Η ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης σε παρακμή! Β. Ηρακλείου – Αγ. Μηνά – Ίωνος Δραγούμη εκπέμπουν SOS

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.11.2017 | 18:16 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης σε παρακμή! Β. Ηρακλείου – Αγ. Μηνά – Ίωνος Δραγούμη εκπέμπουν SOS

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Κατεβασμένα ρολά, λουκέτα, ερημιά και εγκατάλειψη συνθέτουν το σκηνικό στην ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα εικονικό Π που σχηματίζουν οι οδοί  Βασιλέως Ηρακλείου- Αγίου Μηνά – Ίωνος Δραγούμη, ελάχιστα είναι πλέον τα καταστήματα που έχουν μείνει ανοιχτά.


Μικρά μαγαζάκια φτιαγμένα με μεράκι και γούστο αντιστέκονται στην κρίση χάρη στο πείσμα των ιδιοκτητών τους και στους Θεσσαλονικείς που δεν επιλέγουν για τις αγορές τους τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Για τους γνώστες, η σημερινή οδός Αγίου Μηνά στο παρελθόν ονομαζόταν Ι. Τσιμισκή μέχρι το 1917, όταν η φωτιά και μετέπειτα το σχέδιο Εμπράρ άλλαξαν την εικόνα της πόλης. 

«Η καρδιά του εμπορίου της Β. Ελλάδας»

Αυτό που δεν άλλαξε ήταν η εμπορική σημασία της περιοχής, καθώς λειτουργούσαν εκατοντάδες εργαστήρια, βιοτεχνίες, παντοπωλεία κ.ά., με εκατοντάδες πωλητές και αγοραστές απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα να ανταλλάσουν καθημερινά εμπορεύματα.

«Ήταν ένα πραγματικό μελίσσι», όπως αναφέρει στην ΤhessΝews ένας από τους παλαιότερους επαγγελματίες της περιοχής, ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Το κατάστημα με τις μαρμελάδες λειτουργεί από το 1935. «Εδώ γεννήθηκα και από εδώ θα φύγω» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Η καρδιά του εμπορίου της Β. Ελλάδας χτυπούσε σε αυτήν την περιοχή, όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, παντοπώλες και έμποροι έρχονταν για να αγοράσουν προϊόντα» αναφέρει. Για τη σημερινή εικόνα με τα λουκέτα λέει «η μεγάλη επιδημία ήρθε τα τελευταία χρόνια, όμως η παρακμή είχε ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς άλλαξε ο παραδοσιακός τρόμος διακίνησης των εμπορευμάτων και άνοιξαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων και προϊόντων. Σήμερα η κίνηση είναι μηδενική. Μόνο καφέ και σουβλατζίδικα ανοίγουν».

«Δεν σταματούσαμε να πουλάμε υφάσματα»

Ο Βασίλης Σέρμπος διατηρεί κατάστημα με υφάσματα στη συμβολή των οδών Αγ. Μηνά με Ίωνος Δραγούμη από το 1936. Αν και συνταξιούχος δεν αφήνει τον αγαπημένο του πάγκο, με την κόρη του, η οποία διαχειρίζεται την επιχείρηση, να τον καμαρώνει. «Εκείνα τα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη, δουλειές, εμπόριο. Δεν σταματούσαμε να πουλάμε υφάσματα από το πρωί μέχρι το βράδυ». Για τα λουκέτα επισημαίνει ότι ξεκίνησαν να μπαίνουν σταδιακά το 2008, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία, που έμειναν ελάχιστα καταστήματα όρθια».

Έρημη η στοά του Αγ. Μηνά

Έρημη και εγκαταλελειμμένη, σχεδόν απόκοσμη η στοά του Αγ. Μηνά. Παντού κατεβασμένα ρολά. Ο Κώστας Κρητικόπουλος, συνταξιούχος έμπορος, αναπολεί «η στοά ήταν γεμάτη ζωή, ο κόσμος έμπαινε από την Αγ. Μηνά και έβγαινε στη Δραγούμη, υπήρχαν ραφτάδες, μανταρίστρες, χαρτοπωλεία, κουρεία κ.ά, δεν υπήρχε ελεύθερο κατάστημα για νοίκιασμα. Τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις εποχές».

Λουκέτα στη Β. Ηρακλείου

Η Αφροδίτη διατηρεί υαλοπωλείο στη Β. Ηρακλείου. Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1982, με την Αφροδίτη να αναλαμβάνει να συνεχίσει τη δουλειά από τη μητέρα της.

«Ήταν καλές εποχές, όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, με τα περισσότερα να είναι υαλοπωλεία και είδη σπιτιού. Υπήρχε κίνηση στον δρόμο, άξιζε ο κόπος να μένεις ανοιχτός 3 βδομάδες τις γιορτές. Κάναμε όλο τον τζίρο της χρονιάς» σημειώνει. Για τη σημερινή κατάσταση δεν έχει λόγια να την περιγράψει «τώρα δεν θέλω να ανοίγω, ούτε τις Κυριακές, μέχρι και οι πελάτες μας μιλάνε για τη θλίψη που νιώθουν βλέποντας την εγκατάλειψη του δρόμου».

Την ίδια εικόνα περιγράφει η Σοφία στο παραδιπλανό κατάστημα με εσώρουχα. «Εδώ ήταν ο παλιός εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης. Η πτώση ξεκίνησε όταν έκλεισαν οι βιοτεχνίες της Συγγρού. Η κρίση μεγάλωσε το πρόβλημα. Κέντρο δεν είναι μόνο η Τσιμισκή» αναφέρει με αγανάκτηση.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #78 (04/11/2017- 05/11/2017)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω