Αιχμές Τάσιου για περί ρύθμισης για Airbnb: Αδύνατοι οι έλεγχοι, κενό γράμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6.12.2017 | 18:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αιχμές Τάσιου για περί ρύθμισης για Airbnb: Αδύνατοι οι έλεγχοι, κενό γράμμα

Το γεγονός ότι η ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην πλατφόρμα Airbnb είναι κενή και δεν θα περιορίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί επισημαίνει σε επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή, την οποία κοινοποιεί και στην υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά.


«Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα των έκνομων δράσεων που λάμβαναν χώρα σε διαμερίσματα που μισθώνονταν με το συγκεκριμένο τρόπο, τα οποία, αν και μεμονωμένα περιστατικά, δεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμείνει χωρίς έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, στις 4 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1187 με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, μιας και η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και η διάταξη βάσει της οποίας εκδόθηκε, αντιμετωπίζει μόνο φορολογικά το συγκεκριμένο πολυδιάστατο πρόβλημα.

«Οποιοσδήποτε διαβάσει την ανωτέρω απόφαση, ακόμα και αν δεν είναι ειδικός, μπορεί να αντιληφθεί το εξής: Αυτή στηρίζεται στην παραδοχή πως έχει ήδη καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου τις απαραίτητες πληροφορίες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να κάνουν τις σχετικές διασταυρώσεις.

Αν αυτό δεν ισχύει, ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προβλέπεται πως «Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» (αρχικές, τροποποιητικές) υποβάλλονται μέχρι την 12η ώρα βραδινή της επομένης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο» (άρθρο 5), πρόβλεψη η οποία καθιστά τον οποιονδήποτε έλεγχο αδύνατο, καθιστά την όλη ρύθμιση κενό γράμμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω