Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στην ThessNews: Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 27.1.2018 | 20:05 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στην ThessNews: Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική

συνέντευξη στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΩΤΙΑΔΗ || [email protected]

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μανδρίνος, μιλάει στην ThessNews για τις αλλαγές στη γαλάζια νεολαία μετά το συνέδριο επανίδρυσης και τις αφίσες των παρατάξεων στα Πανεπιστήμια ενώ παράλληλα απαντάει για την άποψη της νεολαίας της Ν.Δ αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ.Τι αλλαγές έχουν γίνει, μετά την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, στη γαλάζια Νεολαία της Θεσσαλονίκης;

Σκοπός της επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ ήταν να αφήσουμε πίσω όλες τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, κάνοντας παράλληλα πράξη το ουσιαστικό άνοιγμα της οργάνωσης στην κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή μαγιά ανθρώπων. Ενσωματώνουμε νέους ανθρώπους στο στελεχιακό δυναμικό μας, κρατώντας πάντα στους κύκλους μας αυτούς που έχουν όρεξη και διάθεση προσφοράς.

Υπήρχαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαμάχες στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυση. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Αν και γενικά διαφωνώ με την εξωτερίκευση των διαφόρων αντιπαραθέσεων που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν, και μέσω διαρροών στον τύπο, όλα αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα μας είναι να δουλέψουμε για να παράγουμε ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, προσθέτοντας έτσι το δικό μας λιθαράκι στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.  Μάλιστα, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μας, το τελευταίο που χρειάζεται από μας είναι εσωστρέφεια και εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Σκοπός μας είναι η διάδοση των ιδεών μας, και όλα τα άλλα μάλλον περιττεύουν.

Στο «Βελλίδειο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δεν θα κολλήσει ξανά αφίσα στο Πανεπιστήμιο. Γιατί αυτή του η απόφαση δεν έγινε πράξη μέχρι σήμερα;

Δυστυχώς όπως είναι γνωστό, η κατάσταση μέσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι άσχημη και για να αλλάξει δεν φτάνει μόνο να απαγορευθεί η αφισοκόλληση, χρειάζονται ριζικές αλλαγές.
Η ΔΑΠ έχει μπει σε έναν κύκλο ανανέωσης, και ετοιμάζει μετά από 20 χρόνια πανελλήνια συνδιάσκεψη για την επικαιροποίηση των θέσεων και του καταστατικού της, έτοιμη πια να μιλήσει πολιτικά με τεκμηριωμένες προτάσεις που αντανακλούν το σήμερα. 


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι μόνιμα πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια αλλά τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις ηλικίες 18-24 είναι χαμηλά. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά και πώς σκοπεύετε να την αλλάξετε;

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι πρώτη στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί προσφέρει λύσεις και προτάσεις σε καθημερινά προβλήματα σε ένα περιβάλλον όπου αυτό είναι εύκολα ορατό. Στην ευρύτερη κοινωνία οι σχέσεις με την πολιτική είναι πιο πολύπλοκες, αλλά η ΟΝΝΕΔ, αριθμώντας πάνω από 30,000 μέλη είναι και η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία αυτή τη στιγμή. Οι ηλικίες 18-24 όντως δεν ήταν στο παρελθόν προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ, αλλά η ΝΔ έχει πλέον αναμορφωθεί, εκφράζοντας  σύγχρονο πολιτικό λόγο με έμφαση στη νέα γενιά. Αυτό σε συνδυασμό με τον εμπαιγμό και τις ψεύτικες, όπως αποδεικνύονται, υποσχέσεις της κυβέρνησης έχει ήδη αλλάξει τη δυναμική του κόμματος στη νεολαία, πράγμα που θα αποτυπωθεί και στις επόμενες εκλογές.


Ποια είναι η άποψη των γαλάζιων νεολαίων της Θεσσαλονίκης για το «Σκοπιανό»;

Πάγια θέση της οργάνωσης είναι ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική. Η θέση της ΝΔ είναι διατυπωμένη εδώ και μια δεκαετία και η στάση της αποτελεί υπόδειγμα υπευθυνότητας για τη χώρα.  Δεν νομίζω να χρειάζεται όμως περαιτέρω ανάλυση, όταν ο διάλογος σε κυβερνητικό επίπεδο δε γίνεται καλόπιστα και σοβαρά, αλλά αποπροσανατολιστικά. Πως όμως να σε πάρουν στα σοβαρά ως χώρα όταν η Κυβέρνηση η οποία καλείται να διαπραγματευτεί δεν έχει ξεκάθαρη θέση;


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη σε οίκο ανοχής. Πώς βλέπετε αυτή την πρωτοβουλία και σε τι βαθμό ανταποκρίνεται στα στοιχεία που θέλετε εσείς να έχει ο δήμαρχος της πόλης.

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και λαϊκίστικες συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνεις είναι να αποπροσανατολίσεις τον κόσμο, όπως κάνουν εδώ και τρία χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Η διοίκηση χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτά, κατά την άποψη μου, είναι τα δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος όπως και κάθε πολιτικός. Ο κύριος Μπουτάρης θα κριθεί, όταν έρθει η ώρα, με βάση το τι έκανε και όχι πως το «επικοινώνησε».


Τι νέο περιμένουμε να δούμε από την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στο προσεχές διάστημα;

Φέτος, όπως και πέρυσι, θα δώσουμε βαρύτητα στην επιμόρφωση των στελεχών μας μέσα από διάφορες δράσεις που προγραμματίζουμε, όπως επίσης και στην διαμόρφωση τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου. Παράλληλα, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε δράσεις πανελλαδικά αλλά και τοπικά, με καίριες παρεμβάσεις για τα προβλήματα και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω