Στουρνάρας: Τα προαπαιτούμενα για τη διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12.2.2018 | 20:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στουρνάρας: Τα προαπαιτούμενα για τη διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

THESSNEWS-DESK

Προαπαιτούμενα για τη διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα το βράδυ στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας.


Τόνισε επίσης ότι θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Επιπροσθέτως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ προέταξε την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε η παραμονή σε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (waiver).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η εξασφάλιση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος είναι σημαντική τόσο για το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ακόμα και οι πράξεις repos επηρεάζονται θετικά από την ύπαρξη του waiver, όσο και για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην κανονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης.

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι διαχρονικά υπολείπονται των πραγματικών δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών. Η πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων με προορισμό το Ισραήλ παρουσίασε υποχώρηση την περίοδο 2012 - 2014, και με αύξηση το 2015.Οι ξένες άμεσες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος όπως υποστήριξε οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ κατάφερε να εξελιχθεί σε οικονομικό θαύμα, αποτελώντας πλέον ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων, σχετίζονται τόσο με γεωπολιτικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση της χώρας όσο με την κουλτούρα σε θέματα επιχειρηματικότητας.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω