Άφαντα τα σχολικά γεύματα στη Θεσσαλονίκη – Το μπλόκο των δασκάλων και οι ευθύνες για την καθυστέρηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.12.2017 | 13:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Άφαντα τα σχολικά γεύματα στη Θεσσαλονίκη – Το μπλόκο των δασκάλων και οι ευθύνες για την καθυστέρηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Δεν ξεκίνησαν ακόμα για την φετινή σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη τα σχολικά γεύματα. Τους δασκάλους κατηγορούν στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις. Οι αντιδράσεις της ΔΟΕ και η επιστολή της στον υπουργό.


Σεπτέμβριος 2017. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ: «Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός του ελληνικού σχολείου. Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα, ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλά εισοδήματα. Και το 2019, τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας θα σιτίζονται δωρεάν. Ενώ από τον Οκτώβρη, αφού ξεπεράστηκε σειρά δυσκολιών, θα υλοποιηθούν περίπου στο 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη!».

Τρεις μήνες μετά και ακόμα σχολικά γεύματα δεν έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη. Οι εξαγγελίες μιλούσαν για ζεστά γεύματα (σπιτικό φαγητό), κι όχι για κολατσιό, που θα αφορούν 31.631 μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία. Το υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες του στους δασκάλους κατηγορώντας τους ότι βάζουν εμπόδια στη σίτιση των μαθητών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Από τη μεριά τους οι δάσκαλοι κατηγορούν την κυβέρνηση για ανυπαρξία σοβαρότητας και οργάνωσης.
 

«Καλά Χριστούγεννα»

«Τα σχολικά γεύματα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα να αρχίσουν κοντά στα Χριστούγεννα» αναφέρει κυβερνητική πηγή στην ThessNews. Τα σχολεία είχαν διορία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να στείλουν (μετά από πολλές καθυστερήσεις) τα απαραίτητα στοιχεία αριθμού μαθητών που θα συμμετείχαν, καθώς και τα ονόματα τριμελών επιτροπών δασκάλων που χρειάζονται για τη διαδικασία των σχολικών  γευμάτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η καθυστέρηση δεν οφείλεται στα Υπουργεία Παιδείας ή Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα οποία δηλώνουν ότι ήταν έτοιμα από την αρχή της χρόνιας μετά την πετυχημένη - για τους ίδιους - πιλοτική εμπειρία.

Από την κυβέρνηση τις ευθύνες για το μέχρι τώρα «φιάσκο» τις ρίχνουν στους δασκάλους, καθώς, όπως αναφέρουν, υπήρχαν από την αρχή αντιδράσεις, κυρίως υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι σίτισης και τραπεζοκόμοι. Μάλιστα η ΔΟΕ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων, με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε για τις αντιρρήσεις της.

Επιστολή στον υπουργό

Στην επιστολή που παρουσιάζει η ThessNews, με ημερομηνία 09/10/2017, η ΔΟΕ επισημαίνει στον υπουργό Κων/νο Γαβρόγλου τους λόγους για τους οποίους αντιδρά στη διαδικασία σίτισης των μαθητών εντός του σχολείου.
Ειδικότερα, η ΔΟΕ επισημαίνει αρχικά πως «το ζήτημα της σίτισης των μαθητών σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικής σημασίας», καθώς «τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών[...] παίρνουν δραματική μορφή σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών».

Όμως η ΔΟΕ ξεκαθαρίζει πως «η αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας δεν γίνεται με τη σοβαρότητα και την οργάνωση που απαιτείται». Υπενθυμίζει πως από τις 23 Μαρτίου είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της για την υλοποίηση των σχολικών γευμάτων.

Συγκεκριμένα οι δάσκαλοι επισημαίνουν πως:

- στα σχολεία δεν υπάρχουν ούτε ειδικοί χώροι σίτισης ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός.
- Δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι και την ώρα που προβλέπεται ως ώρα σίτισης, καθαρίστριες
- τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη στοιχειώδη λειτουργία τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών.

Οι δάσκαλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι μπορεί και να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των μαθητών, καθώς, όπως αναφέρουν, «θα πρέπει στις 13:20 οι μαθητές - τριες να σιτίζονται στις αίθουσες, όμως γίνονται μαθήματα μέχρι και τις 13:15. Είναι φανερό ότι ο χρόνος που μεσολαβεί δεν είναι ικανός ώστε οι αίθουσες και τα θρανία να πλυθούν και να απολυμανθούν. Ιδιαίτερα σε μια εποχή έξαρσης των ιώσεων, τίθεται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών».

 

Το φαγητό στο σπίτι

Η ΔΟΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να δώσει στους γονείς την επιλογή τα παιδιά να παίρνουν το φαγητό μαζί τους κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο, ώστε να γευματίζουν στο σπίτι τους.

Τονίζουν δε πως πρέπει να επανεξεταστεί η ανάληψη ευθύνης από πλευράς εκπαιδευτικών για την εξέταση της ποιότητας και της καταλληλότητας των γευμάτων.  Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού, οι δάσκαλοι οφείλουν να τσεκάρουν κατά την παραλαβή τη θερμοκρασία των γευμάτων, τα οποία φτάνουν στο σχολείο σε thermobox, και να ελέγχουν μόνο αν η θερμοκρασία είναι στους 63 βαθμούς κελσίου.

«Η καταστρατήγηση δικαιωμάτων και η διατάραξη της σχολικής ζωής δεν είναι δείκτης άσκησης πολιτικής κοινωνικής ευαισθησίας» καταλήγουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι δάσκαλοι, προσθέτοντας πως «το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών δε λύνεται με αποσπασματικά και κακοσχεδιασμένα μέτρα αλλά με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων».

 

Ντιρεκτίβα ΔΟΕ στους δασκάλους

Σαν να μην έφτανε η επιστολή, η ΔΟΕ προέβη και σε μία ακόμη κίνηση μπλοκαρίσματος του θεσμού των σχολικών γευμάτων εντός των σχολείων, στέλνοντας έτοιμο πρακτικό στους Συλλόγους Διδασκόντων, ώστε να πάρουν τις αποφάσεις που θέλει η ίδια η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Στο πρακτικό, που φέρνει στη δημοσιότητα η ThessNews, η ΔΟΕ ουσιαστικά προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των δασκάλων και στην ουσία τούς βάζει να υπογράψουν ένα πρακτικό που έχει προαποφασιστεί ότι θα εκφράζει την άρνησή τους στην εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων κατά το έτος 2017-18.

Σύμφωνα με το πρότυπο πρακτικό, κάθε σύλλογος διδασκόντων των σχολείων που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα αποφασίσει πως αφού δεν υπάρχουν στο σχολείο οι κατάλληλες υποδομές, δεν προλαβαίνουν να καθαριστούν οι τάξεις και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό τραπεζαρίας και καθαριότητας, τότε στα σχολικά γεύματα θα συμμετέχουν μόνο οι μαθητές του ολοήμερου και οι υπόλοιποι θα παίρνουν το φαγητό τους στο σπίτι.

 

Εκπαιδευτική διαδικασία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δύο υπουργείων, η σίτιση των μαθητών θα γίνεται εντός διδακτικών ωρών, καθώς έχει ενταχθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του διδακτικού προγράμματος του ολοήμερου δημοτικού και κανένας μαθητής- από τα σχολεία που έχουν δηλωθεί- δεν θα μείνει εκτός, με τη συναίνεση φυσικά των γονέων και κηδεμόνων.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας τον Μάρτιο του 2017, για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου των δημοτικών και του ολοήμερου προγράμματος 2017-2018, η ώρα του φαγητού-χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι:

α) ορίζονται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνοι ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα
β) αναλαμβάνουν την εποπτεία – επιτήρηση της σίτισης και ταυτόχρονα διδάσκουν -συμπληρώνουν το διδακτικό ωράριό τους τη 2η διδακτική ώρα (14:15-15:00) του ολοήμερου προγράμματος.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Στο άκουσμα της περσινής εξαγγελίας περί σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά δημοτικού 8 δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η ThessNews είχε εγείρει εύλογα ερωτήματα και επιφυλάξεις, τόσο για τη διαδικασία όσο και για τη μαζικότητα του εγχειρήματος.

«Πού θα τρώνε τα παιδιά, αφού δεν υπάρχουν τραπεζαρίες; Ποιος θα αναλάβει ρόλο τραπεζοκόμου; Οι δάσκαλοι ή οι καθαρίστριες; Και τελικά, πόσα παιδιά χρειάζονται πραγματικά το σχολικό γεύμα; Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος να πεταχτεί στα σκουπίδια η πλειοψηφία των γευμάτων και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να πάνε στράφι;» έγραφε μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ της στις 28/01/2017 η ThessNews.

Μήπως τώρα που -όπως φαίνεται για να ξεμπλοκαριστεί το πρόβλημα και τα εμπόδια που βάζουν οι δάσκαλοι- το φαγητό θα μοιραστεί στα παιδιά για να το πάνε στα σπίτια τους, οι κίνδυνοι να πεταχτεί κατά τη διαδρομή ή να γίνει «παιχνίδι» στα χέρια των αθώων  παιδιών αυξάνονται δραματικά;


ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
Ο περσινός τραγέλαφος

Προβλήματα στην εφαρμογή των σχολικών γευμάτων στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν και πέρσι, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον Δεκέμβριο σχολικά γεύματα για 30.000 μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης με κόστος 11,5 εκ. ευρώ, τα οποία θα ξεκινούσαν στις αρχές του χρόνου.  Αντ’ αυτού, τα σχολικά γεύματα δόθηκαν σε μόλις 10.000 μαθητές για περίπου 35 σχολικές μέρες, με το κόστος τελικά να ανέρχεται στα 875.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου, όταν ο Αλ. Τσίπρας, στη δεύτερή του επίσκεψη στο πρωθυπουργικό  γραφείο στο ΥΜΑΘ, εξήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων για 30.000 μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ποσό που εκτιμήθηκε από στελέχη της κυβέρνησης στα 11,5 εκ ευρώ, που θα προέρχονταν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Τα σχολικά γεύματα θα ξεκινούσαν αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, έχοντας ως οδηγό τις πετυχημένες, σύμφωνα με τους ωφελούμενους του προγράμματος, αντίστοιχες κινήσεις σε Πέραμα και Καβάλα.

Η κακοκαιρία και ο χιονιάς στις αρχές του έτους καθυστέρησαν την οργάνωση των διαδικασιών και ζητήματα γραφειοκρατικά άρχισαν να εμφανίζονται στην εφαρμογή των εξαγγελιών. Για να «απεγκλωβιστεί» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφάσισε να προχωρήσει το έργο με απευθείας ανάθεση. Όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψαλιδιστεί τόσο ο αριθμός των μαθητών, όσο και ο προϋπολογισμός του έργου.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, η  αρμόδια υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία η μεγάλη εξαγγελία μετατράπηκε σε πιλοτικό πρόγραμμα ενόψει του κανονικού, που θα έτρεχε από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς. Τη φετινή δηλαδή, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και πάμε για «καλά Χριστούγεννα». 

Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, ο προϋπολογισμός από τα 11,5 εκ. ευρώ έπεσε στα 875.000 ευρώ μόλις, υπολογίζοντας σχολικά γεύματα για 10.000 μαθητές (από 30.000 που είχε αρχικά εξαγγελθεί) προς 2,5 ευρώ ανά γεύμα για 35 σχολικές ημέρες.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #82 (02/12/2017-03/12/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω