δικαιούνται σύνταξη από τη Γερμανία.

«Κάποιες φορές έρχονται και οκτώ ή εννιά», σύμφωνα με τον ταμία του συνδέσμου, Χόρστ Μπέργκερ, ο οποίος εργάζεται άοκνα για τους απλούς ανθρώπους που τον συμβουλεύονται.

«Πολλοί δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι μπορεί να δικαιούνται συντάξεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω αναλφαβητισμού δεν είναι σε θέση να ενημερωθούν από μόνοι τους», υπογραμμίζει ο ίδιος.     

«Η ανάγκη για ενημέρωση είναι τεράστια, δεχόμαστε τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος και ειδικός στα ασφαλιστικά θέματα, Γεώργιος Παπαδόπουλος: «Έχουμε ξεκινήσει τακτικές ενημερώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη επισκεπτόμαστε την Αντιπεριφέρεια Δράμας, ενώ μια φορά τον μήνα βρισκόμαστε στον Δήμο Διδυμοτείχου και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταξάδων αντίστοιχα, για να συναντήσουμε και να απαντήσουμε στα ερωτήματα των συνταξιούχων».

Στην ουσία οι Hellenic Silverstars θέλουν να προωθήσουν τον ελληνογερμανικό διάλογο, καθώς για πολλούς από αυτούς η Γερμανία ήταν η «δεύτερη πατρίδα».
Ακόμη και τώρα, όπως αναφέρουν, υπάρχουν στενές και φιλικές σχέσεις με πρώην συναδέλφους και γείτονες της εκεί «πατρίδας» τους, αλλά κυρίως με μέλη της οικογένειας που έμειναν στη Γερμανία και δεν επέστρεψαν ξανά στην Ελλάδα.

«Έτσι διατηρούνται έντονες προσωπικές σχέσεις. Ένας τέτοιος σύνδεσμος έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως στη σημερινή εποχή», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Παύλος Χαριτωνίδης.

«Μέσα στην Ελληνογερμανική Συνέλευση έχουν πια μια μόνιμη θέση. Έχουν τη δυνατότητα, με βάση τις διάφορες εμπειρίες τους, να υποστηρίξουν ενεργά την τοπική αυτοδιοίκηση μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας», σημειώνει  από την πλευρά του ο κ. Λαζαρίδης.

Το Hellenic Silverstars:
•  Ενημερώνει και υποστηρίζει Ευρωπαίους πολίτες σε θέματα ασφαλιστικά, παροχών και διακίνησης,  που έχουν σχέση με τη Γερμανία.
• Προωθεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα ανάπτυξης, υποδομών, προβλημάτων νεολαίας και κοινωνικής πολιτικής.
•  Προωθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
•  Συμμετέχει και στηρίζει την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Τα παραδείγματα
Με τη βοήθεια των Hellenic Silverstars, αρκετοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη σύνταξη που τους αναλογούσε και δεν το γνώριζαν.
75χρονη κυρία που είχε εργαστεί 20 χρόνια στη Γερμανία, τώρα εισπράττει 640 ευρώ τον μήνα και είναι σε θέση να υποστηρίξει, εκτός από τον εαυτό της, την καρκινοπαθή αδερφή της.
83χρονος κύριος εισέπραξε 17.000 ευρώ εφάπαξ μετά από 10 χρόνια εργασίας στην τότε Δυτική Γερμανία.

Επικοινωνία
Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, Γραφείο Ασφαλιστικής & Κοινωνικής Στήριξης Παλιννοστούντων, Tηλ.: +30 2310 280848
Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Hellenic Silverstars, Τηλ.: +30 6984588722

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #99 (31/03/2018-01/04/2018)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω