Η ομοφυλοφιλία είναι εγγεγραμμένη στο DNA ή μήπως όχι;

ΥΓΕΙΑ 27.12.2017 | 15:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ομοφυλοφιλία είναι εγγεγραμμένη στο DNA ή μήπως όχι;

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Τα γονίδια που συνδέονται με την ομοφυλοφιλία έχουν ανακαλυφθεί από επιστήμονες στη μεγαλύτερη μελέτη για τη γενετική βάση που αφορά σεξουαλικό προσανατολισμό.


Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν το πλήρες γονιδίωμα - ολόκληρο τον κώδικα DNA ενός ατόμου - για περισσότερους από 1.000 ομοφυλόφιλους και το συνέκριναν με γενετικά δεδομένα από έναν παρόμοιο αριθμό ετεροφυλόφιλων αρρένων.

Ανακάλυψαν ότι το DNA ήταν διαφορετικό για τους ομοφυλόφιλους γύρω από τα γονίδια SLITRK5 και SLITRK6. Το SLITRK6 είναι ένα σημαντικό γονίδιο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα δραστικό σε μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος είναι κρίσιμος παράγοντας για την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τη σεξουαλική κίνηση και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τμήματά του είναι έως και 34% μεγαλύτερα στους ομοφυλόφιλους.

Οι ερευνητές, από το ερευνητικό ίδρυμα του Πανεπιστημιακού Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου North Shore στο Illinois των Η.Π.Α., ανακάλυψαν επίσης διαφορές στο γονίδιο TSHR, το οποίο συνδέεται με τον θυρεοειδή, μια άλλη περιοχή που έχει συνδεθεί προηγουμένως με σεξουαλικό προσανατολισμό.

"Επειδή η σεξουαλικότητα είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής - για τα άτομα και την κοινωνία - είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανάπτυξη και την έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού του ανθρώπου", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Alan Sanders. «Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αναζήτηση γενετικών βάσεων του σεξουαλικού προσανατολισμού των ανδρών και, ως εκ τούτου, η αύξηση των γνώσεών μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό που επιτύχαμε είναι ένα πρώτο βήμα για τη μελέτη του γονιδιώματος σε όλο το εύρος και ελπίζουμε ότι οι μετέπειτα μεγαλύτερες μελέτες θα φωτίσουν περαιτέρω τις γενετικές του συνεισφορές».

Τα γονίδια συνδέονταν με περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν προηγουμένως με τη σεξουαλικότητα και με τον θυρεοειδή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό με βάση την αυτοαναφερόμενη σεξουαλική τους ταυτότητα και τα σεξουαλικά τους συναισθήματα.

Οι άνδρες κλήθηκαν να παράσχουν DNA με δείγματα αίματος ή σάλιου που στη συνέχεια γονοτυπώθηκαν και αναλύθηκαν. Παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια γενετική προδιάθεση για ομοφυλοφιλία, είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν μελετήσει όλο το γονιδίωμα των ατόμων και έτσι είναι η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της γενετικής βάσης της σεξουαλικότητας που έγινε ποτέ.
Ωστόσο, Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των «ομοφυλοφιλικών γονιδίων», διότι οι γενετικές διαφορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλα γνωρίσματα που μοιράζονται οι ομοφυλόφιλοι.

Για παράδειγμα, οι παραλλαγές μπορεί απλώς να προδιαθέτουν τους ανθρώπους να είναι πιο ανοιχτοί ή ειλικρινείς για τη ζωή τους.

Βρετανοί ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι διαφορές γονιδίων μπορεί απλά να συνδέονται με κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως το να είναι πιο ανοικτά και πιο πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μια έρευνα σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Ο Καθηγητής Robin Lovell-Badge, επικεφαλής ομάδας στο Francis Crick Institute, δήλωσε: "Το θέμα αυτής της μελέτης είναι σημαντικό αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση των γονιδίων σε πτυχές της συμπεριφοράς μας, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί. Ακόμη και αν μια παραλλαγή γονιδίου παρουσιάζει κάποια συσχέτιση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι το γονίδιο είναι με οποιονδήποτε τρόπο υπεύθυνο για το να είσαι ομοφυλόφιλος - σημαίνει απλά ότι έχει κάποια σχέση με ένα χαρακτηριστικό που είναι πιο πιθανό να βρεθεί στα σχετικά λίγα άτομα που συμμετείχαν ως άτομα στη μελέτη. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση ή να είναι αρκετά γενναίος για να δηλώσει ότι ανήκει σε μειονότητα".

Ο Gil McVean, Καθηγητής Στατιστικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Η σεξουαλικότητα επηρεάζεται πιθανότατα από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον, την εμπειρία και, πιθανώς, κάποιες πτυχές της έμφυτης βιολογικής διακύμανσης. Δεν βλέπω σημαντικές συνέπειες αυτού του έργου ή πώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στο μέλλον. Τα γενετικά αποτελέσματα είναι πάρα πολύ αδύναμα για να έχουν οποιαδήποτε προγνωστική ή διαγνωστική αξία. Όλη η βιολογία - συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης της σεξουαλικότητας - είναι ενδιαφέρουσα σε κάποιο επίπεδο, αλλά δεν βλέπω άμεσες εφαρμογές τέτοιας έρευνας. "

Το μέλλον θα δείξει αν τελικά η ομοφυλοφιλία είναι γενετικά εγγεγραμμένη ή αποτέλεσμα πολλών άλλων παραγόντων και επιρροών.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #84 (16/12/2017-17/12/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω