Εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: Μια ντουζίνα υποψήφιοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.11.2017 | 15:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: Μια ντουζίνα υποψήφιοι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Ώρα εκλογών στον δικηγορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Οι κάλπες θα στηθούν στις 26 και 27 Νοεμβρίου, ενώ η επαναληπτική εκλογική διαδικασία μεταξύ των δυο πρώτων υποψήφιων προέδρων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2018 και η θητεία του θα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια.


Το «σύστημα» στους δικηγορικούς συλλόγους είναι προεδροκεντρικό, καθώς στις εκλογές στήνονται δύο κάλπες, μία για πρόεδρο και μία για τους υποψήφιους των συνδυασμών. Οι πρώτοι δύο στην πρώτη κάλπη πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο για την εκλογή προέδρου. Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποτελείται από 25 μέλη, ένας ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι 24 δικηγόροι που εκλέγονται με απλή αναλογική από τη δεύτερη κάλπη.

 

Στα… τρία οι «γαλάζιοι»

Στις φετινές εκλογές δεν θα συμμετάσχει ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Βαλεργάκης. Η παράταξη «Δικηγορική Πρωτοπορία» έχει πλέον επικεφαλής τον Χρήστο Ράπτη, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και φέρεται να στηρίζεται από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. 

«Θα δώσουμε τη μάχη για την αναβάθμιση της καθημερινότητας του δικηγόρου, για να εξαλείψουμε φαινόμενα που συμβαίνουν με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Θα αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα του υπουργείου για τη νομική βοήθεια και για την επιμόρφωση των ασκουμένων και των δικηγόρων. Στον ίδιο άξονα θα αξιοποιηθούν και προγράμματα για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης. Και τέλος θα παλέψουμε και με την προσφυγή στη δικαιοσύνη για το ασφαλιστικό και τη φορολογική λαίλαπα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι» αναφέρει στην ThessNews ο κ. Ράπτης.

Από τη γαλάζια δεξαμενή και το ψηφοδέλτιο του κ. Βαλεργάκη προέρχεται και ο
Νίκος Αντωνιάδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονη Δικηγορία», ο οποίος λέγεται ότι στηρίζεται από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Βέβαια αρκετοί «γαλάζιοι» δικηγόροι τονίζουν ότι τέτοιοι διαχωρισμοί – Τζιτζικώστας ή Μητσοτάκης – δεν υπάρχουν ανάμεσα στους δικηγόρους.

Το τρίπτυχο των «δεξιών» υποψήφιων προέδρων κλείνει ο Πέτρος Σαμαράς, επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονο ρεύμα δικηγόρων», ψηφοδελτίου όμως που ηγείτο στο παρελθόν ο Χρίστος Βάρδας, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. 

 

«Δυνατό» το ΠΑΣΟΚ

Φαβορί μαζί με τον Χρ. Ράπτη για να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μαυρίδης, και επικεφαλής του συνδυασμού «ΑCTUS». Ο ίδιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από τη Φώφη Γεννηματά.

«Κατεβαίνουμε για να βγάλουμε τον σύλλογο από τον λήθαργο, να είναι δίπλα στον μαχόμενο δικηγόρο, να υπερασπιστεί και να τον βοηθήσει να επανακτήσει την αξιοπρέπειά του για την προάσπιση του λειτουργήματός μας, για τη δουλειά μας, για τη ζωή μας και το μέλλον μας» σημειώνει μιλώντας στην ThessNews. «Στις εκλογές θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, επικεφαλής της πιο πλήρους και ενωμένης ομάδας, ενός ψηφοδελτίου που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του δικηγορικού κόσμου και σήμερα αμφισβητεί και αντιπαλεύει ευθέως τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη διοίκηση του συλλόγου» προσθέτει. 

 

Με «χρίσμα» από Τσίπρα

Ο Θανάσης Αλεξόπουλος θα είναι στις φετινές εκλογές των δικηγόρων ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι». Ο κ. Αλεξόπουλος είναι από τα ανερχόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απασχόλησε τις παραπολιτικές στήλες της πόλης όταν, στην τελευταία επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, είχαν συνάντηση, παίρνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως».

Κεντροαριστερές καταβολές έχει και το ψηφοδέλτιο «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ», με επικεφαλής τον Στάθη Κουτσοχήνα.  Παράλληλα εκ νέου υποψήφια πρόεδρος κατεβαίνει με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» η Γιάννα Παναγοπούλου από το Ποτάμι.

«Οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων γίνονται σε μια πολύ δύσκολη καμπή, όπου ασκείται το επάγγελμα του δικηγόρου σε πολύ οδυνηρές συνθήκες σε σχέση με το ασφαλιστικό και φορολογικό. Είναι κρίσιμο να αναταχθεί το κύρος του συλλόγου και να αναγνωριστεί στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να καταστεί ο σύλλογος εργαλείο στην υπηρεσία του ενεργού δικηγόρου, άρα να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας. Ο συνδυασμός μας είναι πολυσυλλεκτικός και ανεξάρτητος, δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα. Για μας είναι κρίσιμο, τέλος, να προωθήσουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο - που έχουμε ήδη διαμορφωμένο - δομικών μεταρρυθμίσεων για σύγχρονη, γρήγορη, αποτελεσματική και δίκαιη δικαστική λειτουργία» τονίζει στην ThessNews η κ. Παναγοπούλου.

 

Δυναμική Αριστερά

Ο έμπειρος νομικός Χρήστος Μπακέλλας είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων», που φέρεται να στηρίζεται από τη Λαϊκή Ενότητα, με τον συνδυασμό όμως να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με κόμματα.

«Η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων δημιουργήθηκε από συναδέλφους και συναδέλφισσες οι οποίοι δρουν και λειτουργούν μέσα στον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Υφιστάμεθα τις συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων τα τελευταία 8 χρόνια και τις οποίες εκτός από εμάς  βιώνουν και οι ασκούμενοι, οι νέοι δικηγόροι και οι μαχόμενοι δικηγόροι που εργάζονται μόνοι τους ή σε καθεστώς συστέγασης. Θα παλέψουμε για να άρουμε τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και αφορούν κυρίως τα φορολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας» σημειώνει στην ThessNews ο κ. Μπακέλλας.

Η παράταξη που πρωτοστατεί σχεδόν σε κάθε «ακτιβίστικη» ενέργεια εντός του δικαστικού μεγάρου «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» και στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεβαίνει με επικεφαλής τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ζήση Κλεισιάρη. «Ζητάμε την ψήφο του δικη¬γόρου του καθημερινού μόχθου, ώστε να συνεχίσει η παράταξή μας, με ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις, να είναι μαζί του και δίπλα του, όπως πράττει εδώ και 18 χρόνια. Οι φετινές εκλογές επιδιώκουμε, και είναι μια ευκαιρία, να καταγραφούν στην ιστορία για τη συντριπτική καταψήφιση των ευκαιριακών συνδικαλιστικών παρατάξεων που, ευρισκόμενες στα σπλάχνα και στην καρδιά των εκάστοτε κομμάτων εξουσίας, έχουν συντελέσει στη δημιουρ¬γία της κατάστασης που όλοι σήμερα βιώνουμε, ακολουθώντας πολιτικές ρουσφετιών, μικροεξυπη¬ρετήσεων, βολέματος» σημειώνει στην ThessNews ο κ. Κλεισιάρης.

Τέλος, το ΚΚΕ κατεβάζει τον συνδυασμό «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» με επικεφαλής τη Σόνια Μελανεφίδου. Υποψήφιος πρόεδρος είναι χωρίς συνδυασμό ο Στράτος Δοξάκης, ενώ αν λυθούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα, κανονικά θα υπάρχει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο και του Στάθη Τσομίδη, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη παράταξη δικηγόρων Θεσσαλονίκης».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #78 (04/11/2017- 05/11/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω