Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.4.2018 | 16:09 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || [email protected]

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στηρίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο στόχος της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ γερμανικών και ελληνικών κοινοτήτων και περιφερειών και η προώθηση της κοινωνίας των πολιτών.

Η προσέγγιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι διαφορετική, καθώς το σημείο εκκίνησης δεν είναι μια επίσημη αδελφοποίηση, αλλά μια θεματική σχέση, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται η ενασχόληση με συγκεκριμένα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκει μεγάλη αποδοχή τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική πλευρά, ενώ σήμερα υπάρχουν ήδη περίπου 50 θεματικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, σε θέματα διαχείρισης των αποβλήτων, στον τουρισμό, στη γεωργία, στην ενεργειακή απόδοση, στην τοπική διοίκηση και στη φροντίδα των προσφύγων.

Το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης  βραβεύτηκε το 2016 με το βραβείο Καρλ Goerdeler της Λειψίας ως η καλύτερη δημοτική προσέγγιση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε θεσμικό επίπεδο η ΕΓΣ στηρίζεται από τις κεντρικές ενώσεις των δήμων στη Γερμανία, στην Ελλάδα από την Κεντρική Ένωση Ελληνικών Πόλεων και Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Ένωση των Περιφερειών (ENΠE).

Η ΕΓΣ έχει στην Ελλάδα το γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, καθώς και από ένα γραφείο δημάρχων αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τα γραφεία δημάρχων παραχωρούνται από τους ελληνικούς δήμους και αποτελούν τη διασύνδεση μεταξύ των δήμων των δύο χωρών.

Ένα βασικό εργαλείο αποτελούν τα ετήσια συνέδρια, τα οποία διοργανώνονται εναλλάξ στη Γερμανία και στην Ελλάδα και εμπλέκονται στη διαδημοτική συνεργασία, τα επιμελητήρια, οι επαγγελματικές ενώσεις, τα Πανεπιστήμια,  ερευνητικά ιδρύματα και πολιτικά ιδρύματα, καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΓΣ διοργανώθηκε στο Sindelfingen από 9 έως 11 Νοέμβρη του 2017. Στο συνέδριο συμμετείχαν  πάνω από 300 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εμπειρογνώμονες των δύο χωρών.

Συνολικά η ΕΓΣ έχει εξελιχθεί σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή ενισχύεται περαιτέρω μέσα από συγκεκριμένες ανταλλαγές εμπειριών.

 

Οι δράσεις της ΕΓΣ

Οικονομία

Η γερμανοελληνική συνάντηση ενισχύει ιδιαίτερα την τοπική οικονομία, που χαρακτηρίζεται  κυρίως από μικρές και μεσαίες εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλες δυσκολίες να λάβουν μικρά και μεσαία δάνεια για επενδύσεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΓΣ υποστήριξε τη δημιουργία υποκαταστήματος της ProCredit Bank στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαΐου 2017, με στόχο την πρόσβαση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια, γεγονός που το πέτυχε με θετικό μάλιστα απολογισμό.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των 50 ΕΓΣ-αδελφοποιήσεων ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα σε τοπικό επίπεδο προωθείται η τοπική οικονομία μέσω της συνεργασίας μεταξύ δήμων, περιφερειών και επιμελητηρίων.

Επίσης, η συνεργασία των επιμελητηρίων φαίνεται πως συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία, καθώς τα ελληνικά επιμελητήρια ενδιαφέρονται πολύ για τις εμπειρίες των γερμανικών επιμελητηρίων, όπως π.χ. η επαγγελματική εκπαίδευση.

Ενδεικτικά, στα μέσα Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε από τα επιμελητήρια στο Ηράκλειο της Κρήτης μια εκπαίδευση συγκολλητών και όλοι οι απόφοιτοι απέκτησαν ένα αναγνωρισμένο στη Γερμανία πιστοποιητικό.
Μέσα στις αδελφοποιήσεις έχουν αναπτυχθεί οικονομικές σχέσεις, μεταξύ άλλων η άμεση εμπορία γεωργικών προϊόντων. Για παράδειγμα, τα κάστανα από την Αγιά πωλούνται στην περιοχή του Ortenau.

«Η ΕΓΣ δέχεται συχνά ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία επαφών μεταξύ εταιρειών/επενδυτών και ελληνικών δήμων και περιφερειών.  Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το ενδιαφέρον μιας μεγάλης ολλανδικής εταιρείας για την κατασκευή θερμοκηπίων στη Βόρεια Ελλάδα, με επενδύσεις περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 350 τοπικών θέσεων εργασίας», αναφέρει στην ThessNews ο Διευθυντής της ΕΓΣ, κ. Χρήστος Δ. Λαζαρίδης.

Τουρισμός

Σε όλες σχεδόν τις συνεργασίες η ΕΓΣ επικεντρώνεται στην ανταλλαγή εμπειριών κατά την ανάπτυξη τοπικών και περιφερειακών έργων για την επέκταση της σεζόν, τη δημιουργία νέων ομάδων-στόχων, καθώς και στα θέματα εναλλακτικού τουρισμού.

Σε συνεργασία με τη Γερμανική Ένωση Πεζοπορίας, πιστοποιήθηκαν σε πέντε ελληνικές περιφέρειες νέα μονοπάτια πεζοπορίας, π.χ. Ursa Trail (Ήπειρος).
Επίσης ενισχύθηκε ο προσκυνηματικός τουρισμός στην Ελλάδα, με τη συμπερίληψη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και σε  συνεργασία με το βαυαρικό γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού αναπτύσσονται νέες προσεγγίσεις στην προώθησή του.

Εκπονήθηκε μελέτη για τον πολιτιστικό τουρισμό από Ανώτατη Σχολή Τουρισμού του Μονάχου, με προτάσεις για την προώθηση του τουρισμού της περιοχής, αναπτύχθηκε ο πνευματικός τουρισμός στην Ήπειρο σε στενή συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία επί τόπου, καθώς και ο  τουρισμός Υγείας με την προσφορά  διακοπών περίθαλψης στη Ρόδο. Εντός κάθε επιμέρους αδελφοποίησης υπάρχουν πολυάριθμες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. ο Διαγωνισμός Μαγειρικής μεταξύ Ρύγκεν και Κρήτης.

Γεωργία

Η εμπορία γεωργικών προϊόντων συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πρόκληση και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι οι μικρής κλίμακας αγρότες αδυνατούν να τα καταφέρουν. Η ΕΓΣ υποστηρίζει το κομμάτι να δημιουργηθούν σε τοπικό επίπεδο συνεταιρισμοί και παρουσιάζει Best Practice, π.χ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns-Seidel συνδέονται εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών συνεταιρισμών.

Ενέργεια

Ανανέωση οδοφωτισμού με εγκατάσταση λαμπτήρων LED, προκειμένου οι ελληνικοί δήμοι να μειώσουν τα τεράστια έξοδα για τον οδοφωτισμό τους.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς τους για μια αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED. Οι εμπειρίες των γερμανικών δήμων στο θέμα αυτό αξιοποιούνται σε ημερίδες ενημέρωσης. Η περιφέρεια του Αννόβερου παρουσίασε αναλυτικά στους Έλληνες δημάρχους και στους εμπειρογνώμονες τις δικές της τεχνικές εμπειρίες.  Ήδη αρκετοί ελληνικοί δήμοι υλοποιούν έργα αντικατάστασης των λαμπτήρων σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης.

 

Διαχείριση απορριμμάτων

Αρκετοί ελληνικοί δήμοι, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών με τους γερμανικούς δήμους και περιφέρειες, αναπτύσσουν συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμος Σερρών είναι ένας από αυτούς και πρωτοστατεί σε ανάλογα πιλοτικά προγράμματα.

Πρόσφυγες

Τον Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων ως προς τη φροντίδα και ενσωμάτωση των προσφύγων, σε συνεργασία με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή (WSA).
«Η ΕΓΣ παίρνει πρωτοβουλίες και στηρίζει από κοινού αιτήσεις ελληνικών και γερμανικών δήμων για ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενσωμάτωση των προσφύγων. Μεσολάβηση για δωρεά 8 ασθενοφόρων από τη Γερμανία προς ελληνικούς δήμους, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα επιφορτιστεί το κύμα των προσφύγων», υπογραμμίζει ο Διευθυντής της ΕΓΣ.

Κοινωνικό έργο

Με πρωτοβουλία της ΕΓΣ οι παλιννοστούντες από τη Γερμανία δημιούργησαν ένα σωματείο, το «Hellenic Silverstars». Σκοπός είναι η παροχή στήριξης προς τους παλιννοστούντες, ιδιαίτερα σε ερωτήματα σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους. Το σωματείο αριθμεί ήδη πάνω από 300 μέλη και δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με συνταξιοδοτικά θέματα. Οι δραστηριότητές του επεκτείνονται σταδιακά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δέχεται και τηλεφωνικά ερωτήματα από ολόκληρη την επικράτεια.

Όπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης «η ΕΓΣ ως ένα δίκτυο μεταξύ της ελληνικής και γερμανικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει το επιτυχημένο οικοδόμημα της Ευρώπης».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #99 (31/03/2018-01/04/2018)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω