Πόσο πιθανή είναι μια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ;

ΥΓΕΙΑ 2.12.2017 | 17:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πόσο πιθανή είναι μια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ;

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Στις ταινίες του Χόλιγουντ είναι συχνό, όταν ένας ηλικιωμένος άντρας κάνει ενθουσιώδες σεξ με μια νεαρότερη συνήθως γυναίκα, να καταλήγει νεκρός από ανακοπή!


Αλλά στην πραγματική ζωή, η σεξουαλική δραστηριότητα πολύ σπάνια προκαλεί καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με νέα μελέτη. Από το 2002 μέχρι το 2015 βρέθηκαν μόνο 34 από τις περισσότερες από 4.500 καρδιακές ανακοπές που σημειώθηκαν στη μητροπολιτική περιοχή Portland, Ore να συνδέονται με σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό είναι ποσοστό μόλις 0,7%, ανέφεραν οι ερευνητές.

Από τις περιπτώσεις αυτές, 18 συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σεξ και 15 αμέσως μετά το σεξ. Ο χρόνος δεν μπορούσε να καθοριστεί για την τελευταία περίπτωση.

"Είμαι λίγο έκπληκτος για τον πολύ μικρό αριθμό", δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Δρ Sumeet Chugh, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. "Αλλά κυρίως αισθάνομαι ότι είναι καθησυχαστικά στοιχεία."

Τα νέα είναι ευπρόσδεκτα για τους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα που δεν είναι σίγουροι αν το σεξ μπορεί να είναι επικίνδυνο, είπε ο Chugh.
Τα νέα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας 16ετούς μελέτης καρδιακών παραγόντων που αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν μέσα και γύρω από το Πόρτλαντ.

Οι άντρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να πάθουν ανακοπή. Τα ευρήματα έδειξαν πως μόνο δύο από τους 34 ασθενείς με καρδιακή ανακοπή ήταν γυναίκες.
Το σεξ δεν είναι τόσο επίπονο όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Η αερόβια δραστηριότητα που σχετίζεται με το σεξ ισοδυναμεί με την αναρρίχηση δύο σκαλοπατιών, εξήγησε ο Δρ Nieca Goldberg. Είναι διευθυντής  του Κέντρου Υγείας Γυναικών της Νέας Υόρκης και εκπρόσωπος της AHA.

Η Martha Gulati, επικεφαλής της καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, δήλωσε: «Αν και πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι το σεξ απαιτεί έντονο επίπεδο δραστηριότητας, ακόμη και στις πιο ακραίες καταστάσεις δεν είναι τόσο έντονο όσο  φαντάζονται οι άνθρωποι».

Η ασφάλεια του σεξ εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν με ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή έχουν διαγνωσθεί με καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με τους Goldberg και Gulati.

Το σεξ γενικά είναι ασφαλές για τους περισσότερους καρδιακούς ασθενείς, εκτός αν δεν μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας ή έχουν συμπτώματα που τους εμποδίζουν να κάνουν καθημερινές δουλειές.

Περίπου το 19% των ασθενών σε περιπτώσεις καρδιακών ανακοπών, σχετιζόμενων με το σεξ, επέζησε της δοκιμασίας τους, σε σύγκριση με ένα μέσο ποσοστό επιβίωσης περίπου 10%.

"Μέχρι τώρα, αναγνωρίζεται από πολλές έρευνες ότι αν κάποιος είναι γύρω σας όταν πάθετε καρδιακή ανακοπή και σας παρέχει CPR ενώ το ασθενοφόρο έρχεται, μπορεί να συντελέσει  πιθανώς στην επιβίωσή σας», ανέφερε ο Chugh. "Και είναι σχεδόν εγγυημένο ότι έχετε κάποιον μαζί σας κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα."
Άρα αν έχετε καρδιακό πρόβλημα, μια σωστή προφύλαξη είναι ο / η σύντροφός σας να παρακολουθήσει μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης!

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #81 (25/11/2017-26/11/2017)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω