Γρίπη γένους... αρσενικού

ΥΓΕΙΑ 29.12.2017 | 22:24 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γρίπη γένους... αρσενικού

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Παραπονιούνται οι άνδρες αδικαιολόγητα πιο πολύ όταν είναι κρυωμένοι; Μάλλον όχι


Τόσο οι γιατροί όσο και οι γυναίκες έχουν παρατηρήσει από καιρό ότι οι άνδρες τείνουν να δείχνουν ότι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα συμπτώματα των ιώσεων από ό,τι οι γυναίκες. Το ερώτημα είναι αν απλά παραπονιούνται περισσότερο ή όχι.

Μια νέα ανάλυση από τον Καναδά δείχνει ότι οι αναπνευστικές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν στους άνδρες σε σοβαρότερη μορφή απ’ ό,τι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, κ. Kyle Sue στο Memorial University of Newfoundland, "υπάρχουν ήδη πολλές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οπότε είναι λογικό να διαφέρουμε και στις αντιδράσεις μας στους ιούς της γρίπης. Τα στοιχεία στις τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες, ειδικά όταν πρόκειται για κοινές ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις", εξηγεί ο Sue. "Τα συμπτώματα είναι χειρότερα, διαρκούν περισσότερο και οι άνδρες είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν και να πεθάνουν από τη γρίπη".

Για να συγκρίνουμε πώς τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται στις γυναίκες και στους άνδρες, ο Sue επανεξέτασε ορισμένες μελέτες που αφορούσαν τόσο ζώα όσο και ανθρώπους. Μια έρευνα από το Χονγκ Κονγκ κατέληξε ότι, όταν υπάρχει επιδημία γρίπης, οι ενήλικες άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο από ό,τι οι γυναίκες τους. Μια  σειρά μελετών κατέδειξε ότι

α) οι άνδρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη γρίπη από ό, τι οι γυναίκες

β) αν ασθενήσουν από γρίπη και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, οι άντρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από ό, τι οι γυναίκες

γ) ότι η εμφάνιση μιας γρίπης μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αμβλύνοντας τον πλήρη αντίκτυπο των συμπτωμάτων

δ) ότι οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερη αντίδραση ακόμα και στο εμβόλιο της γρίπης από τους άνδρες, ίσως επειδή τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες τείνουν να καταστέλλουν τη συνολική ανοσολογική αντίδραση, σύμφωνα με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες με ποντίκια υποδεικνύουν ότι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορούν στην πραγματικότητα να προσφέρουν στις γυναίκες μεγαλύτερη προστασία από το πλήρες βάρος των συμπτωμάτων της γρίπης.

Ο Sue αναγνώρισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τη σημασία τους.

Η υπερβολή για το παράπονο των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης από τους άνδρες αποτελεί ένα στερεότυπο ανά τον κόσμο, που όμως τελικά φαίνεται να έχει κάποια επιστημονική βάση και δεν πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα. Ίσως τελικά οι άνδρες να πρέπει να φυλάγονται περισσότερο και να λαμβάνουν πιο επιθετική φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή επιπλοκών σε σχέση με τις γυναίκες.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #85 (22/12/2017)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω