Στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το βραβείο «Μητέρα Τερέζα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.12.2017 | 14:38 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το βραβείο «Μητέρα Τερέζα»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || [email protected]

Όλοι κάπου έχετε δει τους ανθρώπους με τις κόκκινες φόρμες και τα διακριτικά. Συνήθως τους συναντάς εκεί που δεν θα ήθελες να είσαι… Ανάμεσα σε συντρίμμια, σε χαράδρες, σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, γενικώς όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο.


Αυτοί είναι οι εθελοντές - μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί να παρέχουν βοήθεια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε όλα τα φυσικά ή μη πεδία, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) είναι μία εθελοντική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το 1994, ωστόσο τα μέλη της συμμετείχαν εθελοντικά σε επιχειρήσεις από το 1978.

Η έδρα της είναι στη Θεσσαλονίκη, έχει 31 παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια, σήμερα αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος σε πάνω από 2.000 επιχειρήσεις στα 23 χρόνια λειτουργίας της.

«Στόχος μας είναι να είμαστε παντού και πάντοτε. Είμαστε πάντα παρόντες στον τόπο του συμβάντος. Είμαστε οι πρώτοι που θα φτάσουμε στο πεδίο και οι τελευταίοι που θα το εγκαταλείψουμε», τονίζει η Πρόεδρος της ΕΟΔ, Δανάη– Φωτεινή Μαυρουδή, μιλώντας στην ThessNews.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στις 10 Δεκεμβρίου μια ελληνική οργάνωση, η ΕΟΔ, θα λάβει το φετινό βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Μητέρα Τερέζα» από το Ίδρυμα Harmony.

H πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Δανάη– Φωτεινή Μαυρουδή 

 

Πότε και σε τι παρεμβαίνει η ΕΟΔ; Πρέπει να σας καλέσουν;

Η ΕΟΔ συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, όπως μεγάλοι σεισμοί, πλημμύρες ή ακόμα και ατυχήματα μεγάλης κλίμακας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούμε αυτόνομα. Πάντα κινητοποιούμαστε από τις αρμόδιες αρχές και πάντα επιχειρούμε κάτω από την ομπρέλα τους, προσφέροντας υποστηρικτικό έργο. Συνήθως ενημερωνόμαστε από τα κατά τόπους γραφεία της Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα και άλλες φορές από την Αστυνομία ή τους ίδιους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς πολλοί ορειβάτες, για παράδειγμα, που διαθέτουν ασύρματο, χρησιμοποιούν τη συχνότητα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (146,500 MHz) για έκτακτες περιπτώσεις. Εκτός από τις παραπάνω αρχές, η ΕΟΔ συνεργάζεται στενά και με την Πολεμική Αεροπορία, ειδικά στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η διακομιδή με ελικόπτερο.

Ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζετε;

Ως ομάδα συνδράμαμε στον μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1995, όπου οι διασώστες μας κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του μικρού Ανδρέα μετά από τρεις μέρες δουλειάς μέσα στα χαλάσματα, στον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999, όπως επίσης και στον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη την ίδια χρονιά. Επιστέγασμα, ωστόσο, των προσπαθειών μας ήταν η συμμετοχή μας στον μεγάλο σεισμό της Αϊτής το 2010, όπου οι εθελοντές μας κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον τελευταίο επιζώντα, τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή που όλα τα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει τις έρευνες. Ως οργάνωση που «γεννήθηκε» στο βουνό, πραγματοποιούμε, επίσης, επιχειρήσεις σε περιπτώσεις ατυχημάτων που μπορεί να συμβούν σε ορεινούς όγκους και μπορεί να περιλαμβάνουν μια μεταφορά με φορείο κάποιου ορειβάτη που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας μέχρι και επιχειρήσεις έρευνας σε αεροπορικά ατυχήματα, όπως, για παράδειγμα, στην πτώση του αεροσκάφους Yakovlev το 1997. Έχουμε, όμως, παρουσία και στη θάλασσα. Με έναν στόλο 18 διασωστικών σκαφών σε όλη την Ελλάδα, είμαστε σε θέση να συνδράμουμε σε περιστατικά που συμβαίνουν στη θάλασσα και μπορεί να αφορούν έρευνα αγνοουμένων, διάσωση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο, ακόμα και ανάσυρση σορών σε περιπτώσεις ναυαγίων.  Το τμήμα Υγρού Στοιχείου της ΕΟΔ ανέπτυξε έντονη δράση στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου η ΕΟΔ έχει παραρτήματα, δηλαδή στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Κω, συνδράμοντας σε επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος και βοηθώντας χιλιάδες πρόσφυγες να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή. Με οκτώ διασωστικά σκάφη (δύο σε κάθε νησί) οι εθελοντές μας πραγματοποίησαν πάνω από 1.100 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συνδυάζοντας πολλές φορές τη διάσωση στο βουνό και τη θάλασσα. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω και τη σπουδαία δουλειά που κάνει το νεοσυσταθέν τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Δράσεων της ομάδας, το οποίο υποστηρίζει με όσα μέσα μπορεί οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αναφερθήκατε στη δράση κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης…

Για την επιχειρησιακή μας δράση στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τιμηθήκαμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με το βραβείο προσφύγων NANSEN 2016, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Ύπατης Αρμοστείας. Μόνο το 2014 και το 2015 τα μέλη της ΕΟΔ στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Χίο πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις διάσωσης, σώζοντας 2.500 ανθρώπους και βοηθώντας να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή πάνω από 7.000 άτομα.

Τι σας μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη;

Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις τα συναισθήματα μετά από κάθε επιχείρηση. Αυτό που κυριαρχεί όμως, πάντα, νομίζω είναι μία εσωτερική πληρότητα που έχει να κάνει με την ικανοποίηση ότι βοήθησες κάποιον. Το βλέμμα και το χαμόγελο του ανθρώπου που ξέρει πλέον πως είναι ασφαλής είναι κάτι που κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας. Δεν ξεχνάμε, επίσης, ποτέ την αγωνία των μελών της οικογένειας μέχρι να μάθουν νέα και την ευγνωμοσύνη που δείχνουν όταν μαθαίνουν ότι ο δικός τους άνθρωπος σώθηκε. Δεν ξεχνάμε, τέλος, τις ζωές που χάθηκαν στα χέρια μας, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε. Τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων μένουν πάντα χαραγμένα βαθιά στη μνήμη μας.

Γιατί η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη;

Αφορμή για την ίδρυση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στάθηκε ένα μεγάλο ορειβατικό ατύχημα στον Όλυμπο το 1979, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Κάποιοι από τους ορειβάτες που έζησαν αυτή την τραγική εμπειρία αποφάσισαν να δημιουργήσουν άτυπα μια ομάδα εθελοντών που να βοηθάει τους συντρόφους τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με κινδύνους στο βουνό, έστω και με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ΕΟΔ ξεκίνησε σαν μια ομάδα ορεινής διάσωσης, που σκοπός της ήταν να βοηθάει σε περιστατικά που συνέβαιναν κυρίως στον Όλυμπο, η έδρα της δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και παρέμεινε έκτοτε εδώ.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στην ΕΟΔ, είναι η εκπαίδευση. Τα υποψήφια μέλη πρέπει να παρακολουθήσουν έναν κύκλο μαθημάτων. Στη Θεσσαλονίκη η εκπαίδευση γίνεται κάθε Οκτώβριο και διαρκεί δυόμισι μήνες. Ο πρώτος μήνας – η σχολή αυτοπροστασίας και εκτάκτων αναγκών – είναι δωρεάν για όλους, ενώ όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν, ώστε να ενταχθούν στην ομάδα, εκπαιδεύονται μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, με κόστος διδάκτρων 120 ευρώ.

Ποιος είναι ο ρόλος του εθελοντισμού; Πάσχουμε ως Έλληνες;

Η συνεισφορά, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός είναι το βασικό τρίπτυχο του εθελοντισμού, μέσα από το οποίο προκύπτει και το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, «βραβείο»: η ηθική ικανοποίηση. Κι αυτή η ικανοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν ο εθελοντισμός διοχετεύεται σε μία δράση, για την οποία υπάρχει αγάπη και πάθος.  Ως Έλληνες εκτιμώ ότι πάσχουμε, ωστόσο το κλίμα ανατρέπεται μέρα με τη μέρα και σε μεγαλύτερο βαθμό στα χρόνια της κρίσης, σε επίπεδο, όμως, περισσότερο αλληλεγγύης παρά εθελοντισμού. Ως λαός θέλουμε να προσφέρουμε στον διπλανό μας, όταν έχει ανάγκη, ακόμα και από το υστέρημά μας, αλλά το κάνουμε αποσπασματικά. Ο εθελοντισμός έχει ανάγκη από ανθρώπους που συστρατεύονται για έναν κοινό σκοπό και προσπαθούν να τον εκπληρώσουν κάθε μέρα, σε βάθος χρόνου. Η ελληνική κοινωνία πάσχει από οργανωμένο και στοχευμένο εθελοντισμό.

Τι είναι το βραβείο «Μητέρα Τερέζα» του Ιδρύματος Harmony;

Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Harmony με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας σε συλλογικότητες ή προσωπικότητες που προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο και συμβάλλουν στην απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επιλέχθηκε να λάβει το φετινό βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Μητέρα Τερέζα» για την προσφορά των εθελοντών της και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, ρισκάροντας τη ζωή τους, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Είναι, ασφαλώς, μια μεγάλη τιμή για όλους εμάς να αναγνωρίζεται το έργο μας σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα από έναν φορέα που στο παρελθόν έχει τιμήσει σημαντικές προσωπικότητες, όπως τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, τον Πρόεδρο της Γκάνα, NanaAkufo-Addo, τον τέως Πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Dr. Mahathir Mohamad, την οργάνωση «Λευκά Κράνη» και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».  Η τελετή της απονομής θα γίνει στη Βομβάη, στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #82 (02/12/2017-03/12/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω