Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γλουτένη

THESSLIFE 13.3.2018 | 23:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γλουτένη

THESSNEWS-DESK

Κάνοντας μία σύντομη περιήγηση στους διαδρόμους όλων των σούπερ μάρκετ, σίγουρα θα παρατηρήσετε πολλά προϊόντα να αναγράφουν στις ετικέτες τους τη φράση «χωρίς γλουτένη».


Επίσης, με μία σύντομη περιήγηση στον κόσμο του διαδικτύου θα ανακαλύψετε ένα συνονθύλευμα από άρθρα που αναφέρονται στη γλουτένη, είτε με θετική είτε με αρνητική χροιά. Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα η γλουτένη; Κατά πόσο θεωρείται η συγκεκριμένη πρωτεΐνη βλαβερή ή αβλαβής για τον οργανισμό; Εσείς θα δοκιμάζατε να την αφαιρέσετε από την καθημερινή σας διατροφή ή θα προτιμούσατε να συνεχίσετε να την καταναλώνετε, πιστεύοντας πως δεν θα επηρεάσει την υγεία σας; Ας προσπαθήσουμε παρακάτω να ρίξουμε λίγο φως σε αυτά τα ερωτήματα.

Η γλουτένη, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε είναι μία αποθηκευτική πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε γνώριμα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η βρώμη και η σίκαλη. Επιπρόσθετα, εντοπίζεται σε τρόφιμα και ποτά όπως η μπύρα, το ψωμί, τα αλλαντικά, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, το ρύζι, τα καρυκεύματα. Ουσιαστικά είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της ζύμης, γι' αυτό και συναντάται σε τόσα πολλά τρόφιμα που η κύρια σύστασή τους είναι το αλεύρι. Είναι ήδη εμφανές και γνωστό, πως η γλουτένη εντοπίζεται σε ποικίλα τρόφιμα της καθημερινής διατροφής, οπότε αυτομάτως γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθεί εντελώς από το καθημερινό διαιτολόγιο ενός ανθρώπου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση είτε όσον αφορά την απώλεια βάρους είτε σε σχέση με τη γενικότερη υγεία ενός ατόμου, από την κατανάλωση ή μη της γλουτένης.

Διαβάστε περισσότερα στο GLOW.GR

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω