«Ορμητήριο» μολότοφ η ταράτσα της ΣΘΕ του ΑΠΘ-«Έσπασαν τριπλές κλειδαριές και σιδερένιες πόρτες»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.12.2017 | 11:05 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Ορμητήριο» μολότοφ η ταράτσα της ΣΘΕ του ΑΠΘ-«Έσπασαν τριπλές κλειδαριές και σιδερένιες πόρτες»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ || [email protected]

Είκοσι και πλέον σπασμένοι κρυστάλλινοι υαλοπίνακες διπλής όψης, κατεστραμμένα τζάμια και μάρμαρα, σπασμένες κλειδαριές αλλά και πολλά ερωτηματικά για κλοπές στα εργαστήρια και τα γραφεία του ακαδημαϊκού προσωπικού είναι ο απολογισμός των χθεσινοβραδινών καταστροφών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.


«Πεδίο μάχης» το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Το ιστορικό της σύγκρουσης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Οι καταγραφές ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από την Κοσμητεία της Σχολής ενώ, όπως σχολιάζουν οι ιθύνοντες, μετά και τη χθεσινή «επιδρομή» των κουκουλοφόρων στην Πανεπιστημιούπολη και τις Σχολές του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο θα κληθεί να πληρώσει ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ για επισκευές.

Ειδικότερα, οι αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να μπούνε, χθες το βράδυ, από την κεντρική πύλη της Σχολής που είχε τοποθετηθεί εξωτερικό διαχωριστικό έξω από την είσοδο προκειμένου να προστατευτούν οι υαλοπίνακες. Μετά και την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια τους να εισέλθουν από την πύλη, έσπασαν τα πλαϊνά τζάμια και κατάφεραν να μπούνε στον χώρο της σχολής.

Στη συνέχεια, αφού πρώτα ρήμαξαν 20 – 25 υαλοπίνακες αξίας 150 – 400 ευρώ έκαστος, ανέβηκαν στην ταράτσα σπάζοντας τα λουκέτα στις πόρτες προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς που βρίσκονταν επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα, εναντίον των αστυνομικών πέταξαν πέτρες, μολότοφ αλλά και μάρμαρα που νωρίτερα είχαν σπάσει στην κεντρική είσοδο της σχολής.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες φθορές είχαν πραγματοποιηθεί και πέρυσι καθώς οι αντιεξουσιαστές αξιοποιούν την ταράτσα του τμήματος για ρίψη αντικειμένων εναντίον των δυνάμεων ΜΑΤ.

Χιντήρογλου: «Δεν αντέχω άλλο»

«Δεν αντέχω άλλο», σημειώνει ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, στη ThessNews και συνεχίζει: «Εκτός από τις καταστροφές για να εισέλθουν στον χώρο του κτιρίου, σπάσανε επίτηδες τζαμαρίες για να προκαλέσουν επιπλέον ζημιές».

«Αυτό δε λέγεται ηρωισμός, αυτοί δεν είναι ήρωες της Δημοκρατίας» σχολιάζει ο κ. Χιντήρογλου και συνεχίζει: «Μιλάμε για δειλούς και ξεδιάντροπους ανθρώπους που βρίσκουν απλά ευκαιρία να τα σπάσουν».

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο κ. Χιντήρογλου, οι κλειδαριές που έσπασαν οι αντιεξουσιαστές ήταν διπλές ή ακόμη και τριπλές ενώ η Κοσμητεία είχε πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψει τις καταστροφές: «Κατεβάσαμε τα στόρια, ασφαλίσαμε το κτίριο και βάλαμε παντού καινούργιες κλειδαριές» σημειώνει ο Κοσμήτορας και συνεχίζει: «Παρόλα αυτά, έκοψαν τις κλειδαριές, έσπασαν ό,τι βρήκανε στο Πανεπιστήμιο και μετά φύγανε!». «Στην ταράτσα έχουμε βάλει σιδερένιες πόρτες. Αν τις οξυγονοκολλήσουμε, φοβόμαστε μην τυχόν και… σπάσουν τον τοίχο!».

Σημειώνεται ότι, αυτή την ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των υλικών ζημιών στη Σχολή Θετικών Επιστημών ενώ γίνεται έλεγχος για τυχόν «πλιάτσικο» από επιτήδειους στα όργανα των γραφείων και των εργαστηρίων των τμημάτων.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω