Βγήκαν οι σαλεπιτζήδες και οι καστανάδες στη Θεσσαλονίκη-«Μάχη» για το μεροκάματο των 15 ευρώ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.11.2017 | 16:27 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Βγήκαν οι σαλεπιτζήδες και οι καστανάδες στη Θεσσαλονίκη-«Μάχη» για το μεροκάματο των 15 ευρώ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ || [email protected]

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έχει επιστρέψει η γνώριμη εικόνα των χειμερινών εδεσμάτων και ροφημάτων του δρόμου, που δεν είναι άλλα από τα κάστανα και το σαλέπι.


Για έναν ακόμα χειμώνα, οι πλανόδιοι πωλητές που επιζητούν το κρύο για να διαθέσουν το προϊόντα τους που θα ζεστάνουν τους Θεσσαλονικείς πρέπει να παλέψουν για ένα χαμηλό συνήθως μεροκάματο.

Σε μία γωνία στην Μητροπόλεως, ο Λεβάν, πλανόδιος πωλητής που ψήνει κάστανα, ξεκίνησε την πώληση πριν από περίπου μία εβδομάδα, και εξηγεί στην ThessNews πόσο δύσκολο είναι κάποιος, να μαζέψει μόνος του τα κάστανα που στη συνέχεια θα ψηθούν και θα διατεθούν απευθείας στον πελάτη.

«Τα κάστανα που πουλάω είναι οικολογικά, δεν είναι χημικά. Πριν από περίπου ένα μήνα, ήμουν στα βουνά του Βόλου, μάζεψα μόνος μου τα κάστανα και τα έφερα εδώ προκειμένου να έχω ένα μικρό εισόδημα», λέει χαρακτηριστικά ο 55χρονος Λεβάν, που κάθεται στο σημείο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου όπως αναφέρει, να βγάλει ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα δέκα ευρώ.

Λίγο πιο κάτω, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, ο Νίκο -με καταγωγή από την Αλβανία-, που πουλάει επίσης κάστανα, εξηγεί στη ThessNews πως η έλλειψη επαγγελματικής αποκατάστασης, έχει ως αποτέλεσμα να πουλάει κάστανα.

«Για λίγο ψωμί πουλάω κάστανα. Ο κόσμος δεν αγοράζει πλέον πολλά, άσχετα που τα πουλάω δύο ευρώ το ένα σακουλάκι», εξηγεί χαρακτηριστικά ο 58χρονος Νίκο, τονίζοντας ότι τα κάστανα που πουλάει, είναι αγορασμένα από την τοπική αγορά  και του φέρνουν κέρδη της τάξης των 15 ευρώ ημερησίως, όπως αναφέρει.

Ζεστό σαλέπι απευθείας από την Αριστοτέλους

Ο Εφραίμ, γνωστός σαλεπιτζής στην Πλ. Αριστοτέλους, επισημαίνει στη ThessNews ότι πλέον, η κατάσταση στον κλάδο του δεν είναι και η... καλύτερη.

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Το σαλέπι έχει ένα και δύο ευρώ και πάλι δεν υπάρχει το αξιοπρεπές εισόδημα», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι κάθεται στο σημείο έως και 13 ώρες προκειμένου να εξασφαλίσει έως 20 ευρώ σε τζίρο.

«Ακόμη τρεις μήνες θα μείνω στο σημείο, έως τον Ιανουάριο μπορεί και τον Φεβρουάριο. Έρχομαι από τις 7 το πρωί, έως τις 7 το απόγευμα πολλές φορές και παραπάνω, προκειμένου να κερδίσω 16, 18 και 20 ευρώ», εξηγεί ο κ. Εφραίμ και προσθέτει ότι το σαλέπι, φτιάχνεται από την ρίζα άγριας ορχιδέας και είναι θαυματουργό ανατολίτικο ρόφημα που καταναλώνεται καυτό, κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο, όταν και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω