Μείωση της πλαστικής σακούλας σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον

ΑΠΟΨΕΙΣ 9.1.2018 | 16:48 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μείωση της πλαστικής σακούλας σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον

Του Σωκράτη Φάμελλου, Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο περιορισμός της χρήσης της πλαστικής σακούλας είναι αναγκαίος. Οι λόγοι προφανείς: Κάθε ακτή της χώρας μας, κάθε αγροτικός δρόμος, κάθε ρέμα και κάθε αλσύλλιο ή δάσος γεμίζουν από αυτή τη λανθασμένη ένδειξη της προόδου και της βιομηχανικής επανάστασης.


Οι επιπτώσεις πολλαπλές και αρνητικές: Στο φυσικό περιβάλλον, στο τουριστικό προϊόν, στην ποιότητα ζωής, στη βιοποικιλότητα. Πολλοί θάνατοι προστατευόμενων ειδών οφείλονται, και στη χώρα μας, στην πλαστική σακούλα. Σε πολλά στομάχια δελφινιών, χελωνών κλπ έχουν βρεθεί πλαστικές σακούλες. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη τα πλαστικά στη θάλασσα ανταγωνίζονται τα ψάρια και τα θαλάσσια είδη.

Παράλληλα, οφείλαμε να πάρουμε μέτρα για τον περιορισμό της λεπτής πλαστικής σακούλας, διότι ήταν και ευρωπαϊκή υποχρέωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώναμε ακόμα ένα πρόστιμο.

Στην Ελλάδα έχουμε από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συντελεστές κατανάλωσης πλαστικής σακούλας. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπου έχει απαγορευτεί πλήρως η χρήση πλαστικής σακούλας (πχ. Ιταλία, Γαλλία αλλά και Κένυα), καθώς και χώρες όπου με την εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους πέτυχαν μείωση έως και 90% (πχ. Ιρλανδία).

Εδώ και 1,5 χρόνο συνεργαστήκαμε στενά με τους κλάδους της παραγωγής και του εμπορίου, την αυτοδιοίκηση και τις οικολογικές οργανώσεις. Επιλέχθηκαν ρυθμίσεις που αποθαρρύνουν την κατανάλωση και ευνοούν την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Από 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Όσοι όμως χρησιμοποιούν σακούλες πολλαπλών χρήσεων, που διατίθενται υποχρεωτικά σε όλα τα καταστήματα, δεν υπόκεινται στην πληρωμή του τέλους και βεβαίως όσοι χρησιμοποιούν άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (καροτσάκι, διχτάκι, πάνινη σακούλα, βιοδιασπώμενη, μεγάλου πάχους κλπ).

Το τέλος θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα αξιοποιείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες τσαντών πολλαπλής χρήσης. Με την εισαγωγή ενός αντικινήτρου θα χρηματοδοτείται μια καλή περιβαλλοντική πρακτική, χωρίς να μένει ούτε ένα ευρώ στο κράτος ή στους Δήμους.

Επιδιώξαμε μια λύση που δίνει τη δυνατότητα και στον καταναλωτή να ενημερωθεί και στις επιχειρήσεις πλαστικού να προσαρμοστούν σε νέα πρότυπα, σε σακούλες πολλών χρήσεων ή κομποστοποιήσιμες, που μπορούν να γίνουν λίπασμα. Αυτές δεν θα βαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος και είναι πιο ανταγωνιστικά και καινοτόμα προϊόντα.

Στόχος μας είναι να μην εισπράττουμε ούτε ένα ευρώ από το τέλος της πλαστικής σακούλας, εφόσον κανείς πολίτης δεν θα την επιλέγει και θα επιλέγει την οικολογική συμπεριφορά.

Σε αυτές τις αλλαγές η κοινωνία μας πρέπει να είναι πιο τολμηρή, γιατί αντιστοιχούν σε μια νέα Ελλάδα που διαφέρει ριζικά από την Ελλάδα της χωματερής, αλλά και της χρεωκοπίας.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #87 (06/01/2018-07/01/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω