Τελικά, ψήφισαν οι μηχανισμοί ή η κοινωνία;

ΑΠΟΨΕΙΣ 13.11.2017 | 10:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τελικά, ψήφισαν οι μηχανισμοί ή η κοινωνία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Ζώντας τις χθεσινές εκλογές στην Κεντροαριστερά εκ του σύνεγγυς, περνώντας πάνω από 10 ώρες στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ και μιλώντας διαρκώς με τα επιτελεία των 4 πρώτων σε ψήφους υποψήφιων αρχηγών αδυνατώ ακόμα να καταλάβω την κουβέντα στα social media για το από που απορρέονται οι 210.264 ψηφοφόροι. 


Είναι αποτέλεσμα των μηχανισμών ή τελικά ψήφισε η κοινωνία; Σίγουρα το ερώτημα αδικεί όσους πάλεψαν, μόχθησαν, έδωσαν πραγματικό αγώνα για τον «εκλεκτό» τους. Αδικεί όμως κυρίως τον 65χρονο που περίμενε 2 ώρες στην ουρά στην Μαρτίου για να ψηφίσει, τον Γιώργο με το καροτσάκι που παρά τα προβλήματά του πήγε να ψηφίσει και δεκάδες χιλιάδες άλλους πολίτες που ευελπιστούν σε κάτι καινούριο.

Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι μπορούν να γίνουν εκλογές ανά τον κόσμο χωρίς λίστες, καταλογογράφηση, τηλέφωνα; Ακόμα και ταξίματα; Αν η πόλωση μεταξύ Γεννηματά - Ανδρουλάκη εντός ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εκλογικού σώματος τότε οι «μηχανισμοί» θα είχαν αποτύχει.

Τώρα όμως που ο στόχος των 200.000 ψηφοφόρων επετεύχθη χάθηκαν και τα άλλοθι για τους ηττημένους. Και στην τελική δεν γίνεται να λες από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ - που κάθε 20 λεπτά ανέβαιναν κατά δέκα χιλιάδες οι ψηφοφόροι - ότι μπήκε στο παιχνίδι η κοινωνία και πλέον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θέλει και όταν χάνεις να αφήνεις υπόνοιες ότι τελικά το παλιό ΠΑΣΟΚ ζει και βασιλεύει.

 

Τα πήρε όλα και έφυγε εκτός από την νίκη από τον πρώτο γύρο

Μεγάλη νικήτρια των εκλογών του πρώτου γύρου είναι αναμφισβήτητα η Φώφη Γεννηματά. Όχι απλά για το αποτέλεσμα, το 42%, αλλά κυρίως για το ότι στον καιρό που βρίσκεται στην προεδρία έχει καταφέρει να ανεβάσει τόσο την κοινοβουλευτική όσο και την δημοσκοπική δύναμη του ΠΑΣΟΚ (μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), κατάφερε να ενώσει ευρύτερες δυνάμεις στην πορεία προς την δημιουργία του νέου φορέα, ενώ δείχνει ότι έχει τις δυνάμεις να κάνει το πιο δύσκολο πλέον. Να κρατήσει ενωμένο αυτό που χτίστηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία. Η κάλπη είναι κάλπη και ποτέ δεν ξέρεις, το δέχομαι, αλλά το αποτέλεσμα δεν γυρνάει. Μαθηματικά, οι Ποταμίσιοι δεν πρόκειται να πάνε την επόμενη Κυριακή στην κάλπη, εκτιμώ επίσης και ένα 10-20% των υπολοίπων, οπότε βρίσκεται πολύ κοντά στο 50%. Το οποίο βέβαια όπως παραδέχονταν στελέχη της, το επεδίωξε να το κερδίσει από την πρώτη Κυριακή.

 

Η επόμενη μέρα γράφει Νίκος Ανδρουλάκης

Το μοναδικό σενάριο που δίνει τη νίκη στο Νίκο Ανδρουλάκη είναι να έχουμε μετακίνηση ψηφοφόρων που λόγω πιέσεων και ισορροπιών ψήφισαν Γεννηματά στον πρώτο γύρο αλλά στο δεύτερο θα προτιμήσουν το νεαρό εκ Κρήτης πολιτικό. Γιατί αυτοί οι ψήφοι μετράνε διπλά ψαλιδίζοντας σημαντικά την διαφορά.

Όμως η επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή της χώρας είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη. Έχει καταφέρει να μπει για τα καλά πλέον στα πολιτικά δρώμενα σε κεντρικό επίπεδο και καλείται πλέον να αποδείξει αν μπορεί να συνθέσει, να αλλάξει και να δημιουργήσει αλλά το κυριότερο ότι θα έχει διάρκεια και δεν θα είναι άλλος ένας διάττοντας αστέρας στο πολιτικό αστροσύστημα.

 

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο μεγάλος χαμένος

Ο επικεφαλής του Ποταμιού όχι μόνο δεν κατάφερε να παίξει ηγετικό ρόλο στο νέο φορέα αλλά κινδυνεύει πλέον με μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα. Όχι ότι μπορεί να χάσει το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε αλλά γιατί το ήδη στερεμένο δημοσκοπικά Ποτάμι κινδυνεύει με αφανισμό. Παράλληλα, το πολύ χαμηλό ποσοστό που έλαβε ίσως δείχνει το δρόμο στον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη να σκεφτεί να αποχωρήσει νωρίτερα από ότι περίμενε από την πολιτική ζωή του τόπου.

Γιατί καταποντίστηκε; Γιατί ποτέ δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα «τι διαφορετικό κόμμα από το Ποτάμι θα είναι ο νέος φορέας με αυτόν αρχηγό». Εξοβέλιζε την σύγκριση με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του Ποταμιού, δεν κατάφερε να προσεγγίσει κανέναν από το ΠΑΣΟΚ ενώ η συμφωνία για ξεχωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες τον έπληξε περισσότερο από ότι την κ. Γεννηματά (πάντα ο μικρότερος εκλογικά την πληρώνει σε μια συμμαχία. Τόσες κυβερνήσεις συνεργασίας, κανένας δεν έχει πάρει το μάθημά του;).


Απέτυχε ο «ακομματίκ» Καμίνης;

Είναι αποτυχία ή όχι το 13,5% για τον Γιώργο Καμίνη; Αν το δει κάποιος από την οπτική ότι ο πήχης είχε μπει ψηλά και ο δήμαρχος Αθηναίων ήθελε να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης τότε ναι, απέτυχε. Όμως για έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης που επένδυσε στο εκσυγχρονιστικό κομμάτι αλλά και στην «αύρα» του δημάρχου είναι κάτι σημαντικό.

Αν ο Γ. Καμίνης αποφασίσει ότι πλέον το μέλλον του είναι στην πολιτική ζωή του τόπου, ίσως έχει μια δεύτερη ευκαιρία αλλά το σημαντικότερο είναι πως η μεθοδικότητά του δείχνει να λείπει από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και τότε το 13,5% θα είναι απλά η αρχή.

Τέλος εκτιμώ ότι έδωσαν τίμια τον πολιτικό τους αγώνα οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης αλλά τους συνέθλιψαν οι «συμπληγάδες» της πόλωσης ενώ αποδείχθηκε ότι μόνο για την καταγραφή κατέβηκαν οι Κ. Γάτσιος, Απ. Πόντας και Δημ. Τζιώτης.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω