Νέο όχι πολιτών στα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.4.2018 | 13:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Νέο όχι πολιτών στα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Την αντίθεσή τους δηλώνουν οι πολίτες στην ΤhessΝews στην απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα 3 γυάλινα περίπτερα της Νέας Παραλίας που θα εκμισθώσει ο δήμος.

Οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η απόφαση πάρθηκε για καθαρά οικονομικούς λόγους, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της Νέας Παραλίας, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για το μέλλον.

Στον αντίποδα, αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την εκμίσθωση καταστημάτων υπό τη μορφή take away, καθώς πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να παίρνουν τον καφέ τους από αυτά και τα έσοδα να πηγαίνουν στον δήμο, παρά από τις ιδιωτικές αλυσίδες καφέ που υπάρχουν.

Ο Χρήστος είναι 60 ετών και έχει λίγο καιρό που βγήκε στη σύνταξη. Κατεβαίνει στη Νέα Παραλία καθημερινά για να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο και να γυμναστεί στα όργανα που έχει τοποθετήσει ο δήμος. «Είμαι κάθετα αντίθετος στα τραπεζοκαθίσματα. Φτάνει πια, έλεος με αυτήν την κατάσταση, έλεος! Πρέπει να υπάρχει ζωτικός χώρος για τους πολίτες» αναφέρει στην ΤhessΝews. Ο ίδιος τονίζει ότι θα αλλάξει η φυσιογνωμία της παραλίας. «Υπάρχει κίνδυνος να γίνει μια νέα Αριστοτέλους» λέει χαρακτηριστικά. Για τον ποδηλατόδρομο και τυχόν μεταφορά του σημειώνει «Είναι σε σημείο που δεν ενοχλεί. Δηλαδή πού να πάει; Στη θάλασσα, να κάνουμε υποβρύχια ποδηλασία;»

 

Ο Χρήστος Σαχτούρης κατεβαίνει στην παραλία κάθε μέρα, το πρωί βγάζει τον σκύλο του βόλτα και στη συνέχεια αθλείται. Έχει τη δική του άποψη για την εκμίσθωση των περιπτέρων, λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιηθούν από το να μένουν κλειστά. «Δεν θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει η φυσιογνωμία της παραλίας, φοβάμαι ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν τσιμεντοποιηθεί περισσότερο, γιατί το πράσινο είναι ελάχιστο». Για τον ποδηλατόδρομο πιστεύει ότι δημιουργεί πρόβλημα στο σημείο που είναι, καθώς μπερδεύονται οι πεζοί με τους ποδηλάτες και δεν εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να πηγαίνουν με το ποδήλατο στην εργασία τους. «Ίσως να μεταφερθεί πιο πάνω, θα ήταν μια καλύτερη επιλογή» σημειώνει.

 

Ο Κώστας Τζέτζης διαφωνεί με το να γίνουν τα γυάλινα περίπτερα καφετέριες και να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα. Ο ίδιος έχει μια διαφορετική προσέγγιση. «Να μη γίνουν τα παραδοσιακά καφέ, αλλά να λειτουργήσουν με εναλλακτικές μορφές, όπως σουβενίρ και τουριστικά είδη, για να τραβάνε τον τουρισμό όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Φτάνει πια με αυτά τα καφέ, παντού καφέ, ας γίνουν κάτι άλλο» επισημαίνει.

Η Ειρήνη ασχολείται με τη φωτογραφία, της αρέσει να κάνει εξάσκηση στην παραλία βγάζοντας φωτογραφίες σε διάφορες ώρες της ημέρας. Δηλώνει σύμφωνη για την εκμίσθωση του «Maison Crystal»,καθώς, όπως λέει, αφού υπάρχει, είναι προτιμότερο να μη μένει κλειστό αλλά να αξιοποιηθεί. Για τα περίπτερα που θα λειτουργήσουν ως take away είναι επίσης σύμφωνη, καθώς ο κόσμος θα μπορεί να παίρνει τον καφέ του από αυτά. Για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι επιφυλακτική, αφού θεωρεί ότι επειδή στη χώρα γενικότερα υπάρχει ασυδοσία, τα 10 τραπέζια μπορεί να γίνουν 20 και περισσότερα αργότερα, αλλοιώνοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα της παραλίας.  «Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν τραπέζια, οι νέοι άλλωστε κάθονται στα παγκάκια ή στο κατάστρωμα της παραλίας» λέει στην ΤhessΝews.

Ο Νίκος περπατά κάθε μέρα στην παραλία. «Είμαι αντίθετος, χωρίς δεύτερη σκέψη στα τραπεζοκαθίσματα. Από την αρχή έγιναν για άλλες χρήσεις, όχι για να λειτουργήσουν ως καφετέριες. Το κάνουν μόνο για λόγους οικονομικούς, χωρίς να σκεφτούν τους πολίτες. Εδώ είναι χώρος αναψυχής, δεν θα γίνει όπως είναι η Λ. Νίκης. Στρέφεται κατά του δημάρχου λέγοντας ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και επειδή έρχονται εκλογές και ξέρει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, τα δίνει όλα τώρα. «Δεν αναβαθμίζεις με καφέ την παραλία» σημειώνει.  Σχετικά με τον ποδηλατόδρομο αναφέρει ότι το κομμάτι από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, σε αντίθεση με το στενό κομμάτι μέχρι την προβλήτα.

 

Ο Κώστας χρησιμοποιεί την παραλία για περπάτημα, για χαλάρωμα και για ηρεμία. Είναι αντίθετος στην απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. «Δεν είναι καλό, θα χαλάσει η εικόνα της παραλίας, θα το κάνουν όμως παρά τις αντιρρήσεις, γιατί θα παίρνουν οι ίδιοι ποσοστά» λέει.

Ο Κωνσταντίνος χωρίς δεύτερη σκέψη απαντά ότι είναι αντίθετος. «Τα κάνουν όλα για τα χρήματα και όχι για τον πολίτη, δεν τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος» σημειώνει.

Ο Σωτήρης μαζί με τη γυναίκα του και το μωρό τους κατεβαίνουν συχνά στην παραλία. Με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγουν από τη ρουτίνα και την κλεισούρα του διαμερίσματος. Δηλώνει κάθετα αντίθετος, καθώς θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα χαλάσει η φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου. «Ας γίνουν μόνο τα take away, έτσι θα εξαφανιστούν οι πλανόδιοι που πουλάνε διάφορα είδη» αναφέρει. 

Η Χρυσάνθη βγαίνει βόλτα με το μωρό της στο καρότσι, για να ξεσκάσει και να απολαύσει τη θέα της θάλασσας. «Φοβάμαι μη γεμίσει τραπεζοκαθίσματα, γίνει σαν πεζόδρομος που στο τέλος δεν θα μπορείς να περπατήσεις από τα τραπέζια και τις καρέκλες. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνει ως έχει, για περπάτημα και αναψυχή» τονίζει.

Ο Ηλίας είναι 22 χρονών και κατεβαίνει για βόλτα με τους φίλους του στην παραλία, ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός. «Παίρνουμε καφέ από τις αλυσίδες που υπάρχουν, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πρώτα και μετά να κρίνουμε αν είναι σωστό ή λάθος. Ίσως να έχουν φθηνότερο καφέ και να είναι καλύτερο για εμάς» επισημαίνει.

Η Ελένη, μια νέα κοπέλα 27 χρονών, κατεβαίνει συχνά στην παραλία για περπάτημα και για να χαλαρώσει κοιτώντας τη θάλασσα. «Πιστεύω ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα αποπροσανατολίσουν το ύφος της Νέας Παραλίας και αυτό που προσφέρει στους πολίτες» σημειώνει. Για τα take away θεωρεί πως αν κάτι γίνει με μέτρο, την ίδια δεν θα την έβρισκε αντίθετη, γιατί έτσι και αλλιώς παίρνει καφέ από τις αλυσίδες που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #99 (31/03/2018-01/04/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω