Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση;

ΑΠΟΨΕΙΣ 5.12.2017 | 17:27 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ || [email protected]

Είναι κρίμα η κυβέρνηση να μην ακούει την αυτοδιοίκηση. Η εκάστοτε κυβέρνηση. Σε τίποτε. Ούτε στο προσφυγικό ούτε στην απλή αναλογική. Προφανώς, υπάρχουν δήμαρχοι κατώτεροι των περιστάσεων του έτους 2017, που λειτουργούν με «ταπεινά ελατήρια», ωστόσο μπορεί ένας υπουργός να κρίνει σε πραγματικό επίπεδο τον συνομιλητή του. Όπως κι ένας δήμαρχος τον υπουργό.


Θεσμικά, όμως, είναι αδιανόητο η αυτοδιοίκηση να έχει λόγο μόνο όταν κρίνει η κυβέρνηση. Γιατί απλά η αυτοδιοίκηση είναι η βαθμίδα διοίκησης που βρίσκεται κοντά στον πολίτη καθημερινά. Άρα κοντά στο πρόβλημα και στον προβληματισμό, στον αγώνα και την αγωνία του καθενός. Η πόρτα του δημάρχου είναι η πιο προσιτή πόρτα εξουσίας από οποιαδήποτε άλλη.

Όσα πρότειναν οι δήμαρχοι για το προσφυγικό, θα άξιζε κανείς να τα ξαναδεί τώρα, εκ των υστέρων. Να ξαναδεί και το τι έλεγαν και τι έπρατταν οι υπουργοί. Αν οι υπουργοί άκουγαν τους δημάρχους, όπως εκφράστηκαν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, θα είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα για την προσφυγική κρίση.

Γυρνώντας και πιο πίσω, στο 2009-2010, η τότε κυβέρνηση, με Ραγκούση υπουργό, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις των δημάρχων και των νομαρχών για τον Καλλικράτη, με αποτέλεσμα να μιλάμε εδώ και 7 χρόνια για έναν νόμο που πρέπει να αλλάξει.

Τώρα, από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Σκουρλέτης έθεσε ως προαποφασισμένη την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αγνοώντας επιδεικτικά τις ενστάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Η συνέπεια μιας τέτοιας ενέργειας είναι προφανής, δε χρειάζεται να είσαι το κορυφαίο μυαλό. Εφόσον δεν θα υπάρχει πλειοψηφία, δεν θα υπάρχει και διοίκηση. Αφού θα υπάρχει δήμαρχος, αλλά δεν θα υπάρχει ομάδα. Έχει και το πλειοψηφικό τα προβλήματά του, καμία αντίρρηση, το μειοψηφικό όμως θα είναι καταστροφή. Το λένε οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες.

Αν σκεφτούμε ότι η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση είναι η θεμελιώδης μεταρρύθμιση αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε το κράτος, είναι κρίμα να έχουμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #82 (02/12/2017-03/12/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω