Θετικές οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές στην Κεντρική Μακεδονία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 7.12.2017 | 13:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θετικές οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές στην Κεντρική Μακεδονία

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών περιφερειών για το διάστημα 2012 - 2016 προκύπτουν από τη μελέτη που πραγματοποίησε το ινστιτούτο εξαγωγέων και σπουδών του συνδέσμου εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.


Σύμφωνα με την μελέτη αύξηση των εξαγωγών σημείωσαν οι περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου ενώ αντίθετα μείωση παρουσίασαν η περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημάδια ανάκαμψης

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μείωση στην τετραετία φτάνει το 9% όμως όπως τονίστηκε το 2016 η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται και παρουσιάζει μια μικρή αύξηση το 2016 σε σχέση με το 2016 και όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ φαίνεται ότι συνεχίζεται και το 2017.

Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας το 2016 σημείωσε μείωση καθώς οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στο ποσό των 25,1 δις ευρώ έναντι 25,4 δις το 2015 υπήρξε δηλαδή μείωση 1,1%.

Αντίθετα οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2015 κατά 487,1  εκ ευρώ δηλαδή 1,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2016 το 66% των εξαγωγών προήλθε από τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφορικά με τις εισαγωγές το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η Αττική ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος.

Αύξηση του δείκτη αισιοδοξίας

Σύμφωνα με μια 2η μελέτη που μέτρα τις τάσεις αισιοδοξίας η απαισιοδοξίας των εξαγωγέων για το 2ο εξάμηνο του 2017 οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων έχουν βελτιωθεί αισθητά και χαρακτηρίζεται από συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Τέλος όπως αναφέρθηκε απο τον πρόεδρο των συνδέσμου Κυριάκο Λουφάκη οι εξαγωγείς έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτεία. Οι εξαγωγείς ζητούν μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω