Η ιστορία των εβραϊκών καταστημάτων στο κινητό σου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.3.2018 | 21:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ιστορία των εβραϊκών καταστημάτων στο κινητό σου

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Το εβραϊκό μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιστορία των εβραϊκών εμπορικών κτηρίων μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (IPhones και smartphones).


Της Θεοδώρας Καρακιουλάχ

 

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Η ιστορία της εβραϊκής οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη» που περιλαμβάνει έκθεση τεκμηρίων, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ιστοσελίδα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Μαρτίου 19:00 στο εβραϊκό μουσείο και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην άγνωστη εβραϊκή οικοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης μέσα από κτίρια με καταστήματα γραφεία ή εργαστήρια την περίοδο 1922-1930.

 

125 κτήρια και η ιστορία τους

Στην έκθεση, τις ψηφιακές εφαρμογές και στην ιστοσελίδα καταγράφονται 125 κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν στην περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917 από εβραίους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για αμιγώς εμπορικά κτήρια τα οποία δεν περιλαμβάνουν κατοικίες και βρίσκονταν στην πυρίκαυστη ζώνη Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Εγνατία, Φράγκων, Βασιλέως Ηρακλείου, Πτολεμαίων, κ.λ.π

«Εντοπίσαμε την συγκεκριμένη περιοχή που είναι πιο άμεση στον Θεσσαλονικιό πολίτη. Κάποια από αυτά τα κτήρια δεν υπάρχουν και άλλα έχουν υποστεί πολλές τροποποιήσεις. Εμείς εντοπίσαμε 125 κτίσματα που ανήκουν σε 80 ιδιοκτήτες σε μια περιοχή που είχε 2.300 οικόπεδα» δήλωσε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης στην συνέντευξη τύπου.

 

Η ιστορία της πόλης απευθείας στο κινητό

Ο πολίτης και ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή και την ιστοσελίδα thessalonikijewishlegasy.com να εντοπίσει αυτόματα τα εβραιόκτητα εμπορικά κτήρια, να μάθει στοιχεία των ιδιοκτητών που εξέδωσα την άδεια ανέγερσης, στοιχεία των αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αρχιτεκτονική περιγραφή του κτηρίου, αντίγραφο του αρχιτεκτονικού σχεδίου και φωτογραφία του υφιστάμενου σήμερα κτίσματος στο συγκεκριμένο οικόπεδο είτε είναι το αρχικό είτε είναι νεώτερο. Τα κείμενα δίνονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ενώ υπάρχει σε αμφότερες τις γλώσσες και φωνητική αφήγηση. 

 

Μουσείο έξω από το μουσείο

Στόχος του εβραϊκού μουσείου με τις ψηφιακές εφαρμογές και την ιστοσελίδα είναι να επιτρέψει στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται γι αυτήν και βρίσκονται μακριά να κατανοήσουν πόσο πολύτιμη ήταν για την ανάπτυξη της πόλης η εβραϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δημιουργείται «μουσείο έξω από το μουσείο» στους δρόμους της πόλης αφού κανένα μουσείο δεν θα είναι ποτέ αρκετά μεγάλο για να χωρέσει 23 αιώνες δημόσιου και ιδιωτικού βίου των εβραίων της πόλης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την δρα Αναστασία Βαλαβανίδου και οι ψηφιακές εφαρμογές από την ΜΕΙ Ltd, με τεχνικό σύμβουλο τον Νίκο Πάχτα. Η επιμέλεια των κειμένων, οι φωτογραφίσεις και ηχογραφήσεις και ο επιχειρησιακός συντονισμός καθώς και η επιμέλεια  της έκθεσης έγιναν από το μουσείο. Σημαντική ήταν η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Rothschild Foundation (Hanadiv) Europe.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω