Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή!

ΥΓΕΙΑ 4.3.2018 | 23:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή!

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη και άλλα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) λαμβάνουν υπερβολική δόση, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η εσωτερική αιμορραγία και η καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μια μελέτη των Η.Π.Α.


Για τη μελέτη ερωτήθηκαν 1.326 άτομα που ανέφεραν ότι έλαβαν παυσίπονα. Συνολικά, το 55% των συμμετεχόντων έλαβε ιβουπροφαίνη τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και το 16% το πήρε κάθε μέρα. Περίπου το 15% των ενηλίκων που έλαβαν ιβουπροφαίνη (Motrin, Advil) ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη (Aleve), η celecoxib (Celebrex), η μελοξικάμη (Mobic) και η δικλοφαινάκη (Voltaren) έλαβαν, λανθασμένα και με τη δική τους κρίση, υπερβολική δόση.

"Τα ΜΣΑΦ είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα στις Η.Π.Α. και παγκοσμίως", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ. David Kaufman του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

"Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής αιμορραγίας και των καρδιακών προσβολών, και συχνά λαμβάνονται χωρίς ιατρική επίβλεψη, επειδή πολλά προϊόντα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή", δήλωσε ο Kaufman. "Η στάση ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη δική τους δόση ανεξάρτητα από τις οδηγίες της ετικέτας, μαζί με την ανεπαρκή γνώση των ορίων δοσολογίας, και των επιπλοκών, συνδέεται με την υπέρβαση του ημερήσιου ορίου."

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν ένα πιθανό μειονέκτημα στο ότι τα ΜΣΑΦ διατίθενται ευρέως χωρίς συνταγή. Το μήνυμα που στέλνεται στον καταναλωτή, όταν αυτά τα φάρμακα είναι ευρέως διαθέσιμα, είναι ότι αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με ασφάλεια για ανακούφιση από τον πόνο - επομένως δεν χρειάζεται να διαβάσει την ετικέτα. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ετικέτα, μπορεί να αγνοούν τις συνέπειες, με αποτέλεσμα, αν η συνιστώμενη δοσολογία δεν παρέχει επαρκή ανακούφιση από τον πόνο, να είναι ευκολότερο να παίρνουν περισσότερα χάπια από το να ζητάνε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον γιατρό.

Ενώ οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ΜΣΑΦ για ορισμένες παθήσεις μυών και αρθρώσεων και ορισμένων άλλων προβλημάτων υγείας, αυτά τα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για πολλές παθήσεις για τις οποίες οι ασθενείς τα αγοράζουν από το φαρμακείο, δήλωσε ο Δρ Liffert Vogt του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. "Κατά τη γνώμη μου, τα ΜΣΑΦ δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ως φάρμακο χωρίς συνταγή, λόγω όλων των επιβλαβών επιπτώσεών τους", δήλωσε ο Vogt, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

"Για περιστασιακή χρήση, η ακεταμινοφαίνη (και πάλι στη σωστή δόση) είναι μια πολύ ασφαλέστερη επιλογή και είναι πολύ αποτελεσματική", πρόσθεσε ο Vogt. "Αλλά γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν NSAIDs για άλλες ενδείξεις όπως π.χ. η γρίπη, οι αλλεργίες κ.ά., για τα οποία τα φάρμακα αυτά δεν έχουν οποιαδήποτε ένδειξη". Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόση που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη από ακεταμινοφαίνη για παράδειγμα είναι μικρότερη από 6 γραμμάρια (12 δισκία των 500mg).

Όπως σε όλα τα φάρμακα, υπάρχουν ενδείξεις και επιτρεπόμενες δόσεις που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, διαβάστε το συνοδευτικό βιβλίο οδηγιών ή ακόμα καλύτερα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #94 (24/02/2018-25/02/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω