Στα «χώματα» του αεροδρομίου η 2η ΕΜΑΚ - Σε container θα καταλήξει η μονάδα που σώζει ζωές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.3.2018 | 11:16 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στα «χώματα» του αεροδρομίου η 2η ΕΜΑΚ - Σε container θα καταλήξει η μονάδα που σώζει ζωές

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Στα χωράφια του αεροδρομίου Μακεδονία θα καταλήξει με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις η πολύπαθη 2η Ε.Μ.Α.Κ., η οποία βρίσκεται σε φάση έξωσης από τις εγκαταστάσεις της στον αερολιμένα, καθώς ο χώρος εκεί ανήκει πλέον στη Fraport.


Του Δημήτρη Διαμαντίδη

 

Όπως σχεδόν σε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα που τα ρυθμίζει το κράτος, έτσι και στην περίπτωση της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. χάθηκαν πολλά χρόνια χωρίς να προετοιμαστεί μία αξιόπιστη, ρεαλιστική και κυρίως αξιοπρεπής λύση μετεγκατάστασης για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Μακεδονία από την πλευρά της παραχωρησιούχου εταιρείας (της Fraport), που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2019, έχουν ήδη προδιαγράψει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατη επιστολή (που έχει στη διάθεσή της η ThessΝews) με αποστολέα το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και παραλήπτη τη Fraport, η προκρινόμενη λύση για την αναγκαστική μετακίνηση της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. από το σημείο που βρίσκεται σήμερα σε ένα…χωράφι του αεροδρομίου, θα απαιτήσει 2 στρέμματα και 19 προκατασκευασμένους οικίσκους (κοινώς container κατάλληλα μετασκευασμένα).

Αυτή είναι η λύση που απ’ ό,τι φαίνεται επιλέγεται, γιατί χρήματα για κάτι πιο ουσιαστικό και κυρίως πιο «αξιοπρεπές» για την 2η Ε.Μ.Α.Κ. μάλλον δεν υπάρχουν.

 

Οι μάχιμοι στα… container

Οι 66 πυροσβέστες της συγκεκριμένης υπηρεσίας και ο ακριβός και εξειδικευμένος εξοπλισμός τους θα υποχρεωθούν να στεγαστούν στα container, τα οποία ως λύση είναι ευτελής και πολύ χαμηλού επιπέδου, καθώς δεν ταιριάζει σε μάχιμες μονάδες, δεν εξασφαλίζει τους απαραίτητους χώρους εκπαίδευσης και διαβίωσης του προσωπικού, αλλά ούτε και φύλαξης του εξοπλισμού.

Η 2η Ε.Μ.Α.Κ. στο ενεργητικό της έχει και τομέα ευθύνης αστικών συμβάντων, δηλαδή καλύπτει σε επίπεδο παροχής πυροσβεστικών υπηρεσιών μία μεγάλη περιοχή από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μέχρι και τα Σύλλατα Χαλκιδικής (που περιλαμβάνει όλο τον Δήμο Θερμαϊκού).

Το στοιχείο αυτό την καθιστά μοναδική σε σχέση με τις υπόλοιπες Ε.Μ.Α.Κ. ανά την επικράτεια.

Επιπλέον, κάθε χρόνο επιφορτίζεται με τη λειτουργία του πεζοπόρου τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνοντας την οργανωτική και γραμματειακή του υποστήριξη και επανδρώνοντάς το με αριθμό προσωπικού δυσανάλογο των υπόλοιπων πυροσβεστικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

 

Δεν υπάρχει «φράγκο»

Λύσεις για να δημιουργηθούν σύγχρονες και αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υπήρχαν, αλλά η χρονοτριβή των αρμοδίων οδήγησε στο σημερινό μεγάλο πρόβλημα.

Στη 2η Ε.Μ.Α.Κ. παραχωρήθηκαν προς χρήση για 20 έτη οι εγκαταστάσεις του πρώην Β΄ Κ.Τ.Ε.Ο., που είναι επί της ουσίας ένα ακίνητο 36 στρεμμάτων με κτίσμα 2.500 τμ.
Εξαιτίας της μακροχρόνιας εγκατάλειψης του κτιρίου και της επαναλαμβανόμενης λεηλασίας διαφόρων σημείων του (κυρίως εξωτερικών υποδομών του), απαιτούνται σημαντικές εργασίες ανακατασκευής της τάξης των 370 χιλ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, προκειμένου να γίνει λειτουργικό για μία Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εξευρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια και το έργο δεν προχωράει.

Ακόμη, υπάρχει οικόπεδο 18 στρεμμάτων δωρεά του Δήμου Πυλαίας για την από κοινού κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. και του Ε.Κ.Α.Β.

Οι υπηρεσίες του Ε.Κ.Α.Β. στεγάζονται ήδη εκεί σε πρότυπες εγκαταστάσεις και εκκρεμεί η κατασκευή του κτιρίου της 2ης Ε.Μ.Α.Κ., για το οποίο έχει συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη κατόπιν ανάθεσης από την πολιτεία σε μελετητικό γραφείο.
Παρά την ολοκλήρωση της μελέτης, δεν υπήρξαν οι ανάλογοι κρατικοί πόροι για την υλοποίηση του έργου, με αποτέλεσμα λόγω παρόδου του προβλεπόμενου χρόνου της οικοδομικής άδειας (με ευθύνη και του Πυροσβεστικού Σώματος) να είναι απαραίτητη η αναθεώρησή της.

Όμως το κόστος της αναθεώρησης δεν το αναλαμβάνει πλέον το Δημόσιο, ενώ ούτε και στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ υπήρξε ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση.

Έτσι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πέρασαν 22 χρόνια χωρίς να έχει γίνει κάποια ουσιαστική ενέργεια από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, προκειμένου να μεταστεγαστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία μόνιμα σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο ανάλογο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο.

Μία υπηρεσία που είναι πρώτη πανελλαδικά μεταξύ των ανάλογων μονάδων στη διαχείριση ειδικών συμβάντων και πολύ δύσκολων περιστατικών.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #95 (03/03/2018-04/03/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω