Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής: Δράσεις βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 6.3.2018 | 11:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής: Δράσεις βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη

THESSNEWS

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κ. Νικόλαος Πέντζος μιλά στην ThessNews για το έργο, τις ανάγκες αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του Δικτύου.  Τι είναι το Δίκτυο και πότε ιδρύθηκε;

Tο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ιδρύθηκε στα πλαίσια των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προκειμένου να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας, να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις στην υποστήριξη ατόμων, ομάδων, φιλανθρωπικών σωματείων, οργανώσεων και συναφών φορέων και να προσφέρει υλικά αγαθά ή/και υπηρεσίες. Ιδρύθηκε το 2012 στη μορφή που είναι σήμερα με κύριο στόχο την κινητοποίηση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας σε δράσεις  βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στη καθημερινότητά τους και κυρίως τα παιδιά.

Ποιοι φορείς συμμετέχουν στο Δίκτυο;

Οι σημαντικότεροι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Οι φορείς αυτοί είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Έτσι στη πραγματικότητα η δράση του Δικτύου είναι σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο από τη Θράκη έως τη Λάρισα και τα Ιωάννινα.

Με ποιον τρόπο το Δίκτυο υλοποιεί την αποστολή του;

Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν είτε σε είδος, είτε σε υπηρεσίες, είτε σε χρηματική ενίσχυση. Το Δίκτυο ακολουθεί μια διαδικασία χαρτογράφησης αναγκών, όπου 2-3 φορές τον χρόνο συλλέγει τις ανάγκες των ιδρυμάτων που υποστηρίζει, έπειτα τις κατηγοριοποιεί και τις κοινοποιεί στα μέλη των 6 επιχειρηματικών φορέων που απαρτίζουν το Δίκτυο. Ακολούθως το Δίκτυο κινητοποιεί τα μέλη του ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες από  αυτές τις ανάγκες. Τα είδη συλλέγονται σε αποθήκη  μέλους μας που χορηγεί αυτή την αποθήκη για τους σκοπούς του δικτύου και τέλος τα είδη αυτά μεταφέρονται στα ιδρύματα ενδιάμεσους φορείς και συσσίτια το συντομότερο δυνατό. Σε περιπτώσεις που το Δίκτυο αναλαμβάνει άλλους είδους παροχές όπως για παράδειγμα ασθενοφόρα , αυτοκίνητα , ανακαινίσεις ,έπιπλα κλπ, γίνονται απευθείας  συνεννοήσεις με τους δωρεοδόχους ώστε να βρεθεί η κατάλληλη χρονική περίοδος  για την παραλαβή.


Πόσα ιδρύματα υποστηρίζει το Δίκτυο;

Το Δίκτυο, σήμερα, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, όπου το έργο του αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστό, για την επιτυχή προσπάθειά του να ανακουφίσει πολλούς από τους συνανθρώπους μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ήδη,  το 2012 στήριζε 15-20 ιδρύματα και σήμερα εν έτη 2018 κατάφερε να υποστηρίξει πάνω από 75 ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς και σύντομα θα φτάσουν τα 100.

Ποιες κατηγορίες αναγκών καλύπτει;

• Λευκά Είδη
• Είδη Προσωπικής Υγιεινής
• Είδη Καθαριότητας
• Τρόφιμα – Ποτά
• Βρεφικά είδη
• Χαρτικά – Είδη Γραφείου
Το Δίκτυο καταφέρνει να καλύψει πληθώρα αναγκών των ιδρυμάτων και είναι οι εξής :
• Θέρμανση / κίνηση οχημάτων
• Έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
• Ηλεκτρονικά είδη
• Ηλεκτρικές Συσκευές
• Ανακαινίσεις – Επισκευές
• Ένδυση – Υπόδηση

 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του Δικτύου;

Το Δίκτυο θα προσπαθήσει να μεγαλώσει τον αριθμό των ιδρυμάτων, συσσιτίων και ενδιάμεσων φορέων που υποστηρίζει. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των συσσιτίων σε όλο το Βορειοελλαδικό τόξο. Στόχος είναι  το Δίκτυο να αποτελέσει βασικό βραχίονα υποστήριξης πολλών συσσιτίων σε καθημερινή βάση σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο. Σήμερα υποστηρίζει αρκετά συσσίτια και οικογένειες στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στα γύρω προάστια της. Επίσης θα προσπαθήσει να προσελκύσει μεγάλους αξιόπιστους οργανισμούς  και εταιρίες που συνεισφέρουν σε προγράμματα ΕΚΕ ώστε  να αποτελέσει για αυτούς στρατηγικό εταίρο για τη  Βόρεια Ελλάδα


Ιδιαίτερη συνεργασία που αξίζει να σημειωθεί;

Μια σημαντική συνεργασία για το Δίκτυο, που αξίζει να σημειωθεί, είναι η συνεργασία με τον  Διαδριατικό Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό οργανισμό για την πατρίδα μας ,καθώς είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας ο οποίος αποφάσισε να εμπιστευτεί το Δίκτυο μας για την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και  υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους και αποδεικνύει  για ακόμη μία φορά την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα του Δικτύου στη Χώρα μας.
 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω